Παρ' ολίγον θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο; Τι έγινε, οι εξελίξεις

14 Αυγούστου 2020 14:04

Η απόφαση Ερντογάν να στείλει το Oruc Reis για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνοδεία πολεμικών πλοίων, ήταν αναμενόμενο πως θα προκαλέσει ένα παιχνίδι με τη φωτιά, και παρ' ολίγον να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο.

Δημοσιεύματα και πληροφορίες ανέφεραν πως από λάθος χειρισμούς του κυβερνήτη της τουρκικής φρεγάτας «Κεμάλ Ρέις» σημειώθηκε την Τετάρτη «επακούμβηση» με την ελληνική φρεγάτα «Λήμνος». Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν ζημιές στο τουρκικό πολεμικό πλοίο, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αντίθεση με την ελληνική φρεγάτα. Μάλιστα η φρεγάτα Λήμνος, μετά το περιστατικό, ήταν απόλυτα αξιόπλοη και συμμετείχε στην κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόσκρουση σημειώθηκε μετά από λάθος ελιγμούς του κυβερνήτη της φρεγάτας «Κεμάλ Ρέις».
Στο Reuters η είδηση

Σε δημοσίευμά του το Reuters αναφέρει πως η ελληνική φρεγάτα Λήμνος έκανε ελιγμούς για να αποφευχθεί η σύγκρουση, αλλά μετά το λάθος των Τούρκων, άγγιξε το πίσω μέρος της τουρκικής φρεγάτας.

Μάλιστα το Reuters επικαλείται στρατιωτική πηγή και αναφέρει πως «ήταν ένα ατύχημα», προσθέτοντας ότι η Λήμνος δεν υπέστη ζημιά.

Από την τουρκική πλευρά πάντως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιχείρηση να εκμεταλλευτεί το γεγονός επικοινωνιακά και σε δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη ανέφερε «Είπαμε ότι αν επιτεθείτε στο Oruc Reis μας, θα πληρώσετε υψηλό τίμημα, και έλαβαν την πρώτη τους απάντηση σήμερα», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Τουρκική προπαγάνδα με fake news για τη φρεγάτα «Λήμνος»
Από την ελληνική πλευρά πάντως αρμόδιες πηγές σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που ξεκίνησαν από τη γείτονα και τα οποία υποστήριζαν ότι το ελληνικό σκάφος υπέστη ζημιές ύστερα από «εμπλοκή» με τη τουρκική φρεγάτα Κεμάλ Ρεις, σημείωναν πως επειδή «διάφοροι φαντασιώνονται ζημιές στην Φρεγάτα 'Λήμνος'», η φωτογραφία από τη σημερινή συμμετοχή του πλοίου στην κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής Navtex είναι ίση με χίλιες λέξεις».

Παραθέτοντας δε τη φωτογραφία του σκάφους εν πλω, οι ίδιες πηγές ανέφεραν με νόημα πως «προφανώς κάποιοι ενοχλήθηκαν υπερβολικά από την άσκηση».

 Ο Ν. Δένδιας θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους υπουργούς για τα πραγματικά γεγονότα
Χθες τo ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς.
Συγκεκριμένα, άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στις πληροφορίες που διακινούνται από το απόγευμα στην Τουρκία και τις οποίες ενέτεινε με δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που δήλωσε πως η Ελλάδα «θα πληρώσει βαρύ τίμημα».
Στην επίσημη ιστοσελίδα του ελληνικού ΥΠΕΞ διαψεύσθηκαν τα περί «μαθήματος» προς την ελληνική πλευρά από την Τουρκία, στα οποία αναφέρθηκε νωρίτερα, γενικά και αόριστα ο Τούρκος πρόεδρος.

Η ανακοίνωση-απάντηση του ΥΠΕΞ στους ισχυρισμούς Ερντογάν
«Σχετικά με ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο αυριανό έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή».

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos