Καιρός: Προειδοποίηση Καλλιάνου για καύσωνα – Οι 16 περιοχές που θα «λιώσουν» την Πέμπτη

30 Ιουνίου 2021 19:26

Στο αποκορύφωμά του θα φτάσει ο καύσωνας την Πέμπτη, με τον υδράργυρο να δείχνει ακόμη και 44 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές.

Σύμφωνα με ανάρτηση, στο Facebook, του μετεωρολόγου, Γιάννη Καλλιάνου, θα «καούν», μεταξύ άλλων, οι νομοί Αττικής, με ως και 42 βαθμούς, Φθιώτιδας και Λακωνίας με ως και 44 βαθμούς, Αργολίδας με ως και 43 βαθμούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, ο καύσωνας θα πλήξει περισσότερο τους εξής νομούς:

  • Νομός Θεσσαλονίκης : Στα ανατολικά τμήματα 41°C
  • Νομός Λάρισας : 42-43°C
  • Νομός Τρικάλων : 40-41°C
  • Νομός Καρδίτσας : 42°C
  • Νομός Μαγνησίας : 43°C
  • Νομός Φθιώτιδας : 43-44°C
  • Νομός Βοιωτίας : 42-43°C
  • Νομός Αττικής : 41-42°C (μικρή η πιθανότητα για τοπικά 43°C, ενώ σε αρκετά παραθαλάσσια τμήματα θα επικρατήσει θαλάσσια αύρα με αποτέλεσμα η μέγιστη να είναι κατά 3-5°C χαμηλότερη)
  • Νομός Εύβοιας : 42-43°C (στα κεντρικά τμήματα)
  • Νομός Κορινθίας : 41-42°C
  • Νομός Αργολίδας : 42-43°C
  • Νομός Αρκαδίας : Στα ανατολικά τμήματα 41-42°C
  • Νομός Μεσσηνίας : 41-42°C
  • Νομός Λακωνίας : 43-44°C
  • Νομός Ηρακλείου (Κρήτη) : 40°C (στα νότια 41-42°C)
  • Νομός Λασιθίου (Κρήτη) : 41-42°C

Αναλυτικά ο καιρός της Πέμπτης

Για ένατη συνεχόμενη ημέρα σημειώθηκαν σήμερα πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στη χώρα μας, ιδίως σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Βοιωτία. Οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στη Γαβαλού Αιτωλ/νίας με 40,5 βαθμούς κελσίου και ακολούθησαν Θήβα (40,1), Χαραυγή Αχαΐας (39,9) και Λειβαδιά (39,8), σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Αύριο αναμένονται ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες, με μέγιστες τιμές έως τους 43-44 βαθμούς στα ηπειρωτικά και αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo, την Πέμπτη προβλέπεται ηλιοφάνεια με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, λίγες νεφώσεις τις θερμές ώρες στα ορεινά ηπειρωτικά, ενώ η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 37 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 26 έως 44 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 22 έως 39 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο έως τους 35 βαθμούς), 24 έως 38 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη (τοπικά στη Νότια Κρήτη έως τους 39 βαθμούς), 24 έως 40 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 25 έως 36 βαθμούς Κελσίου στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, με βαθμιαία στροφή των ανέμων μετά το απόγευμα σε βορειοδυτικούς μέτριους 5 μποφόρ, στο Νότιο Αιγαίο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και βαθμιαία στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο μέτριοι 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια, πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τοπικές νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας, κυρίως στα βόρεια τμήματα του νομού, αναμένονται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα δυτικά τμήματα τοπικά έως τους 40-41 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, ενώ μετά το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέτριους 4-5 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας στα γύρω ορεινά και υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ, όπου μετά το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέτριους 4-5 μποφόρ.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Πέμπτη

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Πέμπτη 01 Ιουλίου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας – εκτός της νήσου Σκύρου, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ. Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Λάρισας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

eleftherostypos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos