Κορονοϊός: Lockdown με ανοιχτή ημερομηνία λήξης - Οι έξι δείκτες

30 Νοεμβρίου 2020 16:52

Το μήνυμα του Μητσοτάκη στους υπουργούς του είναι σαφές: Να μην μιλούν με ημερομηνίες για το πότε θα αρθεί το lockdown


To lockdown μέχρι τώρα έχει πάρει παράταση έως τις 6 Δεκεμβρίου αλλά όλα είναι ανοιχτά για το πότε θα ανοίξει ξανά η αγορά και με ποιους όρους. Αυτό φάνηκε από τις αναφορές που έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης «δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα», επιβραδύνοντας τους όποιους σχεδιασμούς υπήρχαν τις τελευταίες ημέρες για την άμεση επανεκκίνηση της αγοράς και της εκπαίδευσης. «Στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πώς ο δρόμος αυτός «πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα παράταση του lockdown.

Οι 6 παράμετροι που μελετά, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου, για να γίνει η άρση του lockdown είναι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, ο αριθμός των νοσηλευόμενων - ειδικά των διασωληνωμένων - το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων στα νοσοκομεία, όπως και ο δείκτης θετικότητας, το ποσοστό δηλαδή των θετικών δειγμάτων κορονοϊού επί των τεστ που γίνονται.

Επιστήμονες προς κυβέρνηση: Δεν πρέπει να ανοίξουμε
Ο ένας μετά τον άλλο οι επιστήμονες και οι γιατροί που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή του μετώπου του κορονοϊού συμφωνούν στο ότι δεν πρέπει να ανοίξει τίποτα το αμέσως επόμενο διάστημα και να παραμείνει η χώρα σε καθεστώς lockdown μέχρι να υπάρξει πραγματική μείωση. Μιλώντας στην «Ωρα Ελλάδος» ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης ξεκαθάρισε ότι «μόνο με αυστηρά μέτρα θα γίνει το σφυροκόπημα της πανδημίας. Στα νοσοκομεία βλέπουμε το άγριο πρόσωπο της πανδημίας. Το ΕΣΥ έχει φορτωθεί πάρα πολύ. Πρέπει να παραμείνουμε στην αυστηρότητα των μέτρων. Ενα αυστηρό lockdown είναι αυτό που περιορίζει και σφυροκοπά την πανδημία».

ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos