Αύξηση κατά 19,9 δισ. σημείωσαν οι καταθέσεις κατά τη διάρκεια του 2020

21 Μαρτίου 2021 21:29

Σημαντική αύξηση κατά 4,4 δισ. ευρώ σημείωσαν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στο τέλος Δεκεμβρίου σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, σαφή ένδειξη της μείωσης της κατανάλωσης και της αυξημένης ρευστότητας που δημιουργείται στην οικονομία μέσω των κυβερνητικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων.

Ενδεικτικό της αυξημένης ρευστότητας που έχουν δημιουργήσει τα μέτρα στήριξης τα οποία έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση, είναι ότι οι καταθέσεις στις τράπεζες αυξήθηκαν από την αρχή του χρόνου κατά 19,9 δισ. ευρώ και κατά 17,9 δισ. ευρώ από την έναρξη της κρίσης τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, το σύνολο των καταθέσεων ανήλθε στο τέλος του 2020 στα 163 δισ. ευρώ έναντι 143,1 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019, από τα οποία τα 126,3 δισ. ευρώ είναι οι καταθέσεις των νοικοκυριών, ενώ στα 36,7 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων.

Από το σύνολο της αύξησης των καταθέσεων που καταγράφηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, πάνω από το μισό «πιστώνεται» στις επιχειρήσεις, οι οποίες αύξησαν τη ρευστότητα που διατηρούν στις τράπεζες κατά 10,3 δισ. ευρώ, ενώ στα 9,6 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε η αύξηση της αποταμίευσης από την πλευρά των νοικοκυριών. Η ενίσχυση των καταθέσεων σε περιβάλλον ύφεσης αποτελεί σημάδι των καιρών, καθώς είναι προφανές ότι η υπερβάλλουσα ρευστότητα συνδέεται με το «πάγωμα» της οικονομίας και την περικοπή των δαπανών στις οποίες προχώρησαν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά μετά τα lockdowns που επιβλήθηκαν με καθολική εφαρμογή στο εμπόριο αλλά και σε μια σειρά από άλλες δραστηριότητες όπως οι μεταφορές.

Εκτός από τον περιορισμό της κατανάλωσης στην ενίσχυση των καταθέσεων, συνέβαλαν καθοριστικά μέτρα όπως η αναστολή καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για όσες επιχειρήσεις πλήττονται από την οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία, αλλά και μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας με άμεσες χρηματοδοτήσεις όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Εγγυοδοτικό Ταμείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια περίοδο η πιστωτική επέκταση εκτοξεύθηκε στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας 10ετίας και ο ρυθμός τον Δεκέμβριο ανήλθε στο 9,1%, ενώ με 9,9% «έτρεξε» η πιστωτική επέκταση για τις επιχειρήσεις του μη χρηματοπιστωτικού τομέα.

kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos