Περισσότερα από 1.500 νέα κρούσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα -Δεν θα ανοίξει η αγορά τη Δευτέρα

23 Φεβρουαρίου 2021 13:24

Παρά τα αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό και το σκληρό lockdown στην Αττική, αλλά και σε άλλες επιβαρυμένες περιοχές της χώρας, η κατάσταση παραμένει δύσκολα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν σήμερα αναμένεται να είναι περισσότερα από 1.500.

 

Μάλιστα οι ειδικοί αναφέρουν πως η κατάσταση με τον κορωνοϊό μοιάζει με αυτήν πριν από τρεις μήνες και γι αυτό σημαίνουν συναγερμό. Βάσει των νέων εξελίξεων, όπως όλα δείχνουν το άνοιγμα της αγοράς δεν θα γίνει τη Δευτέρα 1 Μαρτίου, αλλά θα πάρει τουλάχιστον μία εβδομάδα παράταση.

Μετάλλαξη του ιού και συναθροίσεις σε σπίτια
Αυτό που προσπαθούν πλέον να εντοπίσουν οι ειδικοί είναι γιατί παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων σε υψηλό επίπεδο. Οι υποθέσεις είναι δύο, είτε λόγω της μετάλλαξης του ιού η διασπορά και η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερες, είτε ευθύνονται οι συναθροίσεις που πραγματοποιούνται σε σπίτια από τη στιγμή που ξεκινάει το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας τόσο τις καθημερινές, όσο και τα Σαββατοκύριακα.
Τούντας (ΕΚΠΑ): Οσο είμαστε σε έξαρση δεν μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, το χρονικό περιθώριο των 2,5 εβδομάδων καραντίνας που επιβλήθηκε στην Αττική είναι περιορισμένο για να αλλάξει η σημερινή εικόνα. Ωστόσο, όπως λέει, «δεν αποκλείεται τα μέτρα που ισχύουν να αρχίσουν να αποδίδουν τις επόμενες μέρες και να δούμε πιθανόν μια σταθεροποίηση -αν όχι κάμψη- της επιδημίας στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Άρα οι αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν τότε και όχι από τώρα».

Θα πρέπει να περιορίσουμε όσο μπορούμε τη μετάλλαξη της νότιας Αφρικής
Αναφορικά με τις μεταλλάξεις ο κ. Τούντας σχολιάζει ότι είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο το οποίο πολλές φορές οδηγεί σε αύξηση της μεταδοτικότητας και άρα από τη μία μπορεί να ενισχύσει την αναζωπύρωση της επιδημίας από την άλλη όμως οι συνεχείς μεταλλάξεις οδηγούν τους ιούς στο να γίνονται λιγότερο θανατηφόροι.

«Σε ότι αφορά τη βρετανική μετάλλαξη τα εμβόλια μας είναι αποτελεσματικά. Σε ότι αφορά όμως της νότιας Αφρικής εκεί δεν έχει διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα ή η μη αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Το πιο πιθανό είναι ότι θα έχουμε μια αποτελεσματικότητα ίσως μειωμένη σε σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη. Άρα δε με ανησυχεί το φαινόμενο αρκεί βέβαια να περιορίσουμε τη μετάλλαξη της νότιας Αφρικής όσο μπορούμε περισσότερο», εξηγεί.

Τζανάκης για κορωνοϊό: Είμαστε στο απόγειο του τρίτου κύματος αυτή την εβδομάδα
«Αυτή την εβδομάδα θα εισπράξουμε το απόγειο αυτού του επιδημικού κύματος και θα είμαστε τυχεροί αν δεν ξεπεράσουμε τα 2000 κρούσματα», επεσήμανε για την πορεία του κορωνοϊού ο καθηγητής Πνευμονολογίας Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

 πως τόνισε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 , αυτές τις ημέρες φαίνεται μία επιπεδοποίηση της καμπύλης και θα δούμε αποκλιμάκωση από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Υπό αυτή την έννοια, σύμφωνα με τον καθηγητή, το λιανεμπόριο θα μπορούσε να ανοίξει μετά τις 8 Μαρτίου, εκτός εάν βρεθεί ένας πιο λειτουργικός, εύρυθμος και ευέλικτος τρόπος να ανοίξει νωρίτερα.

Υπό μελέτη νέος 5ψήφιος αριθμός για SMS και τρίωρα ψώνια

Στην κυβέρνηση, ανεξάρτητα αν θα πα΄ρουν παράταση τα μέτρα, εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξει η αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες θα δημιουργηθεί ένας νέος αριθμός, στον οποίο οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS προκειμένου να βγουν στην αγορά, έχοντας στη διάθεσή τους ένα τρίωρο για αγορές είτε μέσω της μεθόδου click away είτε μέσω του click in shop.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι καταναλωτές δεν θα έχουν στη διάθεσή τους απεριόριστο χρόνο, αλλά ένα τρίωρο προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους και να επιστρέψουν και πάλι πίσω στο σπίτι τους. Ο λόγος για τον οποίο θα τεθεί χρονικός περιορισμός για τα ψώνια στα καταστήματα είναι για να αποφευχθούν καταστάσεις συνωστισμού, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν την τελευταία φορά που άνοιξαν τα καταστήματα.

Θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι 6 κωδικοί στο 13033
Ο συγκεκριμένος 5ψήφιος αριθμός θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τις αγορές στα καταστήματα του λιανεμπορίου και όχι τα σούπερ μάρκετ, στα οποία οι καταναλωτές θα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν στέλνοντας τον κωδικό 2 στο 13033. Οι έξι γνωστοί κωδικοί για SMS που ισχύουν έως σήμερα θα παραμείνουν και δεν θα αλλάξει κάτι σε αυτούς.

Ουσιαστικά, ο νέος 5ψήφιος αριθμός για SMS θα λειτουργεί σαν χρονόμετρο για τους καταναλωτές. Την ίδια στιγμή, δεν φαίνεται να εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπει «κόφτης» στα γραπτά μηνύματα, ώστε οι πολίτες να έχουν δικαίωμα για συγκεκριμένο αριθμό SMS στον νέο αριθμό.

Ωστόσο σημειώνεται πως οι αποφάσεις για τη σταδιακή άρση των μέτρων θα ληφθούν προς το τέλος της εβδομάδας, όταν η επιτροπή των ειδικών θα έχει συνολική εικόνα για τα κρούσματα και το ιικό φορτίο και στη συνέχεια θα προχωρήσει στις εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos