Ιερά Σύνοδος: ''Ο πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να είναι λύση''

15 Μαρτίου 2022 18:21

Συνήλθε τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 165ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Μάρτιο.

Αρχικά η Δ.Ι.Σ. επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως και στη συνέχεια ενημερώθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για τις επιστολές τις οποίες απέστειλε προς τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο την 2α Μαρτίου ε.έ. και προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλο την 4η Μαρτίου ε.έ., εκφράζοντας αφ’ ενός τη θλίψη και την αγωνία για τον επιθετικό πόλεμο που διεξάγεται εις βάρος της Ουκρανίας και αφ’ ετέρου την αρωγή και αλληλεγγύη της εν Ελλάδι Εκκλησίας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ορθόδοξη εν Ουκρανία Εκκλησία και ιδιαίτερα προς τους εκ του πολέμου Ουκρανούς πρόσφυγες.

Αυτή την αρωγή επιβεβαίωσε ο Μακαριώτατος σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφάνιο την προηγούμενη Παρασκευή 11 Μαρτίου.

Τα Μέλη της Δ.Ι.Σ. διαπιστώνουν ότι όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία φανερώνουν την αποτυχία μας ως ανθρώπων και ειδικότερα ως Χριστιανών να ζούμε μέσα στην ειρήνη που μας άφησε ο Χριστός (Ιω. 14:27: «Ειρήνην αφίημι υμίν, ειρήνην την εμήν δίδωμι υμίν»).

Η Δ.Ι.Σ., όπως έκανε στο παρελθόν κατά τον πόλεμο και τη βίαιη εισβολή στη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο κ.α. τονίζει ότι και στην περίπτωση της εισβολής στην Ουκρανία, ο πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να είναι λύση σε οποιεσδήποτε ανθρώπινες διαφορές, όσο σημαντικές κι αν είναι, σε κοινωνικό, εθνικό ή παγκόσμιο επίπεδο και γι’ αυτό καλεί σε πανστρατιά προσευχής για τους πολέμους.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, σε αγαστή συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχει ήδη θέσει δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και Ιερών Μητροπόλεων, ξενώνες της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Συνύπαρξις» και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» σε όλη την Ελλάδα στη διάθεση της Πολιτείας για τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων, ιδίως παιδιών και ασυνόδευτων ανηλίκων, ενώ ταυτόχρονα πολλές Ιερές Μητροπόλεις σε συνεργασία με φιλανθρωπικές οργανώσεις και φορείς προβαίνουν σε συγκέντρωση ανθρωπιστικού υλικού.

Ακολούθως η Δ.Ι.Σ.:

- Ενημερώθηκε από Γράμμα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου περί του διορισμού του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαοδικείας κ. Θεοδωρήτου ως νέου Διευθυντού του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

- Όρισε την Επιτροπή της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία αποτελείται από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον κ. Θεόδωρο Παπαγεωργίου, Νομικό Σύμβουλο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και Γραμματέα αυτής τον Β’ Γραμματέα-Πρακτικογράφο της Ιεράς Συνόδου, Πανοσ. Αρχιμ. Σεραπίωνα Μιχαλάκη, ώστε μαζί με την ορισθείσα Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης να συνεργασθούν για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων με αρμόδια πρόσωπα της Πολιτείας.

- Ενέκρινε το υποβληθέν από την Συνοδική Επιτροπή επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου σχέδιο της Εγκυκλίου, για τον εορτασμό της Εβδομάδος των Ιερατικών Κλήσεων κατά την Γ’ Εβδομάδα των Νηστειών, η οποία θα αναγνωσθεί στους ναούς την 27η Μαρτίου, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως.

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. και ασχολήθηκε με θέματα Συνοδικών Επιτροπών, καθώς και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
της Εκκλησίας της Ελλάδος

romfea.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos