Eκτόξευση αντισωμάτων με την τρίτη δόση - Πιθανή η προστασία κι από άλλες μεταλλάξεις

20 Δεκεμβρίου 2021 17:10

Εκτόξευση αντισωμάτων παρατηρείται εννιά μήνες μετά τη δεύτερη δόση και ένα μήνα μετά την τρίτη δόση του εμβολίου Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με τη συνεχιζόμενη μελέτη των εμβολιαστικών κέντρων του «Γ. Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη.

Η τρίτη δόση πολλαπλασίασε κατά 46 φορές τον τίτλο αντισωμάτων και δημιουργεί τίτλους υψηλότερους ακόμη και από τη δεύτερη δόση σύμφωνα με τον συντονιστή της μελέτης Αναπληρωτή Καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής του ΑΠΘ, Γιώργο Παπαζήση. Εντυπωσιακό είναι το εύρημα ότι τα αντισώματα μετά την 3η δόση δεν διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των διαφόρων ηλικιακών ομάδων (από 20 έως 69 ετών). Αντίθετα, ανεβάζουν όλοι περίπου τον ίδιο αριθμό αντισωμάτων σε αντίθεση με τις διαφορές που σημειώθηκαν σε όλες τις προηγούμενες μετρήσεις μας. Στην μελέτη συμμετείχαν 129 υγειονομικοί που εμβολιάστηκαν στους 9 μήνες μετά τη 2η δόση, 19 εξ αυτών με ιστορικό νόσησης.

Ο τίτλος των αντισωμάτων μετά από εννιά μήνες πέφτει περίπου στο 50% σε σύγκριση με το εξάμηνο. Την ίδια ώρα η χορήγηση της booster (τρίτης) δόσης εμβολίου αύξησε περίπου 23 φορές τον τίτλο αντισωμάτων σε σχέση το εξάμηνο και 47 φορές σε σχέση με το ενιάμηνο. «Αυτό που συμπεραίνουμε είναι ότι είναι σημαντικό να κάνουν όλοι την 3η δόση άμεσα. Μια τρίτη δόση του εμβολίου Pfizer–BioNTech mRNA COVID-19 σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα που χορηγήθηκε 9 μήνες μετά τη δεύτερη δόση προκαλεί μια αξιοσημείωτη αύξηση στη συγκέντρωση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2. Τα ευρήματά μας επαληθεύουν την ισχυρή ανοσοποίηση που προκαλείται από την 3η δόση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σε άτομα με ιστορικό νόσησης ή όχι, υποδηλώνοντας ότι η έγκαιρη χορήγηση της 3ης (αναμνηστικής) δόσης μεγιστοποιεί το ανοσοποιητιικό δυναμικό του εμβολίου και πιθανώς προστατεύει από νέες παραλλαγές του SARS -CoV-2» δήλωσε στο ethnos.gr o κ. Παπαζήσης.

Κύρια ερευνήτρια της μελέτης ήταν η κα Κωνσταντίνα Κοντοπούλου, Διευθύντρια Μικροβιολογικού του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς ενώ την στατιστική ανάλυση έκανε ο κ Χρήστος Νάκας, Καθηγητής Βιομετρίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos