Κορωνοϊός: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο για «Πάσχα στο χωριό» - Φόβοι μήπως αργήσει η... «ανάσταση»

17 Απριλίου 2021 23:43

Παρά το γεγονός ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα παραπέμπουν σε σταθεροποίηση του τρίτου κύματος της πανδημίας με τάσεις αργής αποκλιμάκωσης, ο αριθμός των διασωληνωμένων και η ασφυκτική πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία προβληματίζουν κυβέρνηση και ειδικούς, με αποτέλεσμα τα τελευταία 24ωρα να εκπέμπεται το μήνυμα πως πιθανώς και να μην επιτευχθεί το... «Πάσχα στο χωριό».

Ενδεικτική ήταν η αποστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το Σπαθοβούνι Κορινθίας σήμερα: «Μετά το Πάσχα ελπίζουμε να ανοίξουμε για τα καλά, μέχρι το καλοκαιράκι».

Η δήλωση του πρωθυπουργού αφορούσε την επαναφορά της αγοράς σε κανονικούς ρυθμούς, με βασικούς αποδέκτες τους παράγοντες του λιανεμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού, ωστόσο δεν ήταν λίγοι εκείνοι που συσχέτισαν την αναφορά αυτή με την άρση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων εν όψει Πάσχα. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει παρόμοια αναφορά.

Η απειλή παραμένει και γι' αυτό έχουμε αποδείξει ότι προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Γιατί, όπως έχω πει, στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι», ήταν η αποστροφή του πρωθυπουργού την περασμένη Τετάρτη.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας δήλωσε σχετικά με το «Πάσχα στο χωριό» στο Open: «Υπάρχουν διαφωνίες πολλές ακόμα και μεταξύ των λοιμωξιολόγων. Ξέρουμε πως υπάρχει κούραση έπειτα από 14 μήνες στον κόσμο. Γι' αυτόν τον λόγο προσπαθούμε να υπάρχει μερική αποσυμπίεση, χωρίς όμως να ξεφεύγει τελείως η κατάσταση με την εφαρμογή των μέτρων. Πάντα βλέπουμε βδομάδα με βδομάδα τι γίνεται με βάση τα κρούσματα και αποφασίζουμε, δεν αποκλείουμε τίποτα όσον αφορά το Πάσχα».

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με την μετακίνηση εκτός νομού για το Πάσχα.

Τα κορωνοπάρτι καλά κρατούν

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι φόβοι για την εύθραυστη ισορροπία της επιδημιολογικής εικόνας της Αττικής, με τα κορωνοπάρτι να συνεχίζονται σε γειτονιές, όπως η Κυψέλη.

Κληθείς να σχολιάσει τις εικόνες συνωστισμού στην Κυψέλη και την πλατεία Βαρνάβα, ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε: «Χωρίς να υπάρχει αύριο μαζεύεται κόσμος, ειδικά νεαροί. Χρειάζεται να κάνουν λίγο υπομονή ακόμα. Το Πάσχα είναι πολύ κοντά όπως και το καλοκαίρι. Στο τελευταίο τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα, με τα test, τους εμβολιασμούς αλλά και το καλό καιρό. Πάντως ίσως χρειαστεί και η επέμβαση της αστυνομίας σε διάφορες περιπτώσεις».

Διστακτικοί και διχασμένοι οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες παραμένουν διστακτικοί και διχασμένοι για το εάν θα πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα εν όψει του Πάσχα, με το βλέμμα στα νοσοκομεία που λειτουργούν πέραν των ορίων τους εδώ και εβδομάδες. Άλλωστε σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ καθημερινά σημειώνονται νέα ρεκόρ στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών.

Ενδεικτικό είναι ότι τρεις επιστήμονες που μίλησαν στο CNN Greece εξέφρασαν αντικρουόμενες μεταξύ τους απόψεις σχετικά με το αν θα πρέπει να επιτραπούν ή όχι οι μετακινήσεις το Πάσχα, καθώς άλλοι διατηρούν επιφυλάξεις και άλλοι βλέπουν το ενδεχόμενο αυτό με θετική ματιά. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, συμφωνούν ότι οποιοδήποτε άνοιγμα της κοινωνίας πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή.

Από τη μία πλευρά ο επιδημιολόγος Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων σε συνομιλία του με το CNN Greece διατύπωσε επιφυλάξεις για τις μετακινήσεις στο χωριό το Πάσχα.

Αντίθετα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθώς διακρίνει μια τάση αποκλιμάκωσης της κατάστασης, συμφωνεί με την ιδέα της μετακίνησης το Πάσχα, αλλά με εργαλεία τα self test και τους εμβολιασμούς.

Με την άποψη του κ. Βασιλακόπουλου συμφωνεί εν μέρει και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, η οποία όμως τονίζει ότι κατά τη γνώμη της η μετάβαση στο χωριό θα πρέπει να γίνει με μοριακό τεστ και όχι με self τεστ.

cnn.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos