Κορονοϊός: Ποιοι κινδυνεύουν από την Ομικρον το ίδιο με τη Δέλτα – Γιατί δεν είναι μια απλή ίωση

11 Φεβρουαρίου 2022 13:25

Ολο και περισσότερα στοιχεία που προστίθενται παγκοσμίως για τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής Ομικρον, επιβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται για ένα “αθώο” μεταλλαγμένο στέλεχος αλλά το ότι προκαλεί ηπιότερη νόσηση οφείλεται ενδεχομένως σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι το πέμπτο κύμα συνέπεσε με μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Γράφει η Μαρία-Νίκη Γεωργαντά

Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημάνθηκε στην τακτική ενημέρωση για την Covid-19 την περασμένη εβδομάδα, ότι δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη νότια Αφρική όταν συνέκριναν τη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί η Ομικρον σε σχέση με τη Δέλτα σε άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί ή είχαν νοσήσει ξανά στο παρελθόν, φάνηκε ότι η Ομικρον είναι κατά μόλις 25% ηπιότερη.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης επικαλέστηκε ακόμη δύο μελέτες που αποκαλύπτουν σημαντικά δεδομένα σε σχέση με την αντισωματική απάντηση απέναντι στην παραλλαγή που κυριαρχή αυτή τη στιγμή. Πιο αναλυτικά, μια πρόσφατη πειραματική μελέτη επιβεβαίωσε “αυτό που βλέπουμε και στην κοινότητα τις τελευταίες εβδομάδες. Δηλαδή ότι η προηγούμενη νόσηση από κορονοϊό δεν προσφέρει ικανή προστασία έναντι επαναμόλυνσης από την παραλλαγή ‘Όμικρον’”.

Επιπλέον, μια πρόσφατη και καλά τεκμηριωμένη μελέτη από τη Σουηδία, που δημοσιεύτηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, έδειξε ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσου μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του πανδημικού κύματος που προκάλεσε η Ομικρον. Επίσης επιβεβαίωσε ότι ο εμβολιασμός προσφέρει σημαντική προστασία έναντι της Ομικρον για σοβαρή νόσο και εισαγωγή στο νοσοκομείο.

“Αυτό, όμως, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έδειξε αυτή η μελέτη είναι ότι για τους ανεμβολίαστους ηλικίας άνω των 65 ετών, αλλά και για τους ανεμβολίαστους άντρες ηλικίας άνω των 40 ετών αλλά με υποκείμενα νοσήματα, ο κίνδυνος σοβαρής νόσου είναι εξίσου υψηλός, ανεξάρτητα με το αν έχουν νοσήσει με ‘Ομικρον’ ή ‘Δέλτα’”, ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, και πρόσθεσε: “Για αυτό τον πληθυσμό, λοιπόν, η ‘Όμικρον’ σίγουρα δεν αποτελεί μια απλή ίωση. Τα δεδομένα από αυτές τις δύο μελέτες τις οποίες προανέφερα καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα: Για τους ανεμβολίαστους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας η παραλλαγή ‘Όμικρον’ δεν θα είναι ένα απλό κρυολόγημα και η προηγούμενη νόσηση από κορονοϊό δεν προσφέρει ικανή προστασία”.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι παρά τις προσπάθειες χαλάρωσης των περιορισμών στην Ευρώπη και τη χώρα μας, η πανδημία θα συνεχίσει να είναι … παρούσα προκαλώντας σοβαρές λοιμώξεις και θανάτους σε ανθρώπους ανεμβολίαστους. Ειδικά στην Ελλάδα που παραμένει απροστάτευτο απέναντι στη νόσο Covid-19 ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού άνω των 60 ετών (περίπου 300.000 άτομα), οι σκληροί δείκτες θα παραμείνουν σε ένα – υψηλό – επίπεδο παρά την τάση αποκλιμάκωσης που διαφαίνεται.

eleftherostypos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos