Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν ως “ασύμμετρο υπερόπλο” για να χτυπήσει την Ελλάδα

16 Αυγούστου 2021 15:29

Την πεποίθηση ότι η Τουρκία «που αποτελεί μέρος του προβλήματος στο Αφγανιστάν, θα χρησιμοποιήσει τις προσφυγικές ροές ως ασύμμετρο υπερόπλο για να χτυπήσει την Ελλάδα όπως έχει κάνει και στο παρελθόν», εξέφρασε ο καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σχολή Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Δρίβας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στον Αλφόνσο Βιτάλη.

«Θα πρέπει να επικρατήσει ξανά η αντίληψη που είχε επικρατήσει στον Έβρο, ότι η κατάσταση αποτελεί έναν τεράστιο – στρατηγικού χαρακτήρα -υβριδικό κίνδυνο για την Ελλάδα, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα είδος εισβολής», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «είναι πιθανό να προκύψει μια πάρα πολύ μεγάλη πίεση στα ελληνικά σύνορα».

Προέβλεψε ότι θα είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για την Ελλάδα, «η οποία δεν μπορεί να ζήσει ξανά ένα νέο 2015», επισημαίνοντας ότι «οι μετακινήσεις πληθυσμών έχουν εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα μας».

«Βέβαια, υπάρχει και η ανθρωπιστική διάσταση, αλλά η Ελλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο ως “σκουπιδοτενεκές”. Το πρόβλημα αφορά ολόκληρη τη Δύση, ειδικά αυτούς που το προκάλεσαν. Ολόκληρος ο δυτικός κόσμος και η ΕΕ πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν μπορεί να δεχθεί η Ελλάδα την πίεση που θα εργαλειοποιηθεί από την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Δρίβα, οι ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν αποτελούν μια τεράστια γεωπολιτική ήττα των ΗΠΑ – και όχι μόνο του Τζο Μπάιντεν – αντικειμενικά και σε επίπεδο συμβολισμών. «Είναι δύσκολα τα πράγματα όταν ταπεινώνεσαι από μια δύναμη που υποτίθεται ότι είχες συντρίψει πριν 20 χρόνια», επισήμανε.

Όπως είπε ο καθηγητής Γεωπολιτικής, «αποδομείται ο μύθος της αμερικανικής παντοκρατορίας, και πλέον μπαίνουμε σε μια νέα φάση όπου θα κυριαρχεί η πολύ-πολικότητα. Οι ΗΠΑ, στην καλύτερη περίπτωση θα είναι πρώτες μεταξύ ίσων. Αυτό θα επιφέρει πολλές ανακατατάξεις στην παγκόσμια σκακιέρα, με επιπτώσεις και στην περιοχή μας».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι Ταλιμπάν «έχουν ωριμάσει σε σχέση με τους προκατόχους τους, και έχουν κάνει ήδη τις επαφές τους με τους Ρώσους και τους Κινέζους». «Οπότε είναι πιθανό να έχουμε μια ευρύτερη γεωπολιτική αλλαγή στην περιοχή, να έχουμε δηλαδή την ενσωμάτωση του Αφγανιστάν στη νέα γεωπολιτική αρχιτεκτονική που φτιάχνουν οι Κινέζοι δια του “δρόμου του μεταξιού”», συμπλήρωσε ο κ. Δρίβας.

ertnews.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos