Η Ευρώπη στριμώχνει τους ανεμβολίαστους: Επιτάχυνση των εμβολιασμών ή «έκρηξη» θανάτων τα δυο σενάρια

21 Νοεμβρίου 2021 14:32

Δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι διαδήλωσαν κατά της επιστροφής αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού, που σαρώνει τη Γηραιά Ήπειρο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ, λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης, υπάρχει πιθανότητα να καταγραφούν επιπλέον 500.000 θάνατοι στην Ευρώπη, μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.

Ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, δήλωσε πολύ ανήσυχος με τη νέα έξαρση των μολύνσεων που εξαπλώθηκε απ’ άκρου εις άκρον στην ήπειρο αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να ανακοινώσουν νέα περιοριστικά μέτρα. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, που από αύριο θέτει σε ισχύ ένα μίνι «lockdown» για τους ανεμβολίαστους που πλέον αποκόπτονται από 9 κατηγορίες κλειστών χώρων.

 κκληση για επιτάχυνση των εμβολιασμών -Έσχατο μέσο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός
Η Αυστρία έγινε αυτή την εβδομάδα η πρώτη χώρα ανακοίνωσε ότι θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για την Covid-19 από τον Φεβρουάριο, καθώς έχει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στην Ευρώπη και κατέγραψε άλλα 15.809 κρούσματα την Παρασκευή. Η Αυστρία θα μπει τη Δευτέρα και τουλάχιστον μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου στο τρίτο καθολικό lockdown, ενώ αυστηρότερα μέτρα έχουν ανακοινωθεί και στην Τσεχία και τη Σλοβακία.

Ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη είπε ότι για την έξαρση των κρουσμάτων ευθύνεται η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, η χειμερινή περίοδος, κατά την οποία συνήθως αυξάνονται οι ιογενείς λοιμώξεις και η κατά τόπους κυριαρχία του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους Δέλτα. Μιλώντας στο BBC ο Κλούγκε απηύθυνε έκκληση για αύξηση των εμβολιασμών, εφαρμογή των βασικών δημόσιων μέτρων υγείας και ανάπτυξη νέων θεραπειών, χαρακτηρίζοντας έσχατο μέτρο τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αν και τόνισε ότι «θα ήταν πολύ επίκαιρο» να γίνει μια «νομική και κοινωνική συζήτηση» για το θέμα.«Υπάρχουν άλλα μέσα, πριν απ’ αυτό, όπως το Covid pass», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό δεν συνιστά «περιορισμό ελευθερίας, αλλά εργαλείο για να διατηρήσουμε την ατομική ελευθερία». «Η Covid-19 έγινε ξανά η υπ’ αριθμόν ένα αιτία θνητότητας στην περιοχή μας. Γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει», για την καταπολέμηση της νόσου, υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή, στη Γερμανία ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός πέμπτου κύματος, αν δεν αυξηθούν γρήγορα τα ποσοστά εμβολιασμού και δεν περιοριστούν οι επαφές με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν να μην αποκλείει το ενδεχόμενο νέου εθνικού lockdown, ενώ ακυρώθηκαν οι υπαίθρειες χριστουγεννιάτικες αγορές στη Βαυαρία, που έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα.

Εξεγείρονται οι αντιεμβολιαστές στην Ευρώπη
Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της Χάγης και του Άμστερνταμ στην Ολλανδία μετά το «όργιο βίας» στο Ρότερνταμ, όπου τραυματίστηκαν επτά άτομα. Η αστυνομία ανέφερε ότι έγιναν επτά συλλήψεις τη νύχτα καθώς νέοι έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και εκτόξευσαν βεγγαλικά κατά αστυνομικών.

 Βίντεο στη Χάγη δείχνει οδηγούς ΙΧ να κορνάρουν επιδοκιμάζοντας τις διαδηλώσεις, ενώ σε άλλες χαοτικές σκηνές διαδηλωτές γκρέμισαν οδοδείκτες.

 Δυνάμεις καταστολής επενέβησαν για να απομακρύνουν καμμένες μοτοσικλέτες και σκούτερ που πυρπόλησαν αντιεμβολιαστές καθώς και οδοφράγματα που είχαν στήσει σε ένα από τα χειρότερα ξεσπάσματα βίας στην Ολλανδία αφότου επιβλήθηκαν για πρώτη φορά περιοριστικά μέτρα.

 Ανάλογες διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων έγιναν και στην Ελβετία, την Κροατία, την Ιταλία, τη Βόρεια Ιρλανδία, την Αυστρία και τη Βόρεια Μακεδονία χθες, ένα 24ωρο αφότου η ολλανδική αστυνομία άνοιξε πυρ κατά διαδηλωτών και τραυματίστηκαν επτά άτομα στη διάρκεια των ταραχών στο Ρότερνταμ. Η συγκέντρωση των αντιεμβολιαστών στην Αυστρία διοργανώθηκε από το ακροδεξιό κόμμα FPO.

 «Ελέγξτε τα σύνορα, όχι το λαό σας», αναγράφει το πανό ακροδεξιών διαδηλωτών στη Βιέννη / Φωτογραφία: AP Photo
Κι όλα αυτά μετά τη βία που ξέσπασε χθες Σάββατο στη Βιέννη, όταν κατέβηκαν στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές – πολλοί εκ των οποίων από ακροδεξιές ομάδες – για να διαμαρτυρηθούν κατά του νέου καθολικού lockdown από αύριο Δευτέρα και του υποχρεωτικού εμβολιασμού από τον Φεβρουάριο. Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε ότι έγιναν ορισμένες συλλήψεις για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων και χρήση ναζιστικών συμβόλων.

Στην Ιταλία, που καταγράφει άνοδο των κρουσμάτων της Covid-19 και των θανάτων τις τελευταίες μέρες, γύρω στα 3.000 άτομα – σχεδόν κανένα εξ’ αυτών με μάσκα προστασίας κατά του κορωνοϊού - διαδήλωσαν στο κέντρο της Ρώμης κοντά στο Circus Maximus κατά των «πράσινων διαβατηρίων», που απαιτούνται σε χώρους εργασίας, εστιατόρια, κινηματογράφους, θέατρα, γήπεδα και γυμναστήρια, καθώς και σε υπεραστικά μέσα μεταφοράς και οχηματαγωγά.

 Διαδηλωτές κρατούν σημαίες και κινητά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των πράσινων πάσων στο κέντρο της Ρώμης / Φωτογραφία: AP Photo
«Άτομα σαν κι εμάς ουδέποτε καταθέτουν τα όπλα» έγραφε ένα σύνθημα σε πανό με την ιταλική σημαία.

 Στη Βόρεια Ιρλανδία εκατοντάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν κατά των διαβατηρίων εμβολιασμού έξω από το δημαρχείο του Μπέλφαστ, όπου άνοιξε χθες τις πύλες της η υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά μόνον για τους εμβολιασμένους ή όσους διαθέτουν αρνητικά τεστ κορωνοϊού. Η τοπική κυβέρνηση ψήφισε αυτή την εβδομάδα την υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού σε νυχτερινά κέντρα, εστιατόρια και μπαρ από τις 13 Δεκεμβρίου.

 Στην Κροατία χιλιάδες διαδήλωσαν στο Ζάγκρεμπ ανεμίζοντας σημαίες της χώρας και πλακάτ με εθνικιστικά, θρησκευτικά σύμβολα και αντιεμβολιαστικά συνθήματα.

Στη Δανία πάνω από χίλια άτομα διαδήλωσαν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου στην Κοπεγχάγη κατά της επαναφοράς του πιστοποιητικού υγειονομικής κατάστασης (εμβολιασμού ή φυσικής ανοσίας).

 Διαδήλωση στα Σκόπια μετά την εισήγηση των υγειονομικών Αρχών της Βόρειας Μακεδονίας για υποχρεωτικό εμβολιασμό / Φωτογραφία: AP Photo

Αλλά και στη Βόρεια Μακεδονία εκατοντάδες αντιεμβολιαστές διαδήλωσαν στο κέντρο των Σκοπίων χθες το βράδυ κατά της εισήγησης των υγειονομικών Αρχών της χώρας για υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Το κύμα των διαδηλώσεων κατά των εμβολίων και των περιοριστικών μέτρων σε μια Ευρώπη που έγινε ξανά το επίκεντρο της πανδημίας φουντώνει την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει «πολύ ανήσυχος» με την εξάπλωση της Covid-19 στη Γηραιά Ήπειρο με τον διευθυντή του για την Ευρώπη, Χανς Κλούγε να προειδοποιεί για τον κίνδυνο να πεθάνουν άλλοι 500.000 άνθρωποι μέχρι τον Μάρτιο αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα και δεν επεκταθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos