Minion: Φωτισμένο ξανά για τα Χριστούγεννα το άλλοτε ιστορικό πολυκατάστημα της Αθήνας

21 Δεκεμβρίου 2021 22:52

Με χιλιάδες φώτα στολίστηκε για τα Χριστούγεννα το ιστορικό κτίριο στο οποίο στεγάζονταν κάποτε το θρυλικό πολυκατάστημα Minion.

Ο τσιμεντένιος σκελετός του πολυκαταστήματος, το οποίο και καταστράφηκε από φωτιά το 1980, δεσπόζει από το 1934 στη γωνία των οδών Πατησίων και Βερανζέρου στην ιστορική πρωτεύουσα της χώρας, μια «ανάσα» από την Πλατεία Ομονοίας.

Ο επιχειρηματίας Γιάννης Γεωργακάς με έναν συνεταίρο του ίδρυσε το 1934 το πρώτο περίπτερο με το όνομα Μινιόν και από τη δεκαετία του 1950 εξελίχθηκε σταδιακά σε μεγάλο πολυκατάστημα με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό.

Εν μέσω της εορταστικής περιόδου, όμως, τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου του 1980, το πολυκατάστημα καταστράφηκε από εμπρησμό, με τις περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής να κατευθύνονται στο κατάστημα «Κατράντζος» που καιγόταν συγχρόνως, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ήταν η αρχή μιας σειράς εμπρησμών στα περισσότερα μεγάλα καταστήματα εκείνης της εποχής, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δεν βρέθηκε ποτέ κανένας ένοχος…

Από την φωτιά διασώθηκε μόνο το οπλισμένο σκυρόδεμα του κτηρίου, ενώ ο «Κατράντζος» κατέρρευσε από την πυρκαγιά και δεν ξαναχτίστηκε ποτέ.

Ο φωτισμός του κτιρίου έγινε ενώ ήδη «τρέχουν» οι εξελίξεις με τον νέο ιδιοκτήτη ο οποίος έχει γνωστοποιήσει πως θα γίνουν εργασίες ανακατασκευής για τη μετατροπή του σε κτίριο μικτής χρήσης, οι οποίες και θα ολοκληρωθούν σε βάθος τριετίας.

newsit.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos