Βρετανία: Ανοσία στις 28 μέρες δίνει το εμβόλιο της Pfizer – Ήπιες οι παρενέργειες

02 Δεκεμβρίου 2020 14:53

Η Βρετανία έγινε η πρώτη στον κόσμο χώρα που εγκρίνει το εμβόλιο που ανακάλυψαν οι Pfizer και BioNTech και ήδη από τη Δευτέρα (07.12.2020) θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί. Όλα τα τελευταία δεδομένα και η σειρά με την οποία θα εμβολιαστούν οι Βρετανοί.

 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει ακόμη δώσει την έγκρισή του στο εμβόλιο των Pfizer και BioNTech (σ.σ. θα το κάνει μετά τις 29 Δεκεμβρίου) και μάλιστα έσπευσε να διαμηνύσει στη Βρετανία πως… βιάστηκε.


Αλλά οι βρετανικές αρχές σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν λίγο μετά την ανακοίνωση πως το εμβόλιο εγκρίθηκε, διαβεβαίωσαν ότι όλα έγιναν με αυστηρές διαδικασίες.

Οι Βρετανοί πολίτες μπορούν να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η έγκριση του εμβολίου της Pfizer κατά του κορονοϊού έγινε με βάση τα αυστηρότερα διεθνή κριτήρια, δήλωσε η επικεφαλής της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων (MHRA) Δρ Τζουν Ρέιν, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στο Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός. Σημείωσε δε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και ποιότητα του εμβολίου.

 Σύμφωνα δε με τον πρόεδρο της task force Ειδικών της Επιτροπής για τον Ανθρώπινο Εμβολιασμό, τον καθηγητή σερ Μουνίρ Πιρμοχάμεντ, το εμβόλιο είναι κατά 95% αποτελεσματικό και λειτουργεί σε όλες τις ηλικίες. Όσον αφορά δε στις παρενέργειές του, είπε πως είναι ήπιες και διαρκούν μόνο για περίπου μία ημέρα.

Ο εμβόλιο θα χορηγηθεί σε δυο δόσεις, με 21 μέρες διαφορά η πρώτη από τη δεύτερη. Σύμφωνα με τους Βρετανούς ειδικούς, όσοι κάνουν το εμβόλιο, θα αναπτύξουν ανοσία επτά μέρες μετά τη δεύτερη δόση (άρα 28 μέρες μετά την πρώτη). Επίσης, μερική προστασία από τον κορονοϊό αναπτύσσεται ήδη από τη 12η ημέρα μετά από την πρώτη δόση.

Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο
Ο πρόεδρος της Ενιαίας Επιτροπής Εμβολιασμών Δρ Γουέι Σεν Λιμ είπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι πρόθεση είναι να τηρηθεί η λίστα προτεραιότητας ως προς τους πολίτες που θα εμβολιαστούν πρώτοι.

Το εμβόλιο, σύμφωνα με τη λίστα που έχει καταρτιστεί, θα κάνουν πρώτοι οι ηλικιωμένοι που ζουν σε γηροκομεία και το προσωπικό που εργάζεται στους οίκους ευγηρίας και στη συνέχεια οι άνω των 80 ετών και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πρώτης γραμμής.

Ο Δρ Λιμ παραδέχθηκε ότι οι ιδιαίτερες συνθήκες ψύξης που απαιτεί το εμβόλιο της Pfizer ίσως δημιουργήσει πρακτικά προβλήματα στη μεταφορά του προς οίκους ευγηρίας, κάτι που σημαίνει ότι ίσως γιατροί και νοσηλευτές να το κάνουν πρώτοι.

newsit.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos