Εμβολιασμός: Μείωση κινδύνου λοίμωξης, 12 ημέρες μετά την α΄ δόση

27 Ιανουαρίου 2021 16:05

Την αναγκαιότητα αυστηρής τήρησης των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, τουλάχιστον το πρώτο διάστημα μετά τον εμβολιασμό, καταδεικνύουν τα πρόσφατα περιστατικά λοίμωξης COVID-19 σε άτομα που είχαν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, και τα οποία


προκάλεσαν νέες ανησυχίες αλλά και «θεωρίες» για την αποτελεσματικότητά τους. Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα εμβόλια που ήδη κυκλοφορούν στη χώρα μας, απαιτούνται τουλάχιστον 12 ημέρες μετά την πρώτη δόση για να αρχίσει να μειώνεται ο κίνδυνος λοίμωξης, και τονίζουν ότι για να εξασφαλιστεί η μέγιστη αποτελεσματικότητά τους χρειάζεται και η δεύτερη δόση. Η «Κ» συνοψίζει τα όσα γνωρίζουμε έως τώρα για την αποτελεσματικότητα, τη δοσολογία των εμβολίων αλλά και τον κίνδυνο μόλυνσης όσων έχουν εμβολιαστεί.

1. Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο για τον SARS-CoV-2;

Τα εμβόλια που έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας (Pfizer/BioNTech και Moderna) φάνηκε από τις κλινικές μελέτες ότι είναι αποτελεσματικά σε ποσοστό έως και 95%.

2. Σε πόσες δόσεις γίνεται το εμβόλιο και πότε ο εμβολιασμένος αναπτύσσει ικανή αντισωματική απάντηση έναντι του ιού;

Τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca είναι δύο δόσεων και χορηγούνται με χρονική απόσταση 21 ή 28 ημερών ανάλογα με το εμβόλιο. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η χορήγηση της δεύτερης δόσης είναι καθοριστική για την επιτυχία του εμβολιασμού και την προστασία του ατόμου. Η πρώτη δόση εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% των περιπτώσεων, 15 ημέρες μετά τη χορήγησή του. Το πιο «επικίνδυνο» διάστημα για να κολλήσει κάποιος τον κορωνοϊό είναι οι πρώτες ημέρες μετά τον εμβολιασμό, με τον κίνδυνο λοίμωξης να μειώνεται σταθερά τη 12η ημέρα από την πρώτη δόση του εμβολίου. Με τη χορήγηση της δεύτερη δόσης επιτυγχάνεται –επτά ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού– το ποσοστό της προστασίας που μπορεί να παρέχει το κάθε εμβόλιο.

3. Μπορεί ένα άτομο να κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και παρ’ όλα αυτά να νοσήσει από COVID-19;

Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Αρα μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να ασθενήσει κάποιος από τον νέο κορωνοϊό παρόλο που έκανε το εμβόλιο. Επομένως, θα πρέπει οι πολίτες να συνεχίσουν να παίρνουν τις συνιστώμενες προφυλάξεις για την αποφυγή μόλυνσης, δηλαδή οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν τη χρήση μάσκας, την τήρηση κοινωνικής απόστασης, την τακτική και σχολαστική υγιεινή των χεριών και την καθαριότητα του χώρου όπου ζουν ή εργάζονται.

4. Υπάρχει περίπτωση να νοσήσει κάποιος από τον κορωνοϊό εξαιτίας του εμβολίου;

Οχι. Τα mRNA εμβόλια (Pfizer/BioNTech και Moderna) δεν περιέχουν ολόκληρο ή ζωντανό ιό και συνεπώς δεν μπορούν να προκαλέσουν τη νόσο. To εμβόλιο της Astra Zeneca που είναι ένα εμβόλιο ιικών φορέων, αποτελείται από έναν εξασθενημένο αδενοϊό που έχει τροποποιηθεί ώστε να μην μπορεί να αναπαραχθεί στα ανθρώπινα κύτταρα και ως εκ τούτου να προκαλέσει οποιαδήποτε νόσο. Υπάρχει όμως η περίπτωση ένας εμβολιασμένος να νοσήσει διότι η λοίμωξη έχει δρομολογηθεί στη φάση πριν από τον εμβολιασμό.

5. Ενα εμβολιασμένο άτομο μπορεί να έχει θετικό τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 λόγω του εμβολίου;

Οχι. Οπως έχει διευκρινίσει η κ. Θεοδωρίδου, το εμβόλιο δεν θετικοποιεί ούτε το rapid τεστ ούτε τον μοριακό έλεγχο. Εάν ένας εμβολιασμένος βρεθεί θετικός στον ιό σε εργαστηριακό έλεγχο, σημαίνει ότι έχει μολυνθεί από τον ιό.

kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos