Μετάλλαξη Όμικρον: Πολλαπλασιάζεται 70 φορές πιο γρήγορα από τη Delta

15 Δεκεμβρίου 2021 22:10

Μελέτη ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, διαπίστωσε ότι η μετάλλαξη Όμικρον πολλαπλασιάζεται περίπου 70 φορές γρηγορότερα τόσο από τον αρχικό στέλεχος του κορονοϊού όσο και την Delta σε δείγματα ιστών σε εργαστηριακά πειράματα που θα μπορούσαν να εξηγήσουν την ταχεία μετάδοσή του.

Η έρευνα στην οποία αναφέρθηκε και ο Ηλίας Μόσιαλος, διαπίστωσε επίσης, σύμφωνα με τον Guardian, ότι η νέα παραλλαγή αναπτύχθηκε 10 φορές πιο αργά στον πνευμονικό ιστό, κάτι που οι συγγραφείς της μελέτης είπαν ότι θα μπορούσε να είναι ένας δείκτης χαμηλότερης σοβαρότητας της νόσου.

 Ο Michael Chan Chi-wai, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, ανέφερε ότι το αποτέλεσμα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή, επειδή η σοβαρή ασθένεια δεν καθορίζεται μόνο από το πόσο γρήγορα πολλαπλασιάζεται ο ιός αλλά και από την ανοσολογική απόκριση ενός ατόμου.

«Σημειώνεται επίσης ότι μολύνοντας πολύ περισσότερους ανθρώπους, ένας πολύ μολυσματικός ιός μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια και θάνατο, παρόλο που ο ίδιος ο ιός μπορεί να είναι λιγότερο παθογόνος», είπε.

Εργαστήριο ελέγχου για κορονοϊό

 «Ως εκ τούτου, λαμβανομένων υπόψη των πρόσφατων μελετών μας που δείχνουν ότι η παραλλαγή Omicron μπορεί εν μέρει να ξεφύγει από την ανοσία από εμβόλια και προηγούμενες μολύνσεις, η συνολική απειλή από αυτή είναι πιθανό να είναι πολύ σημαντική».

«Είναι πιθανό να εξαπλωθεί και μεταξύ εμβολιασμένων»
«Αυτοί οι συγγραφείς βρήκαν ότι το Omicron αναπαράγεται φανταστικά καλά – ακόμη και πολύ καλύτερα από τον Delta ή τον αρχικό ιό – στον βρογχικό ιστό», είπε ο Jeremy Kamil, αναπληρωτής καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Υγείας της Λουιζιάνα, Shreveport. «Αυτό θα μπορούσε κατά κάποιο τρόπο να αποβεί πλεονέκτημα στη διάδοση/μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων».

«Φυσικά, ένα τεράστιο χαρακτηριστικό της μεταδοτικότητας του Omicron στην πραγματική ζωή θα είναι η δυνατότητά του να ξεφύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που προστατεύουν από μολύνσεις εξαρχής. Είναι πολύ πιθανό να εξαπλωθεί καλά ακόμη και μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων, ειδικά εκείνων που δεν έχουν λάβει πρόσφατα αναμνηστικό εμβόλιο».

Τα αρχικά δεδομένα, που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο και δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, προήλθαν από πειράματα με τη χρήση δειγμάτων πνευμονικού ιστού που ελήφθησαν από ασθενείς κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Σε 24 ώρες, η παραλλαγή Όμικρον είχε αναπαραχθεί περίπου 70 φορές περισσότερο από την μετάλλαξη Delta και την αρχική παραλλαγή. Αν και ο βρόγχος δεν είναι το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, οι επιστήμονες είπαν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τους ανθρώπους να μεταδίδουν λοιμώξεις πιο εύκολα.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos