Ελλάδα, ένα ολόκληρο μουσείο

02 Ιουνίου 2022 14:56

Κρυστάλλινα νερά, εμβληματικά αρχαιολογικά μνημεία και ιστορικά μουσεία, στιγμές χαλάρωσης και η γαστρονομία που συνδυάζει τη λιτότητα των υλικών με τον γευστικό πλούτο, είναι τα βασικά γνωρίσματα της χώρας μας, που δελεάζουν χιλιάδες τουριστών, που μας επισκέπτονται κάθε χρόνο. Αυτό που δεν είναι γνωστό ευρύτερα, είναι ότι η χώρα μας διαθέτει 18 μνημεία πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς προστατευόμενα από την UNESCO.

Όταν λέμε μνημεία, μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ολόκληρο νησί, όπως τη Δήλο ή πολυάριθμα μνημεία, που βρίσκονται σε μια πόλη, όπως στη Θεσσαλονίκη. Οι πιο ψαγμένοι, γνωστοί για τη λατρεία τους σε κάθε κομμάτι της ελληνικής ιστορίας λαμβάνουν γνώση αυτών των πληροφοριών, επιλέγουν το κατάλυμά τους, κάνουν κράτηση για ενοικίαση αυτοκινήτου και ξεκινούν την εξόρμηση σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο. Τα μνημεία αυτά είναι άρρηκτα συνδεδμένα με την εξελικτική πορεία της ανθρωπότητας και αποτελούν σημαντική κληρονομιά εξέχουσας σημασίας για τις μελλοντικές γενιές.

1)Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα: Ο συγκεκριμένος ναός είναι ένας από τους επιβλητικότερους της αρχαιότητας. Βρίσκεται στις Βάσσες της Φυγαλείας, στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας. Αφιερώθηκε στον θεό της ίασης από τους Φυγαλείς, γιατί τους βοήθησε να ξεπεράσουν μια επιδημία πανώλης. Ο ναός κτίσθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. και αποδίδεται στον Ικτίνο και συνδυάζει τον Αρχαϊκό με τον Δωρικό ρυθμό. Στο σημείο βρέθηκε το παλαιότερο Κορινθιακό κιονόκρανο, που εντοπίστηκε ποτέ.

2)Ιερό Ασκληπιού στην Επίδαυρο: Μένουμε στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στα διαφορετικά επίπεδα από τα οποία απαρτίζεται ο αρχαιολογικός χώρος της Επιδαύρου. Το σημαντικότερο θεωρείται το αρχαίο θέατρο, με την εντυπωσιακή ακουστική από όποια μεριά και σε όποιο ύψος κι αν καθίσει κανείς. Παράλληλα εκεί εντοπίζεται και η λατρεία του Ασκληπιού τον 6ο αιώνα π.Χ., ενώ ο πέριξ χώρος επί της ουσίας αποτελεί φόρο τιμής στις ιαματικές λατρείες της Ελληνικής και Ρωμαϊκής περιόδου.

3)Οι αρχαιολογικοί χώροι των Μυκηνών και της Τίρυνθας: Η Πελοπόννησος από ιστορικής πλευράς έχει πολλά σημεία να αναδείξει. Όχι άδικα λοιπόν οι επισκέπτες της χώρας μας στρέφονται στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων και οργώνουν κάθε χρόνο την χερσόνησο ζωντανό μνημείο της μεγαλειώδους ιστορίας μας. Ο κλασσικός ελληνισμός πολιτισμός δε θα ήταν ο ίδιος χωρίς την επιρροή του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Τα μνημεία των δύο αυτών πόλεων, που αναφέρονται και στα Ομηρικά έπη, μαρτυρούν την ιστορία ενός από τους σημαντικότερους πολιτισμούς.

4)Μυστράς: Το αποκαλούμενο και θαύμα του Μοριά χτίσθηκε ως φρούριο το 1249 από τον Γουλιέλμο Βιλεαρδουίνο. Πέρασε στην κυριότητα των Βυζαντινών και ύστερα των Τούρκων και των Βενετών. Το 1832 εγκαταλείφθηκε. Σήμερα δεσπόζει επιβλητικό σε ένα υπέροχο τοπίο.

5)Ακρόπολη: Για να έρθουμε και στην κεντρική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα, όπου δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την κοιτίδα του πολιτισμού για όλο τον έως σήμερα γνωστό κόσμο. Παρθενώνας, Ερέχθειο, Προπύλαια, Ναός της Νίκης συνιστούν 4 από τα αντιπροσωπευτικότερα αριστουργήματα της κλασικής Ελληνικής περιόδου. Μπορεί για να περπατήσει τα συγκεκριμένα εκάστοτε ιστοριοδίφης να μη χρειάζεται να καταφύγει στην ενοικίαση αυτοκινήτου Αθήνα, χρειάζεται να όμως να διαθέσει ώρες και στην περιήγηση στον χώρο και στο Μουσείο για να συλλέξει όση περισσότερη γνώση μπορεί από εκείνα, που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τους μεγαλύτερους φιλοσόφους, κοινωνιολόγους και στοχαστές ανά τον κόσμο.

6)Δελφοί: Ανεβαίνοντας προς τα βόρεια δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τον ομφαλό της γης, σύμφωνα με τον μύθο. Το Ιερό των Δελφών είναι εξαιρετικά προσαρμοσμένο στο τοπίο, εμποτισμένο με ιερή σημασία, απόδειξη της ενότητας του αρχαίου κόσμου και σημαντικό θρησκευτικό κέντρο.

7)Ο χώρος των Αιγών (Βεργίνα): Η πόλη Αιγαί, πρώτη πρωτεύουσα της Μακεδονίας ανακαλύφθηκε τον 19ο αιώνα. Από τα πιο σημαντικά μνημεία είναι το Παλάτι και ο χώρος ταφής, καθώς ένας εκ των τύμβων αναγνωρίστηκε ως τάφος του Φιλίππου Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που κατέκτησε όλες τις πόλεις- κράτη, ανοίγοντας τον δρόμο για τον γιο του.

8)Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης: Η συμβασιλεύουσα ως τέτοια βρίθει από κτίρια- μνημεία της άλλοτε βυζαντινής της αίγλης. Για να περιηγηθεί σε όλα αυτά κάποιος χρειάζεται χρόνο και μέσο, οπότε συχνά οι τουρίστες καταφεύγουν στην ενοικίαση αυτοκινήτου Θεσσαλονίκη για να θαυμάσουν μια σειρά μνημείων, όπως η Ροτόντα, ο Ναός της Αγίας Σοφίας, ο Ναός του Αγίου Δημητρίου, ο Ναός της Αχειροποιήτου, η Μονή Βαλτάδων, τα Βυζαντινά Λουτρά, τα Τείχη της Θεσσαλονίκης και πολλά ακόμη. Αποτέλεσε την πύλη της εξάπλωσης του Χριστιανισμού στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Προχριστιανικοί ναοί και τρίκλιτες βασιλικές περιλαμβάνονται στη λίστα των προχριστιανικών μνημείων, που θα συναντήσει κανείς εδώ. Τα ψηφιδωτά της Ροτόντας, του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Δαυίδ συγκαταλέγονται μεταξύ των σπουδαιότερων της πρώιμης χριστιανικής τέχνης.

Αυτά είναι κάποια από τα μνημεία- κληροδότημα του μεγαλειώδους ελληνικού πολιτισμού προς τις επόμενες γενιές απανταχού στον κόσμο. Έχουμε δε την πολυτέλεια να βρίσκονται στη χώρα μας. Πλήθος επισκεπτών συρρέουν κατά μόνας ή σε ομάδες οι τουρίστες κάθε χρόνο για να δουν τι ενέπνευσε μεγάλους στοχαστές και της δικής τους χώρας. Είτε θα κινηθούν πεζή είτε αφ ής στιγμής φτάσουν στο αεροδρόμιο, θα αναζητήσουν «rent a car Athens airport », ώστε να τελειώσουν με τα «τυπικά» και το ταξίδι προς τη γνώση να ξεκινήσει ανεμπόδιστα.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos