300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

deyap new 252

calypso new 256

Ωρολογιακή βόμβα για το περιβάλλον οι μάσκες μίας χρήσης - SOS από ειδικούς

16 Μαρτίου 2021 00:15
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ωρολογιακή βόμβα για το περιβάλλον οι μάσκες μίας χρήσης - SOS από ειδικούς

test2

test2

Η τεράστια ζήτηση για μάσκες προστασίας από την έναρξη της πανδημίας εκτόξευσε την παγκόσμια παραγωγή μασκών μιας χρήσης, που όμως, συνιστούν τεράστια απειλή για το περιβάλλον, όπως επισημαίνουν ειδικοί.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες οι άνθρωποι ανά την υφήλιο χρησιμοποιούν 129 δισ. μάσκες μιας χρήσης μηνιαίως, δηλαδή περίπου 2,8 εκατ. ανά λεπτό (!) , προκειμένου να προστατευθούν από την Covid-19, αλλά οι μάσκες αυτές συνιστούν μεγαλύτερη απειλή για το περιβάλλον από τις πλαστικές σακούλες, επειδή οι άνθρωποι τις πετούν όπου βρουν, αλλά και επειδή δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος απολύμανσης και ανακύκλωσής τους.

Όπως σημειώνουν στην έρευνά τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση “Frontiers of Environmental Science & Engineering” ο τοξικολόγος περιβάλλοντος Έλβις Γκένμπο Σου του Πανεπιστημίου Southern Denmark και ο καθηγητής Ζιγιόνγκ Τζέισον Ρεν του Πανεπιστημίου του Πρίνστον «οι μάσκες μιας χρήσης είναι πλαστικά προϊόντα, που δεν είναι άμεσα βιοδιασπώμενα και μπορεί να διασπαστούν σε μικρότερα πλαστικά σωματίδια, που εξαπλώνονται στα οικοσυστήματα. Η τεράστια παραγωγή μασκών μιας χρήσης αντιστοιχεί σε παρόμοια κλίμακα με εκείνη των πλαστικών μπουκαλιών, που υπολογίζεται στα 43 δισ. μηνιαίως». Όμως, σε αντίθεση με τα πλαστικά μπουκάλια, εκ των οποίων ανακυκλώνεται περίπου το 25%, δεν υπάρχουν επίσημες οδηγίες για την ανακύκλωση των μασκών, πράγμα που καθιστά πιθανότερο να τις ξεφορτωθούν με ακατάλληλο τρόπο οι χρήστες τους, συμπληρώνουν οι ερευνητές.

Εφόσον δεν τις πετούμε σε κάδους απορριμμάτων ή ανακύκλωσης, όπως άλλα πλαστικά απορρίμματα, οι μάσκες μιας χρήσης μπορεί να καταλήξουν στο περιβάλλον, σε συστήματα πόσιμου νερού (λίμνες και ποτάμια) και σε ωκεανούς, όπου με την αποσύνθεσή τους μπορεί να παραχθεί μεγάλος αριθμός μικρσωματιδίων (μικρότερα των 5 χιλιοστών) σε λίγες εβδομάδες και να διασπαστούν ακόμη περισσότερο σε νανοπλαστικά μικρότερα του ενός μικρόμετρου (δηλαδή ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Το περασμένο καλοκαίρι υδροβιολόγοι προειδοποίησαν ότι με την ακατάλληλη απόρριψη υλικών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας μπορεί σύντομα να υπάρχουν «περισσότερες μάσκες παρά μέδουσες» στην ήδη επιβαρυμένη από τόνους πλαστικών απορριμμάτων Μεσόγειο Θάλασσα. Κι οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τώρα ότι λόγω της συνθεσής τους οι μάσκες μιας χρήσης μπορεί να διασπαστούν πολύ γρήγορα σε επικίνδυνα μικροσωματίδια, ταχύτερα από τις πλαστικές σακούλες. Υπογραμμίζουν δε ότι δεν γνωρίζουν πώς συμβάλουν οι μάσκες στον μεγάλο αριθμό σωματιδίων πλαστικού που εντοπίζονται στο περιβάλλον, απλώς επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τη διάσπαση των μασκών στη φύση. «Γνωρίζουμε, όμως, ότι όπως κι άλλα πλαστικά απορρίμματα οι μάσκες μιας χρήσης μπορεί να απελευθερώσουν επικίνδυνες χημνικές και βιολογικές ουσίες, όπως η Δισφαινόλη Α (Bpa), βαρέα μέταλλα και παθογόνοι μικροοργανισμοί, που ίσως έχουν έμμεση αρνητική επίπτωση σε φυτά, ζώα και ανθρώπους», λέει ο δρ Γκένμπο Σου.

Οι ερευνητές καλούν τις Αρχές να φροντίσουν για την τοποθέτηση ειδικών κάδων απορριμμάτων μόνο για μάσκες και προτείνουν στους πολίτες να προτιμούν υφασμάτινες αντί για μάσκες μιας χρήσης, τη δημιουργία βιοδιασπώμενων και τη χάραξη πολιτικής ασφαλούς διαχείρισης των πεταμένων μασκών.

iefimerida.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Κορονοϊός: Το success story τη...
ΟΑΕΔ: Μέχρι αύριο οι αιτήσεις... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

petropoulos vazaios

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

kdepap xristougenna 2020

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

react pasxa 25

cavo doro 22

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Απρίλιος 2018 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Logo leuko

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση του Κ.Ο.Κ. στην Πάρο

Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση του Κ...

03 Μαϊος 2025
Η τραγουδίστρια από τη Σύρο που κατακτά το μουσικό της όνειρο! (Βίντεο)

Η τραγουδίστρια από τη Σύρο που κατ...

04 Μαϊος 2025
Πάρος: Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην Παροικία

Πάρος: Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην...

06 Μαϊος 2025

Τελευταία Νέα

Πάρος: Ενημέρωση προς Κτηνοτρόφους και Μελισσοκόμους

Πάρος: Ενημέρωση προς Κτηνοτρόφους...

09 Μαϊος 2025
Καθελκύστηκε το μεγαλύτερο ηλεκτρικό πλοίο στον κόσμο - Το μεγαλύτερο ηλεκτροκίνητο όχημα της ιστορίας

Καθελκύστηκε το μεγαλύτερο ηλεκτρικ...

09 Μαϊος 2025
Συνελήφθη 28χρονος στη Μύκονο για revenge porn -Ανέβασε υλικό με πρώην σύντροφό του, όταν ήταν ανήλικη

Συνελήφθη 28χρονος στη Μύκονο για r...

09 Μαϊος 2025

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διακριτικός Τίτλος: Asknet
Τίτλος:  Psts.gr (Parianostypos.gr)
Έδρα: Ναρκίσσων 9, Ν. Ηράκλειο
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Ν. Ιωνίας
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2024  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ