Διευρύνεται ο κατάλογος των αδικημάτων για τα οποία δεν χορηγείται διαβατήριο

18 Οκτωβρίου 2021 19:08

Διευρύνεται ο κατάλογος των αδικημάτων για τα οποία δεν χορηγείται διαβατήριο, με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος καθορίζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης διαβατηρίων, η χρονική ισχύς τους, η αντικατάστασή τους, η ακύρωσή τους και οι προϋποθέσεις επανέκδοσης σε περίπτωση απώλειας.

Σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ, στις περιπτώσεις εκείνες που δεν χορηγείται διαβατήριο λόγω καταδικαστικών αποφάσεων προστίθενται νέα αδικήματα και συγκεκριμένα της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, της ψευδούς κατάθεσης, της παράνομης χρήσης ή κατοχής γνησίου διαβατηρίου και της παράνομης διακίνησης πολιτών τρίτων χωρών.

Σημειώνεται ότι ο κατάλογος των περιπτώσεων που δεν χορηγείται διαβατήριο -πλέον αυτών που προστέθηκαν- περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις εξής:

Τελεσίδικη καταδίκη για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της πλαστογραφίας πιστοποιητικών, της υπεξαγωγής εγγράφων ή έχουν επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, έχει κηρυχθεί πολίτης ανυπότακτος ή λιποτάκτης, έχει επιβληθεί προσωρινή κράτηση, είναι υπόδικος, εκκρεμεί τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση η οποία δεν έχει εκτελεστεί, κ.λπ.

Από τον κατάλογο αφαιρέθηκαν, μεταξύ άλλων, τα αδικήματα της ψευδούς ανωμοτής κατάθεσης, της ακούσιας απαγωγής, κ.λπ.

Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος κατ' εξαίρεση, επιτρέπεται η χορήγηση διαβατηρίου για νοσήλια στο εξωτερικό, μεταξύ των άλλων, του ίδιου του εμπλεκόμενου σε δικαστικές διενέξεις ή του/της συζύγου ή συμβίου ή συγγενούς (εξ αίματος και εξ αγχιστείας) μέχρι β' βαθμού, θανάτου ή σοβαρής ασθένειας στην αλλοδαπή του/της συζύγου ή συμβίου ή συγγενούς (εξ αίματος και εξ αγχιστείας) μέχρι β' βαθμού, κ.λπ.

Η διάρκεια ισχύος των διαβατηρίων θα είναι πενταετής για τους ενήλικες και τους ανήλικους που έχουν συμπληρώσει τα 14 έτη της ηλικίας τους και τρία έτη για τα διαβατήρια των λοιπών ανηλίκων.

Τέλος, προβλέπεται ότι αρμόδια για την έκδοση διαβατηρίων θα είναι πλέον η Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., αντί της Διεύθυνσης Ασφαλείας που είναι σήμερα.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos