Μεγάλη Εβδομάδα: Υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας στις εκκλησίες για τους πιστούς

23 Απριλίου 2021 18:48

Τα μέτρα που θα ισχύσουν στις εκκλησίες κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Πάσχα εξειδίκευσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς.

Αναλυτικά:

Ένα άτομο ανά 25 τμ.
Στους εξωτερικούς χώρους είναι ένα άτομο ανά 10 τ.μ.
Υποχρεωτική η διπλή μάσκα για τους πιστούς
Για την Μεγάλη Παρασκευή: Περιφορά μόνο στο προαύλιο χωρίς πιστούς
Προσκύνημα επιταφίου εκτός του ναού
Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 22:00 και από τις 3 Μαΐου στις 23:00
Για το πασχαλινό τραπέζι 9 άτομα σε κλειστό χώρο και 12 σε εξωτερικό και συστήνεται η διενέργεια self test
Απαγορεύονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ. τη Μεγάλη Εβδομάδα
Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ.

Την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.

Συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Εκτός από τα μέτρα του Πάσχα, ανακοινώθηκε ο τρόπος που θα ανοίξουν από αύριο malls, εκπτωτικά χωριά με click inside σε όλη τη χώρα, αλλά και το πώς θα ανοίξει η εστίαση.

Υποχρεωτικά self test και στους δημοσίους υπαλλήλους από Μ. Δευτέρα
Στην εξέλιξη του προγράμματος διάθεσης των self tests αναφέρθηκε, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 26 Απριλίου, η υποχρέωση διαγνωστικού ελέγχου σε εβδομαδιαία βάση απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους των δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και οι κληρικοί, ιεροψάλτες και προσωπικό των ναών.

 Ειδικά για την εβδομάδα 26 Απριλίου έως 5 Μαΐου, θα διατεθούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες 2 self test. Στην εκπαιδευτική κοινότητα η διάθεση των self test  θα ξεκινήσει ξανά την Πέμπτη του Πάσχα. Σημείωσε ότι η μεταβατική χρονική περίοδος υποχρεωτικής εφαρμογής του μέτρου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα παρατείνεται μέχρι 2 Μαΐου.

Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, από τις 10 Μαΐου σταδιακά θα αυξάνεται το προσωπικό του δημοσίου, που θα παρέχει εργασία με φυσική παρουσία, ενώ οι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου θα συνεχίζουν να εργάζονται με τηλεργασία ή να απουσιάζουν με ειδική άδεια εργασίας. Η εξυπηρέτηση του κοινού συνεχίζει να γίνεται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Μείωση 10% στα νέα κρούσματα
«Την εβδομάδα που μας πέρασε είδαμε μια σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης. 10% μείωση νέων κρουσμάτων, 2.640 κρούσματα την ημέρα, ενώ ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,2%», επισήμανε η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία σημείωσε πως η χώρα άλλαξε και πάλι χρώματα στον ευρωπαϊκό χάρτη του ECDC.

 Όπως είπε, τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα μειώθηκαν και υπολογίζονται σε 25.000.

«Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη, η μισή Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στο βαθύ κόκκινο» είπε η λοιμωξιολόγος, προκειμένου να τονίσει πως δεν υπάρχει περιθώριο επανάπαυσης, καθώς πολλές περιοχές στην Ελλάδα εξακολουθούν να καταγράφουν πάνω από 30 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού σε πολλές περιοχές.

Επιβαρυμένη είναι η επιδημιολογική εικόνα στην Αττική, την κεντρική και τη δυτική Μακεδονία.

Μειώνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία
Σε ό,τι αφορά στο ΕΣΥ, παρατηρήθηκε μικρή μείωση ασθενών με κορωνοϊό, με τον συνολικό αριθμό τους στα νοσοκομεία να υπολογίζεται πλέον σε 5.400 ασθενείς.

«Για πρώτη φορά φάνηκε μια μείωση νέων εισαγωγών, με τον μέσο όρο να πέφτει κάτω από τους 500 την ημέρα», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Παρά τον υψηλό αριθμό διασωληνωμένων, και στις ΜΕΘ φαίνεται μια σταθεροποίηση, με τον αριθμό των ασθενών που αποσωληνώνονται να είναι μεγαλύτερος από εκείνον όσων χρειάζονται διασωλήνωση.

Εκκληση λοιμωξιολόγων σε ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν
«Περισσότερους από 3 μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού, 1 στους 4 ασθενείς στα νοσοκομεία της χώρας είναι άτομα άνω των 75 ετών. Ενώ είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν δεν το έκαναν και σήμερα κινδυνεύουν να χαθούν ή και χάνονται», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Μόλις το 65%, μόνο 2 στους 3 άνω των 80 ετών, έχουν λάβει την πρώτη δόση, είτε έχουν κλείσει ραντεβού για το πρώτο τους εμβόλιο. Κάνουμε έκκληση ώστε όλος ο κόσμος αλλά ιδιαίτερα τα άτομα με παράγοντες κινδύνου να προσέλθουν στο εμβολιαστικό κέντρο» συνέχισε, απηχώντας την έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά το διάγγελμά του την Τετάρτη.

 iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos