Έκρυθμη η κατάσταση στη Λέσβο: Μπλόκο των κατοίκων – Αντιδράσεις για την ανακατασκευή του ΚΥΤ της Μόριας

10 Σεπτεμβρίου 2020 11:42

Κάτοικοι της Μόριας μαζί με κατοίκους όμορων κοινοτήτων έχουν κλείσει από νωρίς το πρωί τον δρόμο που οδηγεί στο ΚΥΤ, ώστε να εμποδίσουν τα μηχανήματα να φτάσουν στη δομή φιλοξενίας και να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες ανακατασκευής.

 

 

Ο δρόμος προς τη δομή έκλεισε με οδοφράγματα και αυτοκίνητα. «Παρών» είναι και ο δήμαρχος του νησιού, Στράτος Κυτέλης.

Χθες, το κυβερνητικό κλιμάκιο που βρέθηκε στη Λέσβο επιχείρησε να καθησυχάσει τον τοπικό πληθυσμό, τόσο όσον αφορά την υγειονομική ασφάλεια όσο και στο τι μέλλει γενέσθαι με τους αιτούντες άσυλο από τη Μόρια, οι οποίοι έχουν μείνει άστεγοι μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ).

«Η κρίση απαιτεί ενότητα και υπευθυνότητα από όλους. Κάνουμε τα πάντα για να διασφαλιστούν η έννομη τάξη και η υγειονομική ασφάλεια», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «είμαστε σίγουροι ότι έχουμε την απόλυτη εμπιστοσύνη των κατοίκων της Λέσβου».

Την ασφάλεια ως άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης ανέδειξε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, τονίζοντας ότι θα διερευνηθούν οι πραγματικές συνθήκες για την καταστροφή, προκειμένου να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να λογοδοτήσουν.

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε πλέον ως μονόδρομο τη δημιουργία άλλης, κλειστής, ελεγχόμενης και «σαφώς μικρότερης» δομής. «Η Μόρια δεν μπορεί να συνεχίσει όπως την έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια», διευκρίνισε. Το κυβερνητικό κλιμάκιο ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραμείνει στο νησί έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ενώ σήμερα μεταβαίνει στη Λέσβο και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες, άμεση ανάγκη στέγασης υπάρχει για περίπου 3.000-3.500 άτομα τα οποία διέμεναν εντός των εγκαταστάσεων του ΚΥΤ, εφόσον οι περισσότερες από τις σκηνές που βρίσκονται εκτός των επίσημων εγκαταστάσεων –όπου διαμένουν 9.000-10.000 άτομα– παρέμειναν άθικτες από τη φωτιά.

Πάντως χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν τη νύχτα στον δρόμο.

Στο Σίγρι έδεσε το πλοίο «Blue Star Chios»

Την ίδια ώρα, στο λιμάνι του Σιγρίου στη δυτική Λέσβο, 100 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη, έδεσε, νωρίς σήμερα το πρωί, το πλοίο «Blue Star Chios» στο οποίο, σύμφωνα με το σχέδιο της Κυβέρνησης που ανακοινώθηκε χθες, Τετάρτη, θα στεγασθούν 1.000 άτομα από τους πυρόπληκτους πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν σε δρόμους και χωράφια.

Άλλοι τόσοι θα στεγασθούν σε αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία δεν έχουν φτάσει ακόμα στη Μυτιλήνη.

eleftherostypos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos