Πόλεμος στην Ουκρανία: Πολλαπλή κρίση στην οικονομία – Περιήγηση στο ιστορικό Κίεβο εν καιρώ ειρήνης

28 Φεβρουαρίου 2022 23:05

Λίγοι πίστευαν μέχρι πριν από μια εβδομάδα ότι η προαναγγελθείσα από τη Δύση επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα εξελισσόταν σε δράμα που ο πλανήτης παρακολουθεί εδώ και τέσσερις μέρες με κομμένη την ανάσα.

Η πανταχόθεν εισβολή της πολεμικής μηχανής της «Κόκκινης Αρκούδας» στην ιστορική πρωτεύουσα της πάλαι ποτέ Ρωσίας, το Κίεβο, αλλά και σε άλλες ιστορικές πόλεις της Ουκρανίας, και η μέχρι στιγμής αβεβαιότητα για την κατάπαυση του πυρός σε ένα παγκόσμιο θρίλερ που εκτυλίσσεται στην Ανατολική Ευρώπη υπό το ανήσυχο βλέμμα ολόκληρης της ανθρωπότητας, αφήνει στενά περιθώρια αισιοδοξίας.

Ο κόσμος αλλάζει δυσμενώς με ραγδαίο ρυθμό, η ψυχροπολεμική ένταση στις διεθνείς σχέσεις επανέρχεται, οι παγιωμένες μέχρι σήμερα ισορροπίες διεθνούς ασφάλειας ανατρέπονται, χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε τις διαστάσεις της βέβαιης αλλαγής. Εκείνο το οποίο ωστόσο διαφαίνεται στον άμεσο ορίζοντα, είναι μια πολυεπίπεδη κρίση στις κοινωνίες και οικονομίες των χωρών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

oukrania kievo22

Οι πρώτες εκτιμήσεις, εάν επαληθευτούν, αφορούν την ενεργειακή κρίση που θα προκύψει καθώς η Ρωσία είναι εξαγωγική χώρα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η ιλιγγιώδης άνοδος στις τιμές τους θα συμπαρασύρει μια μεγάλη αύξηση των τιμών όλων των καταναλωτικών καθημερινών προϊόντων «ρίχνοντας» στη μέγγενη του πληθωρισμού την οικονομία των νοικοκυριών που θα δυσκολευτούν να ανταπεξέλθουν σε ένα δυσβάσταχτο κόστος ζωής.
Αν στο βαθύ οικονομικό «βάραθρο» λόγω του πολέμου, προστεθεί μια κρίση που όλοι τείνουμε να λησμονούμε αυτές τις μέρες υπό το βάρος της φλέγουσας επικαιρότητας, η υγειονομική λόγω Covid – 19, το «κοκτέιλ» για την οικονομία χωρών όπως η Ελλάδα θα είναι εκρηκτικό.

Ήδη έχουμε δει στη χώρα μας αναταράξεις, με κυριότερη τον πληθωρισμό ως συνέπεια της υγειονομικής κρίσης.
Επιπλέον αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι Ουκρανία και Ρωσία είναι οι σιτοβολώνες της Ευρώπης με τεράστιες εξαγωγές στην ήπειρο και το γεγονός ότι η χώρα μας εισάγει ένα μεγάλο  ποσοστό λιπασμάτων κυρίως από τη Ρωσία αντιλαμβανόμαστε την επιβάρυνση του πρωτογενή τομέα και την μετακύλιση του αυξημένου κόστους στα αγροτικά προϊόντα.
Επίσης όσο διαρκεί ο πόλεμος θα επιφέρει μείωση των ελληνικών εξαγωγών σε οπωροκηπευτικά προϊόντα σε Ρωσία και Ουκρανία χώρες που αποτελούν μεγάλες αγορές για τα προϊόντα αυτού του είδους.

oukrania kievo23

Διαφαινόμενη είναι και η τεράστια ανθρωπιστική κρίση που υπαγορεύεται από προσφυγικά κύματα που ήδη καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες εγκαταλείποντας τη φλεγόμενη Ουκρανία. 500.000 πρόσφυγες δέχτηκαν όμορες και μη χώρες μέσα σε τέσσερις μέρες, με την Ευρώπη δια στόματος της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν να τους «υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες» και να υπόσχεται οικονομική βοήθεια.

Δεν είναι κατά το κοινώς λεγόμενο ειρωνική μόνο η τύχη αλλά και η ιστορία, μιας και οι «γειτόνισσες» της Ουκρανίας χώρες τωρινής υποδοχής, ήταν εκείνες που έκλεισαν τα μάτια και τα σύνορά τους στους εξ ανατολών πρόσφυγες που πλημμύριζαν την Ελλάδα με σκοπό να περάσουν στην Ευρώπη, ελάχιστα χρόνια πριν! Ο καιρός έχει γυρίσματα και η ιδιοτέλεια και ο ρατσισμός το ίδιο πάντα αποκρουστικό πρόσωπο.

Πληγωμένο φαίνεται πως θα είναι και το «πρόσωπο» του τουρισμού τους μήνες που έρχονται. Μετά το πλήγμα της πανδημίας και την πολυπόθητη ανάκαμψη που αναμέναμε για τη σεζόν 2022, ένα νέο χτύπημα, αυτό του πολέμου έρχεται να χαμηλώσει τις προσδοκίες.
Με την πολυεπίεπεδη κρίση προ των πυλών θα ταξιδέψουν φέτος οι Ευρωπαίοι;
Και πόσοι από τους όψιμους πελάτες μας τους Ρώσους θα επισκεφθούν φέτος την πατρίδα μας;

Σύμφωνα με τα τουριστικά στατιστικά στοιχεία, η καλύτερη χρονιά της Ελλάδας αναφορικά με τον Ρωσικό τουρισμό ήταν το 2013 όταν 1.200.000 Ρώσοι είχαν επιλέξει να κάνουν διακοπές στη χώρα μας εξαιτίας του ότι η προσφιλής τους χώρα, η Τουρκία, αντιμετώπιζε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας. Το 2019, είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα 550.000 Ρώσοι και το 2021 100.000.
Περίπου 100.000 αναμενόταν να έρθουν κι εφέτος. Ο αριθμός, αν και φαντάζει μικρός σε σχέση με την προτίμηση που δείχνουν οι Ευρωπαίοι στη χώρα μας, δεν είναι καθόλου αμελητέος. Οι Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα είναι επισκέπτες υψηλών βαλαντίων και καταναλώνουν στη χώρα μας 4 φορές περισσότερο από ότι οι άλλοι λαοί της Ευρώπης.

oukrania kievo21

Συνεπώς, με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις, μια κάμψη του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία φέτος λόγω του πολέμου, θα στερήσει από τα συνολικά τουριστικά έσοδα της χώρας μας ένα ποσοστό 5% – 6%! Φυσικά οι εξελίξεις «τρέχουν» και ακόμα είναι πρώιμο να εξαγάγουμε πρόγνωση για το τι πράγματι θα συμβεί στον τουρισμό φέτος.
Ωστόσο σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις διαφαίνονται δυσκολίες.

Οι τεράστιες και μη συγκρίσιμες με τις υπόλοιπες, είναι αυτές που αντιμετωπίζουν στα πεδία των μαχών αυτή τη στιγμή οι αμυνόμενοι Ουκρανοί, οι άμαχοι και οι βίαια ξεριζωμένοι από την πατρίδα τους συνάνθρωποί μας, την ώρα που ιστορικές πόλεις, φάροι πολιτισμού ανά τους αιώνες, καταστρέφονται από τα ρωσικά πυρά.

Μια τέτοια πόλη είναι η πρωτεύουσα Κίεβο με συνεχή ιστορικό βίο από τον 5ο μ.Χ αιώνα, κοιτίδα του σλαβικού πολιτισμού και μια από τις ομορφότερες και αρχαιότερες πόλεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο. Πολιορκείται και βάλλεται, αντιστέκεται και επιμένει να ζει όρθια, εδώ και 16 αιώνες.

Στο αφιέρωμα της τηλεοπτικής εκπομπής Happy Traveler (ΣΚΑΙ) στο Κίεβο μέσα από την κάμερα του Ευτύχη Μπλέτσα, γίνεται μια συναρπαστική περιήγηση στην πανέμορφη πόλη εν καιρώ ειρήνης, τότε που η σκοτεινιά του πολέμου δεν σκίαζε τις καρδιές των κατοίκων της που είχαν επίγνωση ότι ζουν στο ιστορικό λίκνο Ρωσίας, στη μυθική πρώτη πόλη της, που όταν εκείνη έσφυζε από εμπορική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή, η Μόσχα δεν ήταν παρά ένα δάσος στο οποίο φώλιαζαν άγρια θηρία...

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos