Οι πανεπιστημιακές σχολές στην νησιωτική Ελλάδα

19 Νοεμβρίου 2020 23:11

Σε λίγους μήνες εκατοντάδες μαθητές της Γ' Λυκείου, θα χρειαστεί να αποφασίσουν σε ποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επιθυμούν να σπουδάσουν.

Οι σχολές σε όλη την χώρα είναι πολλές και συνήθως οι μαθητές μπερδεύονται την ώρα που πρέπει να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους. Στο παρακάτω οδηγό, ένας τελειόφοιτος μαθητής Λυκείου, θα βρει όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που υπάρχουν στα νησιά της Ελλάδος. Στην Κέρκυρα βρίσκεται το Ιόνιο Πανεπιστήμιου που ιδρύθηκε το 1984 και αποτελείται από τις εξής πέντε σχολές:

  • Ιστορίας και Μετάφρασης-Διερμηνείας,
  • Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής,
  • Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών,
  • Οικονομικών Επιστημών και
  • Περιβάλλοντος.

Σε δύο τμήματα χωρίζεται η σχολή "Ιστορίας και Μετάφρασης-Διερμηνείας". Όσοι φοιτητές επιλέξουν το τμήμα της "Ιστορίας" θα επικεντρωθούν στην ιστορική έρευνα. "Λατινική γλώσσα και γραμματεία", "μεσαιωνική ιστορία", "εισαγωγή στη νεοελληνική λογοτεχνία", "πρώιμη νεότερη ευρωπαϊκή ιστορία", "μεσαιωνική λογοτεχνία της Δυτικής Ευρώπης", "Νέα Ελληνική Λογοτεχνία: Επτανησιακή σχολή", "ιστορική γεωγραφία" είναι ενδεικτικά κάποια μαθήματα που παρακολουθούν οι φοιτητές σε όλη την διάρκεια των σπουδών τους. Το τμήμα "Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας" είναι το μοναδικό στην Ελλάδα πανεπιστημιακό τμήμα για την κατάρτιση μεταφραστών και διερμηνέων. Για την εισαγωγή τους στο συγκεκριμένο τμήμα, οι φοιτητές πρέπει να επιλέξουν στις πανελλήνιες εξετάσεις δύο γλώσσες ανάμεσα στην Αγγλική, την Γαλλική και την Γερμανική. Τα δύο πρώτα έτη σπουδών είναι κοινά για όλους τους φοιτητές. Στο Ε΄ εξάμηνο οι φοιτητές πρέπει να επιλέξουν αν θα ακολουθήσουν την Μετάφραση ή την Διερμηνεία. Όσοι επιλέξουν τις σπουδές της "μετάφρασης" χρειάζεται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του Ζ' εξαμήνου σε ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τρία τμήματα έχει η σχολή "Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής". Αυτά είναι:

  • "Αρχειονομία, Βιβλιοθηκονομία και Μουσειολογία": οι σπουδαστές εκπαιδεύονται στο αρχειακό τεκμήριο και τα αντικείμενα μουσειακής αξίας.
  • "Πληροφορική" και
  • "Ψηφιακά Μέσα και Επικοινωνία". Το τμήμα δημιουργήθηκε το 2018 και συνδυάζεται η επιστήμη της Επικοινωνίας με την τεχνολογία Πληροφορικής.

Επιπλέον, η σχολή "Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών" χωρίζεται στο τμήμα "Τεχνών Ήχου και Εικόνας" που δημιουργήθηκε το 2004, στο τμήμα "Μουσικών Σπουδών" και στο τμήμα "Εθνομουσικολογίας". Το τμήμα "Περιφερειακής Ανάπτυξης" των Οικονομικών Επιστημών του Ιονίου εδρεύει στην Λευκάδα και ιδρύθηκε το 2018. Το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 δέχτηκε τους πρώτους εισακτέους. Το τμήμα Τουρισμού είναι το δεύτερο τμήμα των Οικονομικών Επιστημών. Η σχολή "Περιβάλλοντος" του Ιονίου Πανεπιστημίου έχει έδρα την Ζάκυνθο και ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2018. Αποτελείται από το τμήμα "Περιβάλλοντος" που έχει ως αντικείμενο εκπαίδευσης το φυσικό περιβάλλον και από το τμήμα "Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων". Το πανεπιστήμιο της Κρήτης έχει πέντε σχολές και ιδρύθηκε το 1977. Η έδρα του βρίσκεται στο Ρέθυμνο αλλά έχει και τμήματα στο Ηράκλειο. Στο Ρέθυμνο βρίσκεται η "φιλοσοφική σχολή" που χωρίζεται στα τμήματα της "φιλολογίας", της "ιστορίας και αρχαιολογίας" και των "φιλοσοφικών και κοινωνικών σπουδών", η σχολή "επιστημών αγωγής" και η σχολή "κοινωνικών επιστημών". Το "παιδαγωγικό δημοτικής εκπαίδευσης" και το "παιδαγωγικό προσχολικής εκπαίδευσης" είναι τα δύο τμήματα της σχολής "επιστημών αγωγής". Στην σχολή "κοινωνικών επιστημών", ανήκουν τα τμήματα "Κοινωνιολογίας", "Οικονομικών Επιστημών", "Ψυχολογίας" και "Πολιτικής Επιστήμης". Στο Ηράκλειο βρίσκεται η σχολή "Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών" όπου αποτελείται από τα τμήματα:

  • "Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών",
  • "Φυσικής",
  • "Βιολογίας",
  • "Χημείας",
  • "Επιστήμης Υπολογιστών" και
  • "Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών". Στην ίδια πόλη βρίσκεται και η "Ιατρική Σχολή". Στα Χανιά βρίσκεται το "Πολυτεχνείο" της Κρήτης όπου λειτουργούν πέντε σχολές μηχανικών. Στην σχολή "Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης" που ξεκίνησε το 1984 οι φοιτητές αποκτούν ικανότητες για τον σχεδιασμό συστημάτων παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι φοιτητές της σχολής "Μηχανικών Ορυκτών Πόρων" θα εκπαιδευτούν στην αναζήτηση και επεξεργασία ορυκτών πρώτων υλών. Στην σχολή "Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών" οι φοιτητές εκπαιδεύονται στην ηλεκτρονική, στα συστήματα αυτομάτου ελέγχου και στις τηλεπικοινωνίες. Στην σχολή "Μηχανικών Περιβάλλοντος" οι φοιτητές εκπαιδεύονται στην προστασία και την διαχείριση του περιβάλλοντος. Η σχολή "αρχιτεκτόνων μηχανικών" ιδρύθηκε το 2004 και κάποια από τα μαθήματα που διδάσκονται οι φοιτητές είναι: "Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός", "Παραστατική Γεωμετρία", "Ιστορία και Θεωρία Αρχιτεκτονικής", "Μαθηματικά για Αρχιτέκτονες" κλπ. Επιπρόσθετα, στο Ηράκλειο Κρήτης υπάρχει η "Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία" με δύο τμήματα, της "εκκλησιαστικής μουσικής" και των "ιερατικών σπουδών". Στο τμήμα των "ιερατικών σπουδών" γίνονται δεκτοί μόνο άρρενες που προετοιμάζονται για να γίνουν κληρικοί. Όσοι αποφοιτούν, παίρνουν ισότιμο πτυχίο με εκείνα των Α.Ε.Ι. Στο τμήμα της "εκκλησιαστικής μουσικής", μπορούν να σπουδάσουν άντρες και γυναίκες. Οι φοιτητές θα  μάθουν Βυζαντινή, Δημοτική και Ευρωπαϊκή μουσική καθώς και παραδοσιακά μουσικά όργανα. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκά πανεπιστήμιο εξαιτίας της γεωγραφικής εξακτίνωσης. Ιδρύθηκε το 1984 με έδρα την Μυτιλήνη και με τμήματα στην Χίο, στην Λήμνο, στην Ρόδο, στην Σάμο και στην Σύρο. Αποτελείται από έξι σχολές:

  • "Κοινωνικών Επιστημών" που χωρίζεται στα τμήματα: "Ιστορίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας", "Κοινωνιολογίας", "Γεωγραφίας" και "Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας".
  • "Περιβάλλοντος" που αποτελείται από τα τμήματα: "Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών" και "Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής"
  • "Επιστήμων της Διοίκησης" με έδρα την Χίο και τμήματα: "Διοίκησης Επιχειρήσεων", "Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών" και "Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού",
  • "Θετικών Επιστημών" που εδρεύει στην Σάμο από το 1997 και με τα τμήματα: "Μαθηματικών" και "Στατιστικής",
  • "Ανθρωπιστικών Επιστημών" στην Ρόδο
  • "Πολυτεχνική Σχολή" με τα τμήματα: "Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων" που εδρεύει στην Σάμο, "Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης" που βρίσκεται στην Χίο και "Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων" με έδρα στην Σύρο.

Συμπληρωματικά, υπάρχει το "Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων" με σχολές που εδρεύουν στην Κεφαλονιά, στην Λευκάδα και στην Ζάκυνθο. Πιο συγκεκριμένα, στην Κεφαλονιά οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν την σχολή "Τεχνολογικών Εφαρμογών" την σχολή "Μουσικής Τεχνολογίας" ή την σχολή "Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής".  Στην Ζάκυνθο βρίσκεται η σχολή "Τεχνολογικών Εφαρμογών" και στην Λευκάδα η σχολή "Διοίκησης και Οικονομίας". Επίσης, το Τ.Ε.Ι. Κρήτης λειτουργεί από το 1983 και ανήκει στην Ανώτατη Εκπαίδευση από το 2001. Οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν την σχολή "Διοίκησης και Οικονομίας", την σχολή με τα επαγγέλματα Υγείας και Πρόνοιας, την σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών", την Γεωπονική σχολή ή την σχολή "Τεχνολογικών Εφαρμογών". Η απόφαση για τις σπουδές που θα ακολουθήσεις μετά το τέλος του Λυκείου, είναι πολύ σημαντική. Θα καθορίσει το πού θα περάσεις τα επόμενα τέσσερα χρόνια της ζωής σου. Οι παραπάνω πληροφορίες για όλες τις σχολές στην νησιωτική Ελλάδα θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις με σύνεση. Το άρθρο αυτό γράφτηκε από έναν επαγγελματία writer της izipen.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos