Δίπλωμα οδήγησης: Οι νέοι δεν θα οδηγούν γρήγορα αυτοκίνητα;

01 Νοεμβρίου 2021 13:09

Πιο επίκαιρη από ποτέ είναι η πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών, που προτείνει μεταξύ άλλων τον περιορισμό της πρόσβασης νέων οδηγών σε γρήγορα αυτοκίνητα.

Ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του αδικαιολόγητα το βράδυ του Σαββάτου, όταν νεαρός οδηγός σε τιμόνι γρήγορου αυτοκινήτου, πέρασε σε σειρά κόκκινα φανάρια, για να παρασύρει στο τέλος τον άτυχο 47χρονο επαγγελματία διανομέα, ο οποίος είχε ξεκινήσει κανονικά έχοντας πράσινο φανάρι. Το νεαρό της ηλικίας και τα γρήγορα αυτοκίνητα, σε συνδυασμό με την ελλιπή εκπαίδευση και την απειρία, είναι ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ με τραγικά σε πολλές περιπτώσεις αποτελέσματα, τα οποία και βιώνουμε στους δρόμους της χώρας μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

 Σύμφωνα και με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (European Transport Safety Council -ETSC), το 2019 5.182 νεαροί οδηγοί ηλικίας 15-30 ετών έχασαν τη ζωή τους σε θανατηφόρο τροχαίο την Ε.Ε. των 25, που αντιστοιχεί περίπου στο 25% των συνολικών θανατηφόρων τροχαίων για το συγκεκριμένο έτος. Το συγκεκριμένο νούμερο αντιστοιχεί στο 20% περίπου των θανάτων σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ στην Ε.Ε. ανεξαρτήτως αιτίας, για αυτό το χρονικό διάστημα…

Παράλληλα, αν υπολογιστούν και τα θανατηφόρα τροχαία που αφορούν συγκρούσεις, στα οποία εμπλέκονται μοτοσυκλετιστές (ανεξάρτητα από την ηλικία τους) και νεαροί οδηγοί, τότε έχουμε μπροστά μας το 40% επί του συνόλου των θανατηφόρων τροχαίων στους δρόμους της Ε.Ε. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων (81%) εμπλέκονται άνδρες οδηγοί.

 Τα νούμερα είναι τεράστια και τραγικά για να μην λαμβάνονται υπόψη στη χάραξη πολιτικής, για ένα μέλλον χωρίς θανατηφόρα τροχαία στους ευρωπαϊκούς δρόμους και το ETSC καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναθεωρήσει τον τρόπο που χορηγείται η άδεια οδήγησης στους αυτοκινητιστές προτείνοντας μια σειρά από μέτρα για τη σταδιακή έκδοση άδειας οδήγησης χωρίς περιορισμούς (Graduated Driving Licences -GDL). Σύμφωνα και με στοιχεία που παρουσιάζει το ETSC όπου έχει εφαρμοστεί η σταδιακή έκδοση άδειας οδήγησης, έχει φέρει και αποτελέσματα αναφορικά με τη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων στα οποία εμπλέκονται οδηγοί νεαρής ηλικίας.

Μεταξύ άλλων πολύ σημαντικών, το ETSC προτείνει την ενσωμάτωση και μιας εξέτασης περί αντίληψης κινδύνου (hazard perception test), ένα μέτρο που εφαρμόζεται ήδη στην Αυστραλία σε νέους οδηγούς για να πάρουν το δίπλωμα τους. Σε περίπτωση αποτυχίας του εν λόγω τεστ, τότε οι νεαροί οδηγοί θα πρέπει να οδηγούν για ένα έτος έχοντας περιορισμούς. To ETSC αναφέρει παράλληλα περιορισμούς αναφορικά με τις συνθήκες που θα μπορούσαν να οδηγούν οι νέοι (για παράδειγμα να μην οδηγούν τους πρώτους μήνες τις νυχτερινές ώρες), τον εμπλουτισμό της εκπαίδευσης τους συγκεκριμένα για οδήγηση υπό δύσκολες συνθήκες (π.χ. βροχή), τον περιορισμό στα άτομα που θα μπορούν να μεταφέρουν και την οδήγηση μεγαλύτερων σε όγκο οχημάτων κατά την εκπαίδευση τους (όπως είναι τα ελαφριά επαγγελματικά οχήματα). Η υποχρεωτική παρουσία και ενός εμπειρότερου οδηγού στο δεξί κάθισμα κατά τον πρώτο καιρό οδήγησης βρίσκεται επίσης ανάμεσα στις αναφορές του ETSC.

Το ETSC αναφέρει και τον περιορισμό των νεαρών οδηγών αναφορικά με την ισχύ των αυτοκινήτων που μπορούν να οδηγήσουν, ένα μέτρο που εφαρμόζεται στην Ιταλία αλλά και τη Σερβία για τους αρχάριους οδηγούς. Είναι αλήθεια ότι σταδιακές άδειες βασιζόμενες στις επιδόσεις, όπως αυτές που χορηγούνται στα δίκυκλα, θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα αναφορικά με την ηλικία που θα μπορούσε να έχει ένας οδηγός πρόσβαση σε ένα ιδιαίτερα ισχυρό αυτοκίνητο, μια πρόσβαση που θα ερχόταν σε μια πιο ώριμη στιγμή της ζωής του.

 Με την Κομισιόν να εξετάζει ήδη αυτό τον καιρό την αναθεώρηση αναφορικά με την έκδοση άδειας οδήγησης, το ETSC προτείνει επίσης και τη μηδενική ανοχή αναφορικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ειδικά για τους νέους οδηγούς, όπως φυσικά και την οδήγηση υπό την επήρεια ψυχοτρόπων φαρμάκων και ναρκωτικών.

Σε γενικές γραμμές το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών τονίζει την ανάγκη για περισσότερες καμπάνιες ασφάλειας με στόχο την ενημέρωση των νεαρών οδηγών, την αυστηρότερη αστυνόμευση και επιβολή κυρώσεων στους ευρωπαϊκούς δρόμους, αλλά και μαι ακόμη καλύτερη και πιο ποιοτική εκπαίδευση, η οποία θα ξεπερνά κατά πολύ τα υπάρχοντα στενά όρια της απλής εκμάθησης του ΚΟΚ και του χειρισμού ενός οχήματος. Με τους άνδρες, τέλος, να έχουν την πλειοψηφία στα θανατηφόρα τροχαία το συμβούλιο προτείνει ακόμη και τη χάραξη πολιτικής βασιζόμενη ακόμη και στο φύλο εκείνου που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι.

carandmotor.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos