Λιμενικό: Δυο τουρκικές ακταιωροί στην Χάλκη προσπάθησαν να προκαλέσουν επεισόδιο!

26 Αυγούστου 2020 14:55

Τα όσα έγιναν στην Χάλκη περιέγραψε σε συνέντευξη Τύπου το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα επιβεβαιώνοντας μάλιστα την προσπάθεια πρόκλησης επεισοδίου εκ μέρους της Τουρκίας κατά την διάρκεια της προσπάθειας διάσωσης δεκάδων μεταναστών. 

Όπως τονίστηκε, η έρευνα είναι ακόμα σε εξέλιξη στην περιοχή και μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 96 αλλοδαποί εκ των οποίων πέντε μεταφέρθηκαν στην Κάρπαθο, και 72 στην Ρόδο.

Κατά την διάρκεια της διάσωσης κι ενώ οι Τούρκοι προσπαθούσαν να εμποδίσουν το έργο των ελληνικών αρχών, πλοίο με σημαία Μάλτας αλλά τουρκικών συμφερόντων υπάκουσε στις εντολές των τούρκων και παρέδωσε 19 ανθρώπους σε σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Όπως τονίστηκε επίσης, με γνώμονα την τήρηση και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, οι διασωθέντες, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υποβάλλονται σε τεστ για τον COVID-19 και μπήκαν καραντίνα για τις προσεχείς ημέρες, σε ξενοδοχείο που νοικιάστηκε γι’ αυτό το σκοπό.

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο περιστατικό τονίστηκε ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο  επιτυχείς επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχει καταγραφεί στο Αιγαίο Πέλαγος, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής στοιχεία: 

Τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό των διασωθέντων.

Το γεγονός ότι το συμβάν έλαβε χώρα κατά κύριο λόγο νύχτα.

Το γεγονός πως ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός διασωθέντων, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, δεν φορούσαν σωσίβια

Τον χρόνο ρεκόρ εντός του οποίου διασώθηκαν 96 αλλοδαποί.  

Επίσης, οι Λιμενικές Αρχές έχουν ήδη εντοπίσει μεταξύ των διασωθέντων τρεις διακινητές, οι οποίοι και συνελήφθησαν. 

Όπως μάλιστα επισήμαναν, οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα που δρουν στην Τουρκία έχουν επανειλημμένα προβεί σε διαδικασίες παράνομης μεταφοράς μεγάλου αριθμού μεταναστών. Τελευταία, μάλιστα, κάνουν χρήση ιστιοφόρων σκαφών καθώς και θαλαμηγών, με απώτερο σκοπό την διασπορά τους στην Ευρώπη και την αποβίβασή τους κατά κύριο λόγο σε περιοχές της Ν. Ιταλίας. 

Για το σκοπό αυτό, ακολουθούν πάντα θαλάσσιες διαδρομές σε διεθνή χωρικά ύδατα, κρατώντας μεγάλες αποστάσεις από τα ελληνικά νησιά, τα οποία περιπολούνται νυχθημερόν από επιχειρησιακά μέσα του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και της FRONTEX προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί ώστε να αποφύγουν τη σύλληψή τους. Επιγραμματικά αναφέρεται ότι περισσότερες από 25 τέτοιες περιπτώσεις έχουν λάβει χώρα τους τελευταίους 3 μήνες και έχουν επιτυχώς διαχειριστεί τόσο οι Ελληνικές, όσο και οι Ιταλικές αρχές. Για το συγκεκριμένο φαινόμενο έχουν  επανειλημμένα ενημερωθεί οι Τουρκικές αρχές, χωρίς καμία ανταπόκριση.

newsit.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos