Οι εφεδρείες των ΜΕΘ στη μάχη της Αττικής

10 Φεβρουαρίου 2021 15:31

Στο ανώτερο επίπεδο ετοιμότητας βρίσκονται οι μονάδες Υγείας της Αττικής για να αντιμετωπίσουν τη νέα έξαρση της πανδημίας. Στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας είναι η σταδιακή αύξηση των κλινών των δημόσιων νοσοκομείων για περιστατικά COVID-19, με την ενεργοποίηση


των κλινών εντατικής θεραπείας της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αλλά και –εφόσον κριθεί απαραίτητο– την ανάπτυξη κλινών εντατικής στο «μοντέλο Θεσσαλονίκης», δηλαδή σε χώρους όπως χειρουργεία, και σε άλλες ειδικές μονάδες. Εφεδρεία του ΕΣΥ του λεκανοπεδίου είναι και τα νοσοκομεία των όμορων περιοχών, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας.

Οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν στενά την κατάσταση στο ΕΣΥ ώστε, εφόσον χρειαστεί, να παρέμβουν άμεσα. Στα αρνητικά αυτής της συγκυρίας είναι ότι αυτό το πανδημικό κύμα ξεκινάει όταν η πληρότητα στις ΜΕΘ COVID είναι πιο υψηλή σε σχέση με το προηγούμενο κύμα. Στα πλεονεκτήματα είναι ότι η Αττική έχει μεγάλο αριθμό δημόσιων νοσοκομείων (31 στην Αθήνα και έξι σε Δυτική Αττική και Πειραιά), στα οποία θα συνδράμουν και νοσοκομεία όμορων περιοχών (π.χ. νοσοκομείο Χαλκίδας, Κορίνθου κ.ά.). Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το λεκανοπέδιο έχει τα περισσότερα και μεγαλύτερα ιδιωτικά θεραπευτήρια, με τα οποία είναι ήδη σε επαφή στελέχη του υπουργείου Υγείας ώστε, εάν χρειαστεί, να περιθάλψουν ασθενείς με κορωνοϊό.

«Ακόμα δεν είμαστε εκεί», ανέφεραν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου Υγείας, που εκτιμούν ότι με τα μέτρα που αποφασίστηκαν και τις δυνατότητες του συστήματος Υγείας της Αττικής θα μπορέσει να ελεγχθεί εγκαίρως η νέα έξαρση της πανδημίας. Πριν από την αξιοποίηση των υποδομών του ιδιωτικού τομέα, υπάρχει το στάδιο της σταδιακής αύξησης των κλινών COVID του ΕΣΥ. Σημειώνεται ότι στην Αττική οι κλίνες ΜΕΘ-COVID είναι σχεδόν 220, ενώ οι απλές κλίνες COVID ξεπερνούν τις 1.400. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παραδοθούν και 80-90 νέες κλίνες ΜΕΘ από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στα νοσοκομεία της Αττικής. Ηδη είναι έτοιμες και θα ενεργοποιηθούν, εφόσον χρειαστεί, 30 κλίνες στο ΚΑΤ. Επιπλέον, υπάρχει και ο σχεδιασμός για περαιτέρω ανάπτυξη κλινών εφόσον χρειαστεί, όπως συνέβη και στη Θεσσαλονίκη που εν μέσω του δεύτερου κύματος τετραπλασιάστηκαν οι κλίνες εντατικής.

Ανησυχία
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς Υγείας Β. Κικίλια και Β. Κοντοζαμάνη, εκφράζει την ανησυχία της για την Αττική όπου, όπως τονίζει, παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με την ομοσπονδία, «υπάρχουν ελλείψεις σε άκρως απαραίτητο εξοπλισμό για τη νοσηλεία ασθενών σε πτέρυγες COVID, όπως συστήματα χορήγησης οξυγόνου υψηλής ροής», «στα περισσότερα μεγάλα νοσοκομεία είναι αδύνατον να γίνεται διαχωρισμός (χωροταξικός και φυσικός) των κρουσμάτων», ενώ «το ίδιο κατάκοπο, γερασμένο και αποδεκατισμένο προσωπικό εδώ και δέκα μήνες “ανακυκλώνεται”».

kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos