Χριστούγεννα αλλιώς με μια ευχή για όλους!

08 Δεκεμβρίου 2020 22:16

Πολύχρωμα λαμπιόνια, στολισμένα δέντρα, δώρα, πλούσια εδέσματα, ρεβεγιόν, αγκαλιές, φιλιά, σμιξίματα συγγενών και φίλων γύρω από γιορτινά τραπέζια, χορός, και ξέφρενες βραδιές διασκέδασης, συνέθεταν το λαμπερό Χριστουγεννιάτικο και Πρωτοχρονιάτικο σκηνικό προηγούμενων ετών!

Και τώρα τι; Οι γιορτές καταφθάνουν θελκτικές όπως κάθε άλλη χρονιά για να γίνουμε για λίγο όλοι παιδιά και να ξεχάσουμε την καθημερινότητα, ωστόσο φέτος, όλοι θα τις ζήσουμε διαφορετικά! Όσο κι αν η δίψα μας να ξεφύγουμε από την μέγγενη του φόβου της πανδημίας μας κατατρέχει, όσο κι αν νοσταλγούμε κάποια άλλα ανέμελα Χριστούγεννα, τότε που ο κορωνοϊός θα φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όσο κι αν λαχταράμε και καιγόμαστε από πόθο να αρπαχθούμε από τη ζωή και να ξορκίσουμε το θάνατο, ο ορθολογισμός μας πρέπει αυτή τη στιγμή να πατήσει «φρένο» ώστε να προασπίσει την υγεία μας και την υγεία των συνανθρώπων μας.

Η πόλη «μύρισε» ήδη γιορτινό άρωμα! Φωτισμένοι με χριστουγεννιάτικα στολίδια δρόμοι και βιτρίνες, μελομακάρονα και κουραμπιέδες σκορπούν την ευωδιά τους, οι περισσότεροι ήδη τα δοκιμάσαμε πρώιμα και σπεύσαμε να στολίσουμε από τον Νοέμβρη τα σπίτια μας, έτσι για να νιώσουμε πιο κοντά μας την πιο λαμπερή γιορτή του χρόνου!

Να την νιώσουμε να πλησιάζει, να μας αγκαλιάζει με τη μαγική της θαλπωρή αφού θα στερηθούμε φέτος όσα την έκαναν μοναδική κάποιες άλλες χρονιές. Από απόσταση θα ευχηθούμε Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά σε αγαπημένους, από μακριά θα κάνουμε γιορτές και ίσως δεν θα ανταλλάξουμε δώρα όπως άλλοτε, για να διαφυλάξουμε έτσι το μεγαλύτερο δώρο, το ανεκτίμητο δώρο της υγείας και της ζωής.

Ας είναι κι έτσι! Τουλάχιστον ας είμαστε αισιόδοξοι. Γιατί χιλιάδες συνάνθρωποί μας την ώρα που εμείς πιθανώς θα μεμψιμοιρούμε για τη μοναξιά μας, εκείνοι, θα δίνουν δυστυχώς τη μάχη τους με τη νόσο σε νοσοκομεία και ΜΕΘ. Ναι, τα Χριστούγεννα φέτος για τους περισσότερους θα είναι διαφορετικά, αλλά για κάποιους εκεί έξω θα είναι δραματικά, με τις οικογένειές τους να περιμένουν το θαύμα της ίασης από τον φονικό ιό για το αγαπημένο τους πρόσωπο.

Αυτές τις γιορτές ας τις ζήσουμε αλλιώς. Ας κοιτάξουμε λίγο βαθύτερα μέσα μας. Είναι η καλύτερη ευκαιρία, μιας και το περιτύλιγμα της εξωστρέφειας ξεθωριάζει λόγω του αναγκαίου εγκλεισμού. Ας καταβυθιστούμε κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων και ας αναλογιστούμε τι πραγματικά αξίζει σε αυτή τη ζωή. Και τότε οι εξ΄αποστάσεως ευχές που θα ανταλλάξουμε θα πάρουν πιο ουσιώδες νόημα γιατί θα τις εννοούμε πραγματικά. Φέτος δεν θα είναι εθιμοτυπικές ή χιλιοειπωμένες από συνήθεια. Θα ξεχειλίζουν από την καρδιά μας λέγοντάς τις, καθώς θα νιώθουμε την πρωτόγνωρα αλληλέγγυα εγγύτητα που γέννησε η απόσταση και η πανδημία. Γιατί αν παραμένουμε υγιείς, ακόμα και έγκλειστοι στο σπίτι μας, θα πρέπει να αισθανόμαστε τυχεροί.

Τυχεροί, μπροστά στην τραγωδία που θα ζουν την ίδια στιγμή άνθρωποι που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα ή νοσούν οι ίδιοι από τον αόρατο εχθρό που βασανίζει την ανθρωπότητα εδώ και έναν χρόνο. Ας γίνει η δοκιμασία τροφή για σκέψη, ας γίνει το μήνυμα της αγάπης που πρεσβεύουν οι γιορτές, αχτίδα φωτός μέσα στο τούνελ του ξοδέματος του εαυτού μας στα ανούσια. Η ζωή είναι εδώ, είναι παντού, είτε είμαστε μόνοι είτε όχι. Αρκεί να την αγαπήσουμε, και αφετηρία της αγάπης γι΄αυτήν είναι πάντα η καλή συντροφιά που θα κάνουμε με τον ίδιο μας τον εαυτό! Ας σκύψουμε μέσα στην ψυχή μας και τότε, οι γυμνές, αναλλοίωτες αλήθειες που θα ανασύρουμε καθώς θα βρεθούμε ενώπιος ενωπίω θα λάμψουν ίσως περισσότερο και από τα τεχνητά γιορτινά λαμπιόνια…

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos