Κορωνοϊός: Στο ΦΕΚ τα νέα μέτρα - Τι προβλέπεται για κάθε περίπτωση

24 Οκτωβρίου 2020 14:37

Δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα νέα μέτρα προστασίας για το δεύτερο κύμα πανδημίας που μεταξύ άλλων προβλέπουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, ανεξάρτητα από το επιδημιολογικό επίπεδο κάθε περιοχής.

Επίσης, ανεξάρτητα από το επιδημιολογικό επίπεδο, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, από εργαζομένους και κοινό, καθώς και την υποχρέωση τηλεργασίας τουλάχιστον του 20% των εργαζομένων.

Δείτε το ΦΕΚ που περιλαμβάνει τα νέα μέτρα προστασίας από την πανδημία, τα οποία ισχύουν από σήμερα το πρωί:

ΦΕΚ για νέα μέτρα

Τα μέτρα «τελευταίας ευκαιρίας»

Τα μέτρα «τελευταίας ευκαιρίας», όπως χαρακτηρίζονται από μερίδα της επιστημονικής κοινότητας, έρχονται μετά από την ραγδαία εξάπλωση του ιού σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και την έντονη ανησυχία των ειδικών για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων –κάτι που θα φέρει το ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας στα όριά του.

Τα δύο νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την πανδημία του κορωνοϊού, μέσω του διαγγέλματός του προς τον ελληνικό λαό το απόγευμα της Πέμπτης αφορούν τις «κόκκινες» και «πορτοκαλί» περιοχές και αποτελούν: την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 00:30 έως τις 05:00.

Τα νέα μέτρα ετέθησαν σε ισχύ από τα ξημερώματα (06:00) του Σαββάτου.

Οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς η διατήρηση των κρουσμάτων σε υψηλά τριψήφια νούμερα (841 την Παρασκευή) αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω την πίεση στα νοσοκομεία της χώρας.

Μάσκες και στα διαλείμματα στα σχολεία σε «κίτρινες» και «κόκκινες» περιοχές

Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, ξεκαθαρίστηκε ότι στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής (γυμναστική) εξακολουθεί να μην προβλέπεται η χρήση μάσκας, σε όλα τα σχολεία της χώρας. Το ίδιο είπε και ο κ. Χαρδαλιάς.

Ωστόσο, η πλήρης εικόνα για τη χρήση μάσκας από τους μαθητές δεν έχει ξεκαθαρίσει, καθώς με τα νέα δεδομένα, θα κληθούν να φορούν μάσκα επί περίπου 6 ώρες. Για το λόγο αυτό, αναζητείται κάποιο «διάλειμμα χρήσης μάσκας» στα σχολεία.

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Παιδείας έχει απευθυνθεί στην αρμόδια επιτροπή επιστημόνων προκειμένου να σταλούν σχετικές οδηγίες.

Η πρωτοβουλία αυτή ήρθε ως επόμενο της ανακοίνωσης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στα διαλείμματα, στα σχολεία εκείνα που ανήκουν σε περιφερειακές ενότητες της χώρας που έχουν ενταχθεί στο τρίτο (πορτοκαλί) και τέταρτο (κόκκινο) επίπεδο προληπτικών μέτρων και κανόνων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.

Επίσης, αναμένεται νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα θεσπίζονται νέα, οριζόντια προληπτικά μέτρα, μεταξύ των οποίων και η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στα σχολεία που εντάσσονται στο 3ο και 4ο επίπεδο.

Ποιοι εξαιρούνται από την απαγόρευση κυκλοφορίας

Άνοιξε το απόγευμα της Παρασκευής η πλατφόρμα για τις αιτήσεις εργοδοτών στην ΕΡΓΑΝΗ, που αφορούν τις μετακινήσεις εργαζομένων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε το πώς θα προσαρμοστούν οι μετακινήσεις στο νέο αυτό μέτρο, που αποσκοπεί στην ανάσχεση της ραγδαίας διασποράς του ιού των τελευταίων ημερών.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Πρέπει να υπάρχει πιστή τήρηση των μέτρων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε πως από σήμερα για τις μετακινήσεις των εργαζομένων μετά τις 00:30 και μέχρι τις 05:00 ισχύουν τα εξής:

  • Στη μετακίνηση εργαζομένων τη νύχτα, στις περιοχές που είναι στο 3 και 4: Οι δημοσιογράφοι μετακινούνται όπως μετακινούνταν και στο πρώτο Lockdown, δηλαδή με δημοσιογραφική ταυτότητα και βεβαίωση εργοδότη
  • Οι εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση κυκλοφορίας από τον εργοδότη. Η γνησιότητα επικυρώνεται με τον αριθμό πρωτοκόλλου.
  • Σε περιπτώσεις άλλων κατηγοριών εργαζόμενων, συμπληρώνουν αντίστοιχο έντυπο που βρίσκεται στο ΕΡΓΑΝΗ.
  • Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να προσκομίζουν ταυτότητα και βεβαίωση κίνησης που θα βρουν στο apografi.gov.gr. Και κατ' εξαίρεση με βεβαίωση από τον προϊστάμενο.

cnn.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos