Μετάλλαξη Δέλτα: Νέο «καμπανάκι» για το καλοκαίρι - Συνεχίζει να κυκλοφορεί και τα τεστ δεν την εντοπίζουν

12 Μαϊος 2022 14:02

 Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν επιστήμονες από το Ισραήλ, που κάνουν λόγο για μια πιθανή νέα έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού αυτό το καλοκαίρι.

Χρησιμοποιώντας ένα μαθηματικό μοντέλο που βασίζεται στην επιδημιολογία των λυμάτων, οι επιστήμονες συμπέραναν πως η επικίνδυνη μετάλλαξη Δέλτα κυκλοφορεί ακόμη ανάμεσά μας στα «κρυφά», καθώς πολλά τεστ δείχνουν να μην την «πιάνουν» τώρα πια – γεγονός που μπορεί να σηματοδοτεί την ανάδυση μιας νέας μετάλλαξης, συγγενούς της Δέλτα.

«Φυσικά, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται, αλλά το μοντέλο μας δείχνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα νέο κύμα Δέλτα, ή άλλης παραλλαγής του κορονoϊού αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε ο καθηγητής Ariel Kushmaro του BGU, συγγραφέας της μελέτης.

 Στην Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα της Δέλτα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Ωστόσο, τα ευρήματα της ισραηλινής έρευνας δείχνουν ότι, την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον εξασθενεί, η «ύπουλη» Δέλτα μπορεί να συνεχίζει να κυκλοφορεί «υπογείως», θέτοντας πάνω απ’ όλα σε κίνδυνο τα άτομα με φθίνουσα ανοσία.

«Σε αντίθεση με την αναμενόμενη δυναμική, όπου η παραλλαγή Δέλτα μειώνεται, καθώς αυξάνεται η παραλλαγή Όμικρον, αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα που ελήφθησαν από την ανίχνευση λυμάτων έδειξαν μια “μυστική” κυκλοφορία της παραλλαγής Δέλτα ακόμη και σε αυξημένα επίπεδα κυκλοφορίας της παραλλαγής Όμικρον», λέει η μελέτη.

«Τα δεδομένα που προέκυψαν από τα λύματα εμφάνισαν από την αρχή της κοινής πορείας Δέλτα – Όμικρον μια πολύ ισχυρή δυναμική. Παρόλα αυτά, η μελλοντική εξέλιξη των δύο αυτών παραλλαγών δίπλα-δίπλα, είναι ακόμη άγνωστη», καταλήγει.

eleftherostypos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos