"Όμηροι" στο Χονγκ Κονγκ εννέα Έλληνες ναυτικοί

20 Μαρτίου 2021 22:56

Σε μία ιδιότυπη ομηρία βρίσκεται για περισσότερους από 12 μήνες το πλήρωμα του πλοίου «Angelic Power», το οποίο είναι αγκυροβολημένο έξω από το Χονγκ Κονγκ, καθώς, όπως καταγγέλλεται, οι εταιρείες στις οποίες φέρεται να ανήκει δεν έχουν προβεί στις προβλεπόμενες κινήσεις ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επιστροφής.

Το πλοίο φέρει ελληνική σημαία, ενώ σύγχυση φαίνεται να επικρατεί όσον αφορά στους υπεύθυνους της διαχείρισής του, αφού ως εμπλεκόμενες εμφανίζονται δύο εταιρείες, η Diamlemos Shipping Company και η Panthalassa Maritime, χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί ποια είναι η αρμόδια για την τύχη του.

Αυτό που δεν χρειάζεται διευκρίνιση και είναι δεδομένο είναι η ατέλειωτη ταλαιπωρία που υφίστανται οι εργαζόμενοι, πολλοί εκ των οποίων αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, καθώς απαγορεύεται να εγκαταλείψουν το πλοίο, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένοι να παραμένουν εντός της «μεταλλικής φυλακής».

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του zougla.gr, τα προβλήματα για το πλήρωμα ξεκίνησαν μετά την άφιξη του «Angelic Power» στην Κίνα. Πριν, το πλοίο είχε περάσει από την Ινδονησία χωρίς κανένα πρόβλημα. Όταν όμως έφθασε στο Χονγκ Κονγκ τον Ιούλιο του 2020, προκειμένου να ξεφορτώσει ένα φορτίο κάρβουνου, ξεκίνησε η… ατέλειωτη αναμονή, η οποία κράτησε περισσότερους από 6 μήνες!

Οι Έλληνες ναυτικοί 

Τελικά «έδωσε ο Θεός» και οι άνθρωποι έλαβαν άδεια να ξεφορτώσουν τον Ιανουάριο του 2021! Τα προβλήματά τους όμως δεν τελείωσαν εκεί, καθώς συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να παραμένουν στο Χονγκ Κονγκ χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν.

Το στίγμα του πλοίου όπως εμφανίζεται στο Μarinetraffic
Το στίγμα του πλοίου όπως εμφανίζεται στο Μarinetraffic

Αποκαλυπτικά είναι άλλωστε τα όσα λέει στο zougla.gr ο δεύτερος μηχανικός του πλοίου κ. Πάνος Μπακογιάννης.

«Εγώ μπήκα στο βαπόρι όταν έφθασε στο Χονγκ Κονγκ στις 18 Ιουλίου του 2020. Το βαπόρι ήταν φορτωμένο στην Ινδονησία, πέρασε στο Χονγκ Κονγκ, έγιναν μικρές αλλαγές πληρώματος και κάναμε μία ώρα ταξίδι αναμένοντας να ξεφορτώσουμε. Φανταστείτε ότι υπάρχουν άτομα στο πλοίο που δεν έχουν βγει έξω ούτε για πέντε λεπτά για 14 και 16 μήνες. Εγώ είμαι στο πλοίο οκτώ μήνες και έχω ταξιδέψει όλες και όλες 20 ώρες» ανέφερε αρχικά ο κ. Μπακογιάννης

«Εντέλει και μετά από έξι ολόκληρους μήνες στην αναμονή δόθηκε άδεια και το πλοίο ξεφόρτωσε στις 27 Ιανουαρίου 2021. Έκτοτε παραμένουμε εκεί χωρίς να έχουμε καμία ενημέρωση από την εταιρεία. Το βαπόρι στην ουσία είναι ανασφάλιστο. Πολλοί συνάδελφοι έχουν προβλήματα υγείας και χρειάζονται νοσηλεία. Ο καπετάνιος πριν τρεις μέρες έπεσε τέσσερις φορές κάτω από εμετούς και ζαλάδες.

»Από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας τούς έχουν ενοχλήσει πάνω από 20 φορές, ενώ εδώ που βρισκόμαστε έχει έρθει και ο ακόλουθος της πρεσβείας της Σαγκάης μήπως και καταφέρει να συντονίσει την κατάσταση» επισήμανε ο δεύτερος μηχανικός.

Στην ερώτηση ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα και οι συνάδελφοί του δεν μπορούν να αποχωρήσουν από την περιοχή, ο κ. Μπακογιάννης απάντησε: «Υπάρχει σύγχυση με τις εταιρείες που διαχειρίζονται το πλοίο. Πρέπει να πληρώσουν κάποια έξοδα και να αναθέσουν σε κάποιον ατζέντη τα διαδικαστικά.

»Μάς λένε ότι έχουν πληρώσει. Ωστόσο από συζητήσεις που κάνουμε εδώ δεν προκύπτει κάτι τέτοιο».

Οι κινήσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας

Το zougla.gr επικοινώνησε με στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας, τα οποία επισήμαναν στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα πως από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν σταλεί δεκάδες έγγραφα στη ναυτιλιακή εταιρεία και στο Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο έχει ήδη κάνει ρηματική διακοίνωση στις κινεζικές αρχές.

Παράλληλα υπάρχει ενημέρωση και των προξενικών αρχών, ενώ έχει σχηματιστεί και δικογραφία από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά για τους υπαίτιους της μη παλιννόστησης των ναυτικών.

zougla.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos