Έκτακτο δώρο Πάσχα: Ποιοι και πότε θα λάβουν τα 200 ευρώ, παραδείγματα

21 Μαρτίου 2022 21:34

Δικαιούχοι είναι, όπως και τον Δεκέμβριο, συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως), ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Το κόστος υπολογίζεται σε 135 εκατ. ευρώ.

Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται ανά δικαιούχο που πληροί τα κριτήρια στο ποσό των 200 ευρώ σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Πάσχα θα λάβουν όσοι παίρνουν:
(α) οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,

(β) προσυνταξιοδοτική παροχή,

(γ) αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ

(δ) συνταξιοδοτικές παροχές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α’ 85).

Η ενίσχυση καταβάλλεται στους δικαιούχους ως εξής:
α. Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση των 200 ευρώ καταβάλλεται και στους δύο δικαιούχους.

β. Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης και υποβάλλουν ξεχωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος:

(βα) Εφόσον ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών είναι ο ίδιος και στις δύο δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, τότε η προσαύξηση της ενίσχυσης για τα εξαρτώμενα μέλη υπολογίζεται ως 50 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενη με τον αριθμό των εξαρτώμενων μελών και καταβάλλεται κατά το ήμισυ στον κάθε έναν εκ των δύο δικαιούχων.

(ββ) Εφόσον ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών είναι διαφορετικός στις δύο φορολογικές δηλώσεις, τότε η προσαύξηση της ενίσχυσης για τα εξαρτώμενα μέλη υπολογίζεται ως 50 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενη με τον ελάχιστο αριθμό των εξαρτώμενων μελών στις δύο φορολογικές δηλώσεις και καταβάλλεται κατά το ήμισυ στον κάθε έναν εκ των δύο δικαιούχων και ο σύζυγος ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης που έχει περισσότερα εξαρτώμενα μέλη λαμβάνει επιπλέον προσαύξηση 50 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενη με τη διαφορά των εξαρτώμενων μελών που έχει δηλώσει σε σχέση με τον έτερο σύζυγο ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης.

γ. Σε περίπτωση που οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος αλλά δικαιούχος της ενίσχυσης είναι μόνο ο ένας εξ αυτών, καταβάλλεται σε αυτόν η προσαύξηση των 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο που αναγράφεται.

Παραδείγματα
1. Ένα άτομο με συνολικά πραγματικά εισοδήματα από σύνταξη, επιχειρηματική δραστηριότητα/μερίσματα, ενοίκια ή τόκους/δικαιώματα 7.200,00 ευρώ, θα λάβει βοήθημα 200 ευρώ από τον Ε.Φ.Κ.Α..

2. Ένα άτομο με συνολικά πραγματικά εισοδήματα από σύνταξη, επιχειρηματική δραστηριότητα/μερίσματα, ενοίκια ή τόκους/δικαιώματα 7.200,00ευρώ, και ένα εξαρτώμενο τέκνο δηλωμένο στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2020, θα λάβει βοήθημα 250 ευρώ από τον Ε.Φ.Κ.Α..

3. Ένα άτομο με συνολικά πραγματικά εισοδήματα από σύνταξη,
επιχειρηματική δραστηριότητα/μερίσματα, ενοίκια ή τόκους/δικαιώματα 7.200,00 ευρώ, και δύο εξαρτώμενα τέκνα δηλωμένα στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2020, θα λάβει βοήθημα 300 ευρώ από τον Ε.Φ.Κ.Α..

4. Ένα ζευγάρι/νοικοκυριό με συνολικά πραγματικά εισοδήματα από σύνταξη που λαμβάνουν και οι δύο, επιχειρηματική δραστηριότητα/μερίσματα, ενοίκια ή τόκους/δικαιώματα 14.400,00 ευρώ, θα λάβει έκαστος βοήθημα 200 ευρώ από τον Ε.Φ.Κ.Α..

5. Ένα ζευγάρι/νοικοκυριό με συνολικά πραγματικά εισοδήματα από σύνταξη, επιχειρηματική δραστηριότητα/μερίσματα, ενοίκια ή τόκους/δικαιώματα 14.400,00 ευρώ, αλλά μονάχα ένας εκ των δύο είναι συνταξιούχος, αυτός θα λάβει το βοήθημα των 200 ευρώ από τον Ε.Φ.Κ.Α..

6. Ένα ζευγάρι/νοικοκυριό με συνολικά πραγματικά εισοδήματα από σύνταξη που λαμβάνουν και οι δύο, επιχειρηματική δραστηριότητα/μερίσματα, ενοίκια ή τόκους/δικαιώματα 14.400,00 ευρώ με ένα εξαρτώμενο μέλος δηλωμένο στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2020, είτε υποβάλλουν δήλωση από κοινού είτε ξεχωριστά -αλλά το δηλώνουν και οι δύο το τέκνο τους αυτό- θα λάβουν συνολικό βοήθημα 450 ευρώ από τον Ε.Φ.Κ.Α..

7. Ένα ζευγάρι/νοικοκυριό με συνολικά πραγματικά εισοδήματα από σύνταξη που λαμβάνουν και οι δύο, επιχειρηματική δραστηριότητα/μερίσματα, ενοίκια ή τόκους/δικαιώματα 14.400,00ευρώ με δύο εξαρτώμενα μέλη δηλωμένα στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2020, είτε υποβάλλουν δήλωση από κοινού είτε ξεχωριστά -αλλά τα δηλώνουν και οι δύο τα τέκνα τους αυτά- θα λάβουν συνολικό βοήθημα 500 ευρώ από τον Ε.Φ.Κ.Α.

Όλα τα παραπάνω βοηθήματα δεν θα τα λάβουν εάν έχουν τεκμαρτά [διαβίωσης ή πόθεν έσχες] εισοδήματα παραπάνω από τα όρια των 7.200 ευρώ/άτομο ή 14.400,00 ευρώ/ζευγάρι ή/και εάν έχουν ακίνητα με συνολική [και των γονέων και των παιδιών] φορολογητέα αξία ΕΝΦΙΑ άνω των 200.000,00 ευρώ. Η φορολογητέα αξία είναι διαφορετική της αντικειμενικής.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos