Στα άκρα για τα Θεοφάνια: Η Εκκλησία προσφεύγει στο ΣτΕ

05 Ιανουαρίου 2021 00:14

Στην αντεπίθεση φαίνεται πως περνά η Εκκλησία μετά την απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει τις Λειτουργίες ανήμερα των Θεοφανίων, με τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο να μεταβαίνει σε εξωτερικό χώρο για τον αγιασμό των υδάτων και 82 μητροπόλεις να προσφεύγουν στο ΣτΕ κατά της απόφασης.

 

Όπως διαβάζουμε στο orthodoxia.info, η Ιερά Σύνοδος, η οποία συνεδρίασε μετά την ανακοίνωση νέων μέτρων ως τις 11 Ιανουαρίου, αποφάνθηκε ομόφωνα θετικά ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος να μεταβεί σε κάποια από τις ακτές της Αττικής εντός της δικαιοδοσίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κάπου στο Μοσχάτο ή την Καλλιθέα, και να τελέσει τον Αγιασμό των Υδάτων.

Παρότι προβλέπεται η τελετή να είναι λιτή και με περιορισμένο αριθμό ατόμων, αυτή φαίνεται πως αντίκειται στη σχετική ΚΥΑ, που απαγορεύει ρητώς αυτές τις τελετές και δεν προβλέπει την παραμικρή εξαίρεση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατόπιν διαλογικής συζητήσεως, αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν συναινεί στα νέα κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των ιερών ναών και εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικώς με την πολιτεία και εντέλλεται οι ιεροί ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για τη συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των Υδάτων εντός των ιερών ναών κατά την εορτή των Θεοφανίων, όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στην ΚΥΑ υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509).

Προσφυγή της Εκκλησίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Την ίδια στιγμή, στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγουν και οι 82 μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, διαφωνώντας με την απόφαση των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης. Το εκκλησιαστικό site σημειώνει πως είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που ολόκληρη η Εκκλησία της Ελλάδος στο πλέον ανώτατο επίπεδό της προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά κυβερνητικής απόφασης.

 Φαίνεται βέβαια πως ώσπου να κατατεθεί, να συζητηθεί και να δημοσιευθεί η όποια απόφαση, ο εορτασμός των Θεοφανίων θα έχει παρέλθει, ωστόσο η κίνηση εμπεριέχει ισχυρό συμβολισμό.

Στην εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος που έχει ημερομηνία 4 Ιανουαρίου 2021 αναφέρεται μεταξύ άλλων:

Η παρουσία πιστών εντός των εκκλησιών και την εορτή των Θεοφανείων θα είναι με αναλογία ένας ανά 15 τμ, με ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων και μέγιστο αριθμό πιστών εντός των ναών (έως 375 τμ) τους 25.
Σε μητροπολιτικούς ναούς οι πιστοί θα φτάνουν τους 50 εντός των εκκλησιών
Επίσης σύμφωνα με την εγκύκλιο η Εκκλησία «προσφεύγει άμεσα εις το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της νέας ΚΥΑ υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.2 (ΦΕΚ Β’ 1/2-1-2021)».

Η πρώτη απάντηση της κυβέρνησης στο «αντάρτικο» της Εκκλησίας

«Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν, ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί», απαντούσε νωρίτερα η κυβέρνηση στο «αντάρτικο» της Εκκλησίας για τα νέα περιοριστικά μέτρα για τα Θεοφάνια.

Η κυβέρνηση, αντιδρώντας στις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, εκφράζει την ελπίδα η Εκκλησία να «αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε».

iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos