Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε επιφυλακή το αεροπλανοφόρο Χάρι Τρούμαν στο Αιγαίο – Η αποστολή του σε περίπτωση κλιμάκωσης

05 Μαρτίου 2022 21:58

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman βρίσκεται στο Bόρειο Αιγαίο αυτή την εβδομάδα, εν μέρει για να διασφαλίσει ότι μπορεί να πραγματοποιήσει πτήσεις από εκεί, σε περίπτωση που κλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο ο οποίος γνωρίζει τις εντολές που έχει λάβει το αεροπλανοφόρο, μεταδίδει το CNN.

Ο αξιωματούχος δεν αποκάλυψε την ακριβή τοποθεσία του πλοίου, αλλά σημείωσε ότι δεν είναι ρουτίνα να επιχειρεί στα βορειότερα νερά του Αιγαίου. Η περιοχή είναι σχετικά περιορισμένη για τις μεταφορικές δραστηριότητες, λόγω του αριθμού των μικρών νησιών και της έντονης εμπορικής θαλάσσιας κυκλοφορίας.

Ανδραβίδα: Ο ύποπτος είχε σκάψει λάκκο για να θάψει την οικογένεια
«Σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης», θα μπορούσε να πει στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να προωθήσει περισσότερες αεροπορικές περιπολίες μαχητικών αεροσκαφών στη Μαύρη Θάλασσα, είπε ο αξιωματούχος.

Και προσέθεσε πως «εάν η Ρωσία επεδίωκε να περάσει τα τουρκικά στενά και η Τουρκία ζητούσε τη στήριξη του ΝΑΤΟ», τότε το αεροσκάφος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πολεμικές αεροπορικές περιπολίες πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και τα Στενά των Δαρδανελίων».

Η Τουρκία διαχειρίζεται την άδεια διέλευσης στη Μαύρη Θάλασσα για πολεμικά πλοία και υπάρχει ανησυχία για τα μελλοντικά σχέδια της Ρωσίας εκεί.

Τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν συχνά αεροπορικές περιπολίες για αποτροπή και αυτό δεν θα σήμαινε απαραίτητα ότι οι ΗΠΑ μπαίνουν ενεργά στη σύγκρουση.

Τα μαχητικά αεροσκάφη του αεροπλανοφόρου Τρούμαν πετούν αυτή τη στιγμή πάνω από τη Ρουμανία, ως μέρος της αποστολής του ΝΑΤΟ για να επιδείξουν παρουσία και αποφασιστικότητα ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα.

Το Τρούμαν συνοδεύεται από το καταδρομικό USS San Jacinto στο Βόρειο Αιγαίο. Πέντε άλλα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και ένα νορβηγικό μαχητικό επιφανείας βρίσκονται νοτιότερα στο Αιγαίο.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται καθώς το Πεντάγωνο αναγνωρίζει επίσης ότι ίσως χρειαστεί να επανεξετάσει και να αυξήσει τη μακροπρόθεσμη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στον απόηχο της επιθετικότητας της Ρωσίας.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos