Μητσοτάκης - Ιερώνυμος τα είπαν για λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας και Ανάσταση σε εξωτερικούς χώρους

19 Απριλίου 2021 18:57

Η συζήτησή τους έγινε στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνομιλία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Η συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε όπως αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σε πολύ καλό κλίμα, είχε ως αντικείμενο τον τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών και των εξωτερικών χώρων αυτών, την περίοδο του Πάσχα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

Δείτε φωτογραφίες από τη συζήτηση Μητσοτάκη - Ιερώνυμου
21-04-19_0008__DPR8091
21-04-19_0007__DPR8084
21-04-19_0006__DPR8074
21-04-19_0002__DPD0025



Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση Μητσοτάκη - Ιερώνυμου δεν ελήφθησαν αποφάσεις, έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο, καθώς οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή μετά και τη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Να σημειωθεί ότι η ΔΙΣ σε σχετική επιστολή προς την κυβέρνηση για τη λειτουργία των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα έχει προτείνει ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα και να ισχύσει η αναλογία ένας πιστός ανά 15τμ εντός κλειστού χώρου.

Η αναλογία χώρου και ατόμων διαφέρει από το μέτρο που έχει ισχύει στην παρτούσα φάση – ένα άτομο ανά 20 τετραγωνικά μέτρα μέσα σε έναν κλειστό χώρο- όμως η ΔΙΣ εξηγεί ότι αυτό δεν θα φέρει προβλήματα με το σκεπτικό ότι το ύψος των ναών και ο καλός καιρός του Πάσχα θα επιτρέψει τον πολύ καλό εξαερισμό των εκκλησιών.

Το ανώτατο όριο πιστών ανά εκκλησία θα είναι τα 100 άτομα. Εννοείται ότι ζητεί και την αξιοποίηση των αύλειων χώρων καθώς έτσι θα αποφευχθεί ο συνωστισμός. Στην επιστολή της ΔΙΣ γίνεται αναφορά ακόμη και στην τέλεση Θείων Λειτουργιών, όπως η αποκαθήλωση το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, αλλά και η περιφορά του Επιταφίου, πέριξ των ναών. Δεν αποκλείεται ακόμη και η Ανάσταση να γίνει σε χώρο έξω από τον ναό.

Τέλος η Εκκλησία προτείνει και την αλλαγή του ωραρίου των μετακινήσεων που μέχρι τώρα είναι 9 το βράδυ, καθώς οι ακολουθίες της Μεγάλης Πέμπτης και της Μεγάλης Παρασκευής επεκτείνονται μέχρι τις 11 και 12 το βράδυ, αλλά και η Ανάσταση είναι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

protothema.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos