Κορονοϊός: Ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία - 70 επιπλέον ΜΕΘ για ασθενείς

27 Φεβρουαρίου 2021 15:19

Έκτακτη σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής επιχειρησιακής διαχείρισης της πανδημίας - Δόθηκαν εξιτήρια κατ' εξαίρεση το Σαββατοκύριακο


Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και το lockdown που είναι σε ισχύ δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας είναι τετραψήφια και το Σύστημα Υγείας δέχεται ασφυκτική πίεση. Ενδεικτικό είναι ότι καθημερινά γίνονται 300 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Μάλιστα, το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής επιχειρησιακής διαχείρισης της πανδημίας στο ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, καθώς αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα στην Αττική, όπου καταγράφονται αριθμοί ρεκόρ στις εισαγωγές.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Αττικόν, Στέλιος Λουκίδης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι «ίσως είναι η πιο μεγάλη πίεση, από την άποψη εισαγωγών, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική από την αρχή της πανδημίας».

Ενδεικτικά αναφέρει ότι στην τελευταία εφημερία το νοσοκομείο Αττικόν έφτασε τις 40 εισαγωγές. «Εφημερεύαμε μαζί με τον Ευαγγελισμό και καταλαβαίνετε ότι αν σε δυο μεγάλα νοσοκομεία οι εισαγωγές είναι 80-100 την ημέρα, είναι ένας μεγάλος αριθμός. Αυτές οι εισαγωγές μπαίνουν όλες σε κλινικές Covid, πράγμα που σημαίνει ότι εμείς πρέπει στις επόμενες ημέρες να προσπαθήσουμε να σταθεροποιήσουμε τους αρρώστους και να αποφύγουμε τις εισαγωγές στις ΜΕΘ», τονίζει ο κ. Λουκίδης.

Δίνονται 70 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού

Πάντως, στην έκτακτη επιχειρησιακή σύσκεψη που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο ΕΚΑΒ, αποφασίστηκε να παραχωρηθούν ακόμη 70 κλίνες ΜΕΘ που θα δίδονται σταδιακά τις επόμενες ημέρες. Θα παραχωρηθούν για τη νοσηλεία ασθενών με λοίμωξη λόγω κορονοϊού άλλες 12 κλίνες ΜΕΘ από τον Ευαγγελισμό, 9 από την Αγία Όλγα, 14 από τον Ερυθρό Σταυρό και από το ΚΑΤ, καθώς επίσης από το Αττικόν και το Τζάνειο.

Επίσης, κατ' εξαίρεση αυτό το Σαββατοκύριακο θα γίνουν εξιτήρια ασθενών με covid-19 από τα νοσοκομεία ώστε να απελευθερωθούν κλίνες, αν και εξιτήρια δεν δίνονται Σαββατοκύριακο. Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου τόνισε μετά το τέλος της σύσκεψης ότι το ΕΚΑΒ είναι σε 24ωρη υπηρεσία προκειμένου να κατανείμει τα περιστατικά covid 19 σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, διαθέτοντας τον στόλο των ασθενοφόρων του και τα πληρώματα του που βρίσκονται σε μέγιστη ετοιμότητα. Χαρακτηριστικό της πίεσης που δέχεται το ΕΚΑΒ είναι ότι σε καθημερινή βάση τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιεί κάθε ημέρα περίπου 120 διακομιδές επιβεβαιωμένων περιστατικών και άλλες 40 ύποπτων περιστατικών.

 Οριακά η επάρκεια αίματος λόγω πανδημίας
Tην ίδια ώρα, δραματική έκκληση στον κόσμο να δώσει αίμα απευθύνει με συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM ο επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας κ. Κώστας Σταμούλης, επισημαίνοντας ότι η μείωση των ποσοτήτων αίματος στο σύνολο της χώρας το τελευταίο έτος, λόγω της πανδημίας έχει ξεπεράσει το 20%. Ποσοστό ανάλογο και για την Αττική τις τελευταίες εβδομάδες, όπου το επιδημιολογικό φορτίο βαίνει αυξανόμενο.

Ωστόσο όπως εξηγεί, τα ετήσια νούμερα δεν είναι αυτά που δείχνουν την πραγματική εικόνα, γιατί το ποσοστό αιμοδοτών μπορεί να έχει διακυμάνσεις μέσα στο χρόνο. «Αυτό που μας απασχολεί είναι η καθημερινότητα της αιμοδοσίας και αυτή εξασφαλίζεται μόνο με σταθερούς συστηματικούς αιμοδότες, που σαν χώρα δεν είχαμε καταφέρει ποτέ να έχουμε. Αυτή τη στιγμή κινούμαστε οριακά», δηλώνει ο κ. Σταμούλης.

 Επίσης αναφέρεται σε πάγια προβλήματα που έχει η εν λόγω διαδικασία, αλλά και στους λόγους που αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις αίματος στη χώρα, τονίζοντας παράλληλα ότι η πανδημία ανέδειξε διεθνώς παθογένειες στα συστήματα υγείας. Μέσα σε όλα όμως, υπάρχει και ένα αισιόδοξο μήνυμα κι αυτό όπως λέει, είναι ότι στις εκκλήσεις αίματος, αυτή τη δύσκολη περίοδο, υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση περισσότερο από γυναίκες (και μάλιστα 25-35 ετών), ενώ παραδοσιακά στην αιμοδοσία μέχρι τώρα υπερτερούσαν οι άντρες.

ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos