Γερμανικός Τύπος για τις πυρκαγιές: «Η φύση υπενθυμίζει σε Ελλάδα και Τουρκία πόσο κοντά είναι»

08 Αυγούστου 2021 12:17

Εκτενή ρεπορτάζ αλλά και σχόλια φιλοξενούν τα ξένα μέσα, τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με τις φωτιές στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους και δημοσιεύματα, χθες, από τον γερμανικό Τύπο.

H Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσίευσε στην πρώτη και δεύτερη σελίδα της εκτενές ρεπορτάζ για την πορεία των πυρκαγιών στην Ελλάδα και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για μια οικολογική καταστροφή άνευ προηγουμένου. Στις εσωτερικές της σελίδες η εφημερίδα είχε σχόλιο, με αφορμή το ίδιο θέμα, το οποίο επιγράφει «Πυριτιδαποθήκη», γράφοντας πως «οι πυρκαγιές στη νοτιοανατολική Ευρώπη είναι καταστροφικές. Στην Ελλάδα είναι οι χειρότερες από το 2007».

«Η ζέστη και η ξηρασία έχουν μετατρέψει τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη»
«Σε μια δραματική ομιλία προς το έθνος, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, ένας άνθρωπος που δεν είναι επιρρεπής σε υστερίες, μίλησε για μια άνευ προηγουμένου κατάσταση: Η ζέστη και η ξηρασία έχουν μετατρέψει τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη. Στην Τουρκία δεν είναι διαφορετικά τα πράγμαρα. Είναι αυτοί οι προάγγελοι μιας αποκάλυψης που οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα είναι αναπόφευκτη, εάν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί όπως μέχρι τώρα;», αναφερόταν στο δημοσίευμα.

 Και κατέληγε στο εξής: «Σε κάθε περίπτωση, στην περιοχή της Μεσογείου οι περίοδοι της έντονης ζέστης μακραίνουν. Τι σημαίνει αυτό για την... κανονική ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, ανεξάρτητα από τις πυρκαγιές, μπορεί κανείς να το φανταστεί. Η υπερφόρτωση του δικτύου ηλεκτροδότησης επειδή τα συστήματα κλιματισμού λειτουργούν πολύ, είναι μόνο μια λεπτομέρεια. Δίνει όμως, μια πρόγευση για το τι μας περιμένει».

DW: Στην Ελλάδα η ζέστη είναι τέτοια που τηγανίζεις αυγό στον ήλιο -Πρωτοφανείς εικόνες από τον ακραίο καύσωνα [βίντεο]
«Ελλάδα και Τουρκία πλήττονται από την ίδια καταστροφή»
Αφορμή για σχόλιο για το ίδιο θέμα φιλοξένησε και η έντυπη έκδοση της Süddeutsche Zeitung, η οποία όμως επικεντρώνει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πως η φύση υπενθυμίζει στις δύο χώρες πόσο κοντά είναι και πως εκτός από την κοινή ιστορία τους τώρα πλήττονται και από την ίδια φυσική καταστροφή.

Το σχόλιο ανέφερε πως «και στις δύο χώρες, η καταστροφή πυροδοτεί επίσης εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις. Με την ενοχλητικά αμήχανη διαχείριση κρίσεων, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τροφοδοτεί τη λαϊκή οργή και οι αντίπαλοί του χρησιμοποιούν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να κάνουν την κυβέρνηση να φαίνεται ακόμη χειρότερα διεθνώς με μια αυτοματοποιημένη καμπάνια στο Twitter».

«Στην Ελλάδα, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι συγχαίρει τον εαυτό της για την αντιμετώπιση της καταστροφής, ενώ οι φλόγες ξεφεύγουν από τον έλεγχο και τα ηλεκτρικά δίκτυα απειλούνται με κατάρρευση, καθώς χιλιάδες συστήματα κλιματισμού λειτουργούν για την αντιμετώπιση του καύσωνα», προσέθεσε.

«Δεν μπορείς να δεις πια τον ήλιο...»
Τέλος, η Bild είχε τίτλο σε δημοσίευμά της: «Δεν μπορείς να δεις πια τον ήλιο» και σημείωνε πως «οι δασικές πυρκαγιές γύρω από την Αθήνα είναι ανεξέλεγκτες, ο ουρανός καλύπτεται από σύννεφα καπνού, οι άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν από τις φλόγες! Ο ήλιος δεν είναι πια εκεί. Είναι κρυμμένος πίσω από τον καπνό εξαιτίας των πυρκαγιών. Είναι σχεδόν αδύνατο να αναπνεύσεις. Το μόνο φως προέρχεται από τις φλόγες της καταστροφικής φωτιάς. Όλα είναι γκρι. Ο ουρανός, η γη, τα κτίρια. Μια καταστροφή».

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos