Παγώνη: Εάν ο αριθμός των κρουσμάτων γίνει τετραψήφιος, έχουμε χάσει το παιχνίδι

15 Αυγούστου 2020 16:47

Δραματική προειδοποίηση ότι η περίοδος μέχρι το τέλος Αυγούστου θα κρίνει τι θα γίνει μελλοντικά σε πολλά μέτωπα, απηύθυνε η αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) και Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά), Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κα Παγώνη, τόνισε πως αν δεν προσαρμοστούμε στα μέτρα θα φτάσουμε στα γεγονότα άλλων χωρών όπως Γαλλία, Ισπανία, ή ακόμα και Αμερική, Βραζιλία.

«Εάν αυξηθούν κι άλλο οι διασωληνώσεις, πάει να πει ότι έχουμε φθάσει σε σημείο μη αναστρέψιμο. Έχουμε τις επόμενες δυο εβδομάδες περιθώριο για να σταματήσει ο αριθμός των κρουσμάτων να είναι τριψήφιος, εάν γίνει τετραψήφιος έχει χαθεί το παιχνίδι. Μετά δεν θα μπορεί να ελεγχθεί τίποτα, το ΕΣΥ δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί και θα δούμε εικόνες Ιταλίας», είπε η κ. Παγώνη εξηγώντας πως δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός κρουσμάτων όπου χτυπά «κόκκινο», καθώς υπάρχουν και οι παράμετροι της διασποράς, της κατανομής και του αριθμού των νοσηλευομένων και διασωληνωμένων.

Σημείωσε ότι οι νέοι έχουν αρχίσει να το συνειδητοποιούν και ελάχιστοι αντιδρούν, δεδεομένου πως έχει γίνει αντιληπτό ότι έχει κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων.

Ωστόσο δεν εκλείπουν τα περιστατικά μαζικού συγχρωτισμού στους διάφορους τουριστικούς προορισμούς.

Σχολιάζοντας τα γεγονότα στον Λαγανά της Ζακύνθου όπου το πάρτι μεταφέρθηκε στην παραλία μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, έκανε λόγο για ανεπίτρεπτο γεγονός. «Ένας να είναι ασυμπτωματικός το μεταφέρει σε άλλους 50 και 100», είπε σημειώνοντας ότι η ιχνηλάτηση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολη. Επίσης, εκτίμησε ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της χαλαρότητας στην τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας.

Όπως είπε, αυτήν την εβδομάδα βλέπουμε τα αποτελέσματα του περασμένου δεκαημέρου, και το τι συμβαίνει τώρα θα το δούμε σε 15 μέρες. «Το κρίσιμο σημείο είναι τώρα καθώς επιστρέφουν την Κυριακή από διάφορες περιοχές άνθρωποι που μεταφέρουν τον ιό στα μεγάλα αστικά κέντρα», είπε.

«Μέχρι τώρα τις μάχες τις έχουμε κερδίσει, στο χέρι μας είναι να κερδίσουμε και τον πόλεμο», είπε τονίζοντας ότι εμβόλιο δεν πρόκειται να είναι διαθέσιμο πριν το 2021.

Όσο για τα σχολεία, υπενθύμισε ότι οι εισηγήσεις από τους ειδικούς θα γίνουν τέλη Αυγούστου, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Όπως είπε είναι βέβαιο ότι τα παιδιά θα μπουν με μάσκες εφόσον συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, ενώ είπε ότι οι μικρότερες ηλικίες είναι πιο πιθανό να τηρήσουν τα μέτρα από τις μεγαλύτερες.

Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη για μονιμοποίηση του επικουρικού ιατρικού προσωπικού, που δεν έχει προχωρήσει ακόμα, και για προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Τα κρεβάτια στις ΜΕΘ είπε πως ένα προχωρήσουν οι εξαγγελίες το σύστημα θα μπορέσει να ανταποκριθεί.

cnn.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos