Self test: Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό και πότε θα ξεκινήσει η διάθεσή του

26 Μαρτίου 2021 18:47

Οαναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, έκανε γνωστό για ποιους πολίτες θα είναι υποχρεωτικό το εβδομαδιαίο self test.

Όπως έγινε γνωστό υποχρεωτικό θα είναι το τεστ για ναυτιλία, εστίαση, τουρισμό ενώ self Test θα προβλέπεται μια φορά την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Συγκεκριμένα ο κ. Κοντοζαμάνης είπε: «Η κυβέρνηση υλοποιεί μια νέα δράση, η οποία θα μας επιτρέψει να επανεκκινήσουμε με ασφάλεια τις δραστηριότητες. Αφορά στην χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ- self test, κυρίως για την έγκαιρη ανεύρεση των ασυμπτωματικών φορέων του ιού. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες, οι τακτικοί έλεγχοι με τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού συνδράμουν στη μείωση της διασποράς. Θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις, δηλαδή τα rapid test και τον εμβολιασμό.

Κάνοντας τεστ μία φορά την εβδομάδα έχουμε τη δυνατότητα να οδηγηθούμε με σχέδιο και ασφάλεια σε επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων. Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κυκλοφορούν ήδη στην Ε.Ε. και πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές με τα rapid test.

Πρόκειται για ρινικά τεστ ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ απλά στη χρήση τους, ώστε να μπορεί καθένας να τα κάνει μόνος του. Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου. Κάθε πολίτης θα δικαιούται 1 τεστ για δύο μήνες. Αρχικά, θα απευθύνεται στους πολίτες έως 67 ετών. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τότε οι πολίτες με δεύτερο τεστ θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το θετικό αποτέλεσμα.

Για τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και το άνοιγμα της κοινωνίας, απαιτείται να εφαρμοστεί στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις, την εστίαση, τον τουρισμό, την μεταποίηση και τα δικαστήρια.

Η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self test μία φορά την εβδομάδα για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ενώ όλα τα δικαιώματα π.χ. απουσία από το σχολείο, άδεια από την εργασία, θα κατοχυρώνονται με το επιβεβαιωμένο τεστ.

Πρόκειται για ένα καθολικό μέτρο, προαιρετικό για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, υποχρεωτικό όμως για ορισμένους κλάδους, δεδομένου ότι σχετίζονται με το άνοιγμα της αγοράς».

Βοήθεια από τον φαρμακοποιό σας με κόστος 2 ευρώ για το self test
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ από το φαρμακείο της γειτονιάς, όπου με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, τους χορηγούνται όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την ολοκλήρωση ενός τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2.

Δικαιούνται ένα κιτ την εβδομάδα, με τη συμπλήρωση 7 ημερών από την προηγούμενη παραλαβή. Οι πολίτες δύνανται να παραλαμβάνουν τα κιτ αυτά για τα συνδεδεμένα ανήλικα τέκνα τους και τους ηλικιωμένους γονείς τους. Κατά τις πρώτες ημέρες διάθεσης των τεστ και μέχρι να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός των φαρμακείων και να μην υπάρξει ταλαιπωρία των ηλικιωμένων, θα δοθεί προτεραιότητα στην δωρεάν διάθεση τεστ στους οικονομικά ενεργούς πολίτες έως 67 ετών.

Γραπτές οδηγίες για την σωστή λήψη του δείγματος θα χορηγούνται μαζί με το κιτ από τον φαρμακοποιό καθώς επίσης και επιτόπια βοήθεια εφόσον το επιθυμούν οι πολίτες με την αμοιβή των 2€ ανά δειγματοληψία.

Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα sel-testing.gov.gr όπου θα εισέρχονται με τον αμκα τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.

Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο απο τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία υγειας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νοσο COVID-19. Η βεβαίωση αυτή δε δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.

Τέλος, κάτι σημαντικό: Αν υπάρχουν συμπτώματα, θα πρέπει οι πολίτες να επισκεφθούν κάποια σταθερή δομή υγείας ώστε να γίνει κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos