Ευλογιά των πιθήκων: Αρνητικός ο Μαροκινός που νοσηλεύεται στην Θεσσαλονίκη - Εχει ανεμοβλογιά

03 Ιουνίου 2022 14:24

Αρνητικός στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων και θετικός στην ανεμοβλογιά βρέθηκε ο 61χρονος άνδρας από το Μαρόκο που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι και το πρώτο ύποπτο περιστατικό που αποδείχθηκε τελικά ότι είχε ανεμοβλογιά αφορούσε σε 29χρονο επισκέπτη που έκανε διακοπές στην Κεφαλονιά με τη σύντροφό του όταν παρουσίασε ύποπτη συμπτωματολογία – χαρακτηριστικό εξάνθημα – και μεταφέρθηκε, όπως ορίζει το πρωτόκολλο, για νοσηλεία σε απομόνωση στο νοσοκομείο “Αττικόν”.

H νόσος που εξαπλώνεται εδώ και λίγες εβδομάδες σε χώρες εκτός Αφρικής όπου ενδημεί, έχει ανησυχήσει τους επιστήμονες που παρακολουθούν την πορεία της και επιδιώκουν να “ξεκλειδώσουν” τον ακριβή τρόπο μετάδοσης και διασποράς της. Νεότερη ενημέρωση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) αναφέρει ότι από την αρχή της επιτήρησης της πρόσφατης έξαρσης της ευλογιάς των πιθήκων, έχουν καταγραφεί παγκοσμίως 557 περιστατικά, εκ των οποίων τα 321 είναι σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης / Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.
Στην αξιολόγηση των διαθέσιμων για την ευλογιά εμβολίων καθώς και αντι-ικών θεραπειών βρίσκεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Ο ΕΜΑ συνομιλεί με την φαρμακευτική εταιρεία Bavarian Nordic της Δανίας, που έχει το εμβόλιο Imvanex, προκειμένου να διερευνηθεί εάν το εμβόλιο, που εγκρίθηκε το 2013 για την ευλογιά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην ευλογιά των πιθήκων.

“Προς το παρόν δεν πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία”, επεσήμανε ο επικεφαλής του EMA, Μάρκο Καβαλέρι.

Η φαρμακευτική εταιρεία του εμβολίου Imvanex, δεν υπέβαλε έως τώρα αίτηση για τη χρήση του κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Ο EMA ελπίζει ότι θα υποβληθεί αίτηση “το συντομότερο δυνατό”, ώστε να συζητηθούν τρόποι αύξησης της παραγωγής “καθώς τα αποθέματα είναι ανεπαρκή και αχρησιμοποίητα για δεκαετίες”.

eleftherostypos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos