Κορονοϊός - Παπαευαγγέλου: Εμβόλιο στους μαθητές το Φθινόπωρο

11 Απριλίου 2021 23:15
Πιθανός εμβολιασμός των μαθητών πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, εκτιμά η εκπρόσωπος της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου

Τον ενδεχόμενο να γίνει εμβολιασμός στα παιδιά πριν από τo άνοιγμα σχολείων για τους μαθητές της νέας σχολικής χρονιάς, έβαλε στο τραπέζι η Βάνα Παπαευαγγέλου, εκπρόσωπος της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό. Παράλληλα, ο Βασίλης Κικίλιας εκτιμά ότι ο εμβολιασμός στους 40άρηδες χωρίς υποκείμενα νοσήματα θα ξεκινήσει εντός του Ιουνίου. «Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχουμε εγκρίνει κι εμείς το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 12-15 ετών» δήλωσε η Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου, δεδομένου ότι η διαδικασία αδειοδότησης για το εμβόλιο κορονοϊού έχει κινηθεί γρήγορα μέχρι σήμερα.

Όπως ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου, ήδη έχουμε την πρώτη ανακοίνωση από την κλινική μελέτη σε παιδιά 12-15 ετών από την Pfizer, η οποία έχει 100% αποτελεσματικότητα. «Οι κλινικές μελέτες και των φαρμάκων και των εμβολίων στα παιδιά κάτω των 18 ετών, έπονται των ενηλίκων» εξήγησε η Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει. Αναφερόμενη στην πρώτη ανακοίνωση από την κλινική μελέτη σε παιδιά 12-15 ετών από την Pfizer, σημείωσε ότι γι' αυτόν τον λόγο η εταιρεία έχει ζητήσει από τον FDA να εγκρίνει το εμβόλιο σε αυτή την ηλικία, με στόχο να εμβολιαστούν παιδιά πριν την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς. Σημείωσε δε, ότι οι μελέτες γενικότερα προχωράνε και σε παιδιά κάτω των 12 ετών και τώρα ξεκινούν οι μελέτες για τα παιδιά 5-11 ετών και θα ακολουθήσουν οι μελέτες για μικρότερα παιδιά, δήλωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Διαβάστε επίσης: Self-testing.gov.gr: Η δήλωση και η σχολική κάρτα μαθητή στην πλατφόρμα

Η Βάνα Παπαευαγγέλου μιλώντας στον Σκάι ανέφερε μεταξύ άλλων πως τα πρώτα στοιχεία από την καταχώρηση των αποτελεσμάτων self test καθηγητών, μαθητών και λοιπού βοηθητικού προσωπικού δικαιώνουν την απόφαση για επιστροφή στα σχολεία με το μέτρο αυτό, καθώς εάν δεν είχε γίνει έτσι, άτομα θετικά στον ιό θα έμπαιναν στις σχολικές μονάδες.

«Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο, θετικό βήμα γιατί θα μπορέσουμε πραγματικά να σταματήσουμε την διασπορά γιατί ο καθένας που βγαίνει θετικός, πρώτον θα απομονωθεί και συνεπώς θα μειώσει την διασπορά στους συγγενείς του, ταυτόχρονα όμως η ιχνηλάτηση θα μας βγάλει κι άλλους θετικούς στο άμεσο εργασιακό κι οικογενειακό του περιβάλλον» σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου

Προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμού

Προχωρά με γοργούς ρυθμούς το πρόγραμμα «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το emvolio.gov.gr, ο αριθμός των πολιτών που έχει κάνει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου προσεγγίζει το 1,5 εκατομμύριο και υπολογίζεται σε 1.435.513 πολίτες.

Οι πολίτες που έχουν πλήρη εμβολιαστική κάλυψη, έχουν λάβει δηλαδή και τις δύο δόσεις του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό ανέρχονται σε 733.840. Συνολικά έχουν χορηγηθεί 2.169.353 δόσεις των εμβολίων έναντι του κορονοϊού στην Ελλάδα. Στο emvolio.gov.gr παρατίθενται οι δόσεις των εμβολίων όπως έχουν κατανεμηθεί ανά περιφερειακή ενότητα ως σήμερα. Τα περισσότερα εμβόλια έχουν χορηγηθεί στο κέντρο της Αθήνας και ακολουθεί ο βόρειος τομέας, η Θεσσαλονίκη, τα δυτικά προάστια, ο Πειραιάς, η ανατολική Αττική, το Ηράκλειο Κρήτης, η Αχαΐα και η Λάρισα.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εκτίμησε πως με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, η κυβέρνηση ευελπιστεί να ξεκινήσει να χορηγεί εμβόλια σε 40αρηδες χωρίς υποκείμενα νοσήματα μέσα στον Ιούνιο. «Ελπίζουμε μέσα στον Μάιο να έχουμε σημαντική υποχώρηση» της επιδημιολογικής εικόνας, σημείωσε ο υπουργός Υγείας αναφορικά με τα κρούσματα και κυρίως την πίεση στο ΕΣΥ.

Όσον αφορά στο ποσοστό ανοσίας του γενικού πληθυσμού στη χώρα ο Βασίλης Κικίλιας σημειώνει πως «από 10% στα τέλη του 2020, οπωσδήποτε έχει αυξηθεί σημαντικά με την κυκλοφορία του ιού από τότε, στο τρίτο κύμα που διανύουμε. Ο συνδυασμός της ανοσίας αυτής με τον εμβολιασμό, αλλά και άλλους παράγοντες που τόνισε και ο καθηγητής Τσιόδρας, όπως η βελτίωση του καιρού και η συμμόρφωση στα μέτρα, θα οδηγήσει σε σταδιακή βελτίωση της κατάστασης».

ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos