Κορωνοϊός: Όταν εξασθενήσουν οι τρεις κυκλοφορούσες παραλλαγές της Όμικρον θα επανέλθει πιθανότατα η παραλλαγή Δέλτα

01 Φεβρουαρίου 2022 20:24

Η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού SARS-CoV-2 εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά από τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού. Σε τουλάχιστον 141 χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, η παραλλαγή είναι πλέον κυρίαρχη με τους περισσότερους ανθρώπους να μην γνωρίζουν ότι η Όμικρον έχει και πολλές άλλες παραλλαγές.

Ο καθηγητής Δρ. Ρίτσαρντ Νεερ από το Βιολογικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Βασιλείας στην Ελβετία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του τμήματος του Πανεπιστήμιου, χρησιμοποίησε για να διερευνήσει για το πόσες παραλλαγές του κορονοϊού SARS-CoV-2 κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή σε όλο τον κόσμο την πλατφόρμα του Nextstrain. Οι πιθανότητες για μελλοντικές μεταλλάξεις είναι εξαιρετικά διαφορετικές καθώς κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή μόνο από την Όμικρον κυκλοφορούν τρεις διαφορετικές παραλλαγές.

Ο ιός θα παραμείνει μόνιμα

Σε δηλώσεις του σε ελβετικά μέσα ενημέρωσης, ο καθηγητής τόνισε πως «ο δρόμος μας προς ένα ενδημικό Sars– CoV– 2 είναι ανώμαλος. Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί ούτε μετά την πανδημία. «Μάλλον, ο ιός θα παραμείνει μακροπρόθεσμα και θα κυκλοφορεί επαναλαμβανόμενα, πιθανώς εποχιακά». Επισήμανε επίσης ότι προσεγγίζουμε πλέον ένα σημείο όπου σχεδόν όλοι έχουν κάποια ανοσία είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω μόλυνσης. Αυτό μειώνει το βάρος της νόσου που μπορεί να προκαλέσει ο SARS-CoV-2.

Σημείωσε πάντως πως «η εμβολιαστική προστασία μειώνεται, αφενός γιατί αλλάζει ο ιός και αφετέρου λόγω της πτώσης του επιπέδου των αντισωμάτων. Ακόμη και οι εφάπαξ λοιμώξεις δεν προσφέρουν μόνιμη προστασία και οι επαναμολύνσεις με αυτούς τους ιούς δεν είναι ασυνήθιστες. Το πόσο συχνά θα μολυνόμαστε ξανά από τον SARS-CoV-2 στο μέλλον δεν είναι ακόμη σαφές».

Όσον αφορά τους αναμνηστικούς εμβολιασμούς, ο ίδιος σημείωσε, πως αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για ευάλωτες ομάδες όπως και σε ηλικιωμένους και εκείνους με προϋπάρχουσες παθήσεις. Στο πλαίσιο αυτό η προστασία από τη μετάδοση του ιού θα είναι προφανώς περιορισμένη χρονικά, η αυτοπροστασία είναι ακόμη πιο σημαντική για αυτές τις ομάδες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σημαντική διαφορά με άλλους ιούς

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ελβετίας διευκρίνισε πάντως πως ο SARS-CoV-2 διαφέρει σημαντικά από άλλους ιούς που έχει εξετάσει ο ίδιος μέχρι στιγμής. «Σε κανέναν άλλο ιό δεν έχουμε δει τόσο ταχεία εξέλιξη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα με τις παραλλαγές όπως η Όμικρον ή η Άλφα να έχουν αλλάξει σε πολλά σημεία χωρίς να έχουμε παρατηρήσει καμία πρόοδο». Μάλιστα προειδοποίησε ότι στην Όμικρον παρουσιάζονται 30 έως 40 μεταλλάξεις στην ακίδα πρωτεΐνη ακίδας ενώ και η Άλφα έχει επίσης περίπου δέκα μεταλλάξεις.

Οι τρεις παραλλαγές της Όμικρον

Ειδικά για την Όμικρον υπογράμμισε «ότι κυκλοφορούν σήμερα τρεις παραλλαγές συνολικά παραλλαγές της. Εκτός από την κυρίαρχη παραλλαγή, υπάρχουν δύο αδερφές παραλλαγές που μοιράζονται περίπου το ήμισυ των αλλαγών και επίσης έχουν πολλές άλλες μεταλλάξεις. Υφίσταται λοιπόν η κύρια παραλλαγή BA.1, μια αδελφή παραλλαγή BA.2, η οποία εξαπλώνεται σχετικά γρήγορα στη Σκανδιναβία, την Ινδία και τις Φιλιππίνες και κυριαρχεί εκεί, και μια ακόμη αδελφή παραλλαγή BA.3 με μικρότερη αναλογία.»

Σύμφωνα με τον ειδικό, οι παραλλαγές «είναι τόσο παρόμοιες σε περιοχές της ακίδας πρωτεΐνης που η διασταυρούμενη ανοσία μεταξύ αυτών των παραλλαγών είναι εξαιρετικά πιθανή. Ωστόσο, η Όμικρον 2 φαίνεται να εξαπλώνεται γρηγορότερα και ίσως θα συνεχίζει να αυξάνεται, να γίνεται κυρίαρχη και να προκαλεί μια δεύτερη κορύφωση κρουσμάτων.

Πιθανή η επανεμφάνιση της Δέλτα

Παράλληλα επισήμανε ότι δεν είναι όλες οι λοιμώξεις με την Όμικρον ήπιες, ενώ και οι πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες της μόλυνσης είναι επίσης άγνωστες. Συνέχισε λέγοντας πως μια μόλυνση με την παραλλαγή Όμικρον δεν προστατεύει ενδεχομένως επαρκώς από τη μόλυνση με την Δέλτα ή άλλες παραλλαγές τουλάχιστον αν δεν υπάρχει ανοσία από την Δέλτα πριν από μια νεα μόλυνση. Έτσι το κύμα της Όμικρον δεν μας προστατεύει απαραίτητα από περαιτέρω κύματα στο μέλλον».

Δεν απέκλεισε μάλιστα ότι μπορεί να προκύψουν και νέες παραλλαγές που θα μας οδηγούσαν ξανά σε ένα σημείο μηδέν καθώς είναι δυνατή η εμφάνιση νέων παραλλαγών μέσω του ανασυνδυασμού παλαιών παραλλαγών, κάτι που ήδη γνωρίζουμε από τους ιούς κορονοϊού. Εκτίμησε πάντως πως η παραλλαγή Δέλτα θα μπορούσε να επιστρέψει. Πρόκειται άλλωστε για μια εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή που μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όταν η ανοσία έχει εξασθενίσει, μπορεί να αποκτήσει ξανά πλεονέκτημα έναντι της Όμικρον με την Δέλτα να οδηγήσει και πάλι σε σοβαρές πορείες της νόσου.

ertnews.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos