Sabah: Οι αξιώσεις της Τουρκίας, που θα θέσει ο Ερντογάν στη συνάντηση με τον Μητσοτάκη

11 Ιουνίου 2021 13:11

Για υποσχόμενες συμφιλιωτικές κινήσεις στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το τελευταίο διάστημα κάνει λόγο η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, σημειώνοντας ωστόσο ότι παραμένουν σημαντικά σημεία τριβής, που προκαλούν τη δυσφορία της Άγκυρας.

Σε άρθρο με τίτλο «Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας» στην αγγλική της έκδοση η Sabah, που απηχεί τις θέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν, παρουσιάζει τα θέματα που θα προσπαθήσει να θίξει εκ νέου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.

Επέκταση χωρικών υδάτων, αποστρατιωκοποίηση των νησιών, ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου
«Συζητήσεις για κρίσιμα ζητήματα θα εξακολουθήσουν να αποτελούν πηγή πιθανών εντάσεων μεταξύ των δύο γειτόνων. Η ελληνική πλευρά, επί παραδείγματι, δεν έκανε πίσω στους ισχυρισμούς της αναφορικά με την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Η απόφαση για επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ν.μ. στο Αιγαίου εξακολουθεί να θεωρείται “casus bellil” για την τουρκική πλευρά», σημειώνει.

Ένα άλλο θέμα που θέτει επίμονα η Τουρκία είναι η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, «κατά σαφή παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923», όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Ενώ εμμένει στο αίτημα της «διαγραφής» του Χάρτη της Σεβίλλης αμφισβητώντας την ΑΟΖ Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας. «Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να έχει μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενώ με τον “Χάρτη της Σεβίλλης”, ο οποίος ισχυρίζεται ότι οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν είναι πλέον δημοφιλής ακόμη και μεταξύ των πιο ένθερμων συμμάχων της Ελλάδας, η ελληνική πλευρά προσπαθεί τώρα να διαμορφώσει μια νέα θέση σε συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους.»

Το Κυπριακό και οι γεωπολιτικές συμμαχίες της Ελλάδας
Η Sabah παραθέτει ακόμη τη γνωστή θέση της Άγκυρας για τη «λύση» των δύο κρατών στο Κυπριακό, δηλαδή ουσιαστικά τη διχοτόμηση της μεγαλονήσου. «Μετά από χρόνια άκαρπων διαπραγματεύσεων, οι λύσεις βάσει μιας ομοσπονδιακής Κύπρους είναι εκτός τραπεζιού. Οι Ελληνοκύπριοι και η ελληνική πλευρά επιμένουν σ’ αυτή τη φόρμουλα, αλλά υπό τις τρέχουσες συνθήκες δεν είναι πλέον ρεαλιστική», υποστηρίζει το άρθρο, κατηγορώντας Λευκωσία και Αθήνα ότι «συνεχίζουν να εκλιπαρούν την ΕΕ να βοηθήσει σε μια ευνοϊκή γι’ αυτές επίλυση του Κυπριακού, αλλά μια τέτοια προσπάθεια θα ήταν δυσλειτουργική».

Η Sabah δεν κρύβει τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας για τις συμμαχίες που έχει οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα: «Η φόρμουλα που σχεδίασε η Ουάσιγκτον είναι η υποστήριξη της συμμαχίας μεταξύ της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ελληνοκυπρίων, που ενσωματώνει στον ελληνο-ισραηλινό άξονα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Η Ουάσιγκτον ενδυναμώνει και ενθαρρύνει την Αθήνα αυξάνοντας τη στρατιωτική της υποδομή και παρέχοντας νέα όπλα. Η Ουάσιγκτον ωθεί επίσης άλλους παράγοντες, περιλαμβανομένων τς Αιγύπτου, της Ιορδανίας και των ΗΑΕ, να ευθυγραμμιστούν περαιτέρω με την Ελλάδα. (…) Oρισμένες χώρες της ΕΕ, ειδικά η Γαλλία και η Αυστρία, προσπαθούν επίσης να υποστηρίξουν την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριος στο πλαίσιο της πολιτιής τους να περιορίσουν τη δράση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τα Βαλκάνια. Ελλάδα και Ελληνοκύπριοι εργαλειοποιούνται για τις στρατηγικές προτεραιότητες άλλων κρατών μελών της ΕΕ. Η Ιταλία κι η Γαλλία προσπαθούν επίσης να περιορίσουν την επιρροή της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, ειδικά στη Λιβύη (…) Δυστυχώς όλες οι προαναφερθείσες προσπάθειες δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα ούτε της Τουρκίας, ούτε της Ελλάδας», αναφέρει το άρθρο της Sabah, με το οποίο η γείτονα προσπαθεί και πάλι να στείλει μήνυμα στην Αθήνα.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos