Συμβουλές από οδοντιάτρους της Αγία Παρασκευής για να έχετε λευκότερα δόντια.

08 Σεπτεμβρίου 2020 13:42

Σημείο αναφοράς ενός όμορφου προσώπου, δείγμα καλής υγείας, ένα δυνατό, πλατύ και φωτεινό χαμόγελο. Ποιος δεν θα το ήθελε. Πως μπορεί να γίνει όμως;


Κάποτε, οι Μάγια στόλιζαν τα δόντια τους με πολύτιμους λίθους, ενώ οι Ιάπωνες σύμφωνα με ένα παλιό έθιμο, έβαφαν τα δόντια τους μαύρα. Στην Αφρική υπάρχουν φυλές οι οποίες χρωματίζουν τα δόντια τους με πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα. Μήπως όμως ακόμη και σήμερα, θεωρούμε σαν σημάδι ομορφιάς τα χρυσά δόντια; Η επιθυμία λοιπόν του ανθρώπου για λευκά δόντια είναι σχετικά νέα στην ιστορία της οδοντιατρικής. Σήμερα, όλο και περισσότεροι απαιτούμε από τον οδοντίατρο μας, πέρα από την υγεία των δοντιών, να αποκαταστήσει και την αισθητική τους.

ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΙΣΜΑ
Η οδοντική δυσχρωμία δεν αποτελεί μια συγκεκριμένη πάθηση. Καταρχήν, το κιτρίνισμα των δοντιών είναι ένα φυσικό επακόλουθο του χρόνου, όπως οι ρυτίδες στο πρόσωπο. Έτσι, ένας άνθρωπος, όσο καθαρά και υγιή διατηρεί τα ούλα και τα δόντια του, είναι φυσικό, με την πάροδο του χρόνου, να εμφανίσει μία σταδιακή αλλαγή του χρώματος των δοντιών του προς το κίτρινο.

ΓΙΑΤΙ ΚΙΤΡΙΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ;
1. Το δόντι αποτελείται εξωτερικά από την αδαμαντίνη ή αλλιώς σμάλτο, που έχει ένα έντονο λευκό χρώμα. Ταυτόχρονα, όμως, εμφανίζει και μια μικρού βαθμού διαφάνεια. Κάτω από την αδαμαντίνη υπάρχει η οδοντίνη, η οποία έχει ένα έντονο κίτρινο χρώμα. Ο συνδυασμός του λευκού της αδαμαντίνης και του κίτρινου χρώματος της οδοντίνης δίνει στα δόντια το χαρακτηριστικό τους χρώμα. Ωστόσο, με την πάροδο της ηλικίας, το πάχος της οδοντίνης αυξάνεται, αφού ο πολφός, που βρίσκεται στο εσωτερικό του δοντιού, «χτίζει» από μέσα νέα στρώματα οδοντίνης. Ταυτόχρονα, το πάχος της αδαμαντίνης μειώνεται, λόγω της συνεχούς τριβής με τις τροφές.
2. Ένα άλλο, πολύ συνηθισμένο, αίτιο κιτρινίσματος των δοντιών είναι η εναπόθεση χρωστικών από τις τροφές ή τον καπνό πάνω στα δόντια.
3. Ακόμη, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα απονευρωμένα (ενδοδοντικά θεραπευμένα) δόντια αποκτούν, μετά από λίγο καιρό, ένα κίτρινο-καφέ χρώμα.

ΠΩΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ;
1. Στην πρώτη περίπτωση που αναφέραμε, μέσω μιας διαδικασίας η οποία ονομάζεται λεύκανση των δοντιών, ένας καλός οδοντίατρος στην Αγία Παρασκευή μπορεί να χαρίσει ένα λευκότερο χρώμα στα δόντια μας. Στην περίπτωση, δε, των εξωγενών χρωστικών, ο καθαρισμός και το γυάλισμα των δοντιών εξαφανίζει τη δυσχρωμία.

2. Όσον αφορά τη λεύκανση των απονευρωμένων δοντιών, εκεί ο οδοντίατρος εφαρμόζει, παράλληλα με την εξωτερική λεύκανση, και μια αντίστοιχη διαδικασία στο εσωτερικό του δοντιού.

3. Όταν το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό, τότε ο οδοντίατρος μπορεί να προτείνει και κάποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις. Έτσι, μπορεί μετά από μια απαλή αφαίρεση με τον τροχό του επιφανειακού δυσχρωμικού στρώματος της αδαμαντίνης, να κολλήσει πάνω στο δόντι ένα λεπτό φυλλαράκι πορσελάνης (όψη πορσελάνης).

4. Σε δόντια στα οποία η δυσχρωμία δεν αντιμετωπίζεται μ' αυτούς τους τρόπους, ο οδοντίατρος αναγκάζεται ν' αφαιρέσει -με τον τροχό- όλη την αδαμαντίνη (σμάλτο) και μικρό μέρος της οδοντίνης και να «ντύσει» το δόντι με κάποια στεφάνη (θήκη ή κορόνα).

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ
Καταρχήν, δεν θα πρέπει να παραλείπουμε το καθημερινό σωστό βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα. Επειδή όμως αυτό μπορεί να μην είναι πάντα δυνατό, θα πρέπει να μην παραλείπουμε, τουλάχιστον, το βούρτσισμα των δοντιών πριν τον ύπνο. Γι' αυτούς που καπνίζουν, στα φαρμακεία υπάρχουν ειδικές οδοντόκρεμες, οι οποίες περιέχουν, σε μεγαλύτερο από το κανονικό ποσοστό, αποτριπτικές ουσίες.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το ανηλεές βούρτσισμα με αποτριπτικές οδοντόκρεμες θα επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, αφού θα καταστρέψει το στρώμα της αδαμαντίνης. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουμε αν βουρτσίζουμε τα δόντια μας με χυμό λεμονιού ή ξίδι.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ; Οι λευκαντικοί παράγοντες δυστυχώς δεν είναι άμοιροι παρενεργειών. Ο ερεθισμός των ούλων και η υπερευαισθησία των δοντιών στο ζεστό ή στο κρύο είναι μερικές από τις σπάνιες, αλλά όμως υπαρκτές, παρενέργειές τους.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos