Φωτιά στη Βούλα: Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα - Μετρούν τις «πληγές» τους οι κάτοικοι

05 Ιουνίου 2022 12:47

Αναστατωμένοι οι κάτοικοι της περιοχής έβλεπαν τις φλόγες να πλησιάζουν απειλητικά τις περιουσίες τους, υλικές ζημιές έχουν καταγραφεί σε πάνω από 20 σπίτια - «Ήταν δύσκολη η νύχτα, δεν μας άφηναν να πλησιάσουμε» - Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε περιοχή με πολύ υψηλή ευφλεκτότητα, σύμφωνα με το meteo

Τέσσερα σπίτια που έχουν υποστεί σοβαρή καταστροφή και περίπου 20 κατοικίες με υλικές ζημιές είναι ο απολογισμός της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε χθες από την περιοχή της Άνω Γλυφάδας και έφτασε μέχρι την Βάρη.

Με το πρώτο φως της ημέρας, όσοι κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα σε ξενοδοχεία φιλοξενίας είδαν το δάσος γύρω από τα σπίτια τους να έχει γίνει στάχτη. Οι μεγάλες καταστροφές εντοπίζονται στις οδούς Θεσσαλίας και Εκτορος στην Βούλα.

 Φωτιά στη Βούλα

 Όπως λέει κατοικος του Πανοράματος στο protothema.gr, η εκκένωση έγινε άμεσα, ενώ το σπίτι του γλίτωσε από τις φλόγες την τελευταία στιγμή χάρη σε ένα καμένο σωλήνα της ΕΥΔΑΠ.

"Είχε καεί η σωλήνα και πεταγόταν το νερό 4-5 μέτρα πάνω με αποτέλεσμα να μην περάσει η φωτιά στο σπίτι. Ήταν δύσκολη η νύχτα. Δεν μπορούσαμε να μπούμε στο σπίτι, μας είχαν πάει στην πλατεία Άλσους και δεν μας άφηναν να έρθουμε. Η αγωνία ήταν μεγάλη", λέει ένας κάτοικος του Πανοράματος Βούλας που είδε τις φλόγες να "γλείφουν" το διπλανό σπίτι από το δικό του.

Στην οδό Θεσσαλίας, το τριώροφο σπίτι που παραδόθηκε στη φωτιά έχει καεί ολοσχερώς. Η οικογένεια που εμένε μέσα μέτρα τις πληγές από την πυρκαγιά και καταγράφει τις ζημιές.

Στον ίδιο δρόμο, ένα καμένο αυτοκίνητο και μια μηχανή που έγινε στάχτη μετά το πέρασμα της μεγάλης πυρκαγιάς.

Συνολικά, σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή, τέσσερα σπίτια έχουν καεί ολικώς ή μερικώς ενώ περισσότερα από 15 εχουν υποστεί υλικές ζημιές. Παράλληλα, τέσσερα ΙΧ και μηχανές κάηκαν από τη χθεσινή πυρκαγιά.

Στην περιοχή επιχειρούν από το πρωί επίγεια και εναέρια μέσα τα οποία σκανάρουν τα ελάχιστα ενεργά μέτωπα για τυχόν αναζωπυρώσεις.

voula02
voula03

 Σε ύφεση η φωτιά στη Βούλα

Σύμφωνα με ανακοίνωση την Πυροσβεστική σήμερα το πρωί «η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές 04/06/2022 στην Γλυφάδα Αττικής είναι σε ύφεση. Οι δυνάμεις που επιχειρούν ενισχύθηκαν με Πυροσβέστες, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας».

Στη ζώνη της πυρκαγιάς εξακολουθούν να επιχειρούν, 283 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», ομάδα Σ.μη.Ε.Α., 2 Α/Φ και 2 Ε/Π εκ των οποίων το ένα (1) ως συντονιστικό.

Συνδρομή παρέχουν, η ΕΛ.ΑΣ. με 100 αστυνομικούς και 38 οχήματα, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Meteo: Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε περιοχή με πολύ υψηλή ευφλεκτότητα

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες Σάββατο στις νότιες παρυφές του Υμηττού, στην ευρύτερη περιοχή της Γλυφάδας και στη συνέχεια επεκτάθηκε στη Βούλα, είχε εστία περιοχή όπου η ευφλεκτότητα της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης ήταν πολύ υψηλή, τονίζει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του για την περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς, τα προγνωστικά στοιχεία έδειχναν ότι η περιεχόμενη υγρασία της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης ήταν μικρότερη του 10%, τιμή η οποία θεωρείται κατώφλι για γρήγορα εξαπλούμενες και έντονες δασικές πυρκαγιές.

Μετά τη βελτίωση κατά τη διάρκεια της νύχτας, για την Κυριακή το meteo αναμένει εκ νέου επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, οι οποίες θα χαρακτηρίζονται κυρίως από υψηλές θερμοκρασίες και μεγαλύτερη ξηρότητα σε ό,τι αφορά τη δασική καύσιμη ύλη, με τους ανέμους πάντως να πνέουν με μικρότερες εντάσεις συγκριτικά με χθες Σάββατο.

Επιπλέον, το meteo υπενθυμίζει τον τρόπο με τον οποίο η φωτιά αλληλεπιδρά με την ατμόσφαιρα, δημιουργώντας τον «δικό της» καιρό κι εκτοξεύοντας επικίνδυνες καύτρες:

* Ισχυρές ανοδικές κινήσεις του αέρα, οι οποίες προκαλούνται από την έντονη θέρμανση λόγω της καύσης και μέσω των οποίων καύτρες εκτοξεύονται ψηλά στην ατμόσφαιρα· και

* καθοδικές κινήσεις του αέρα, οι οποίες αντισταθμίζουν τις ανοδικές κινήσεις και μέσω των οποίων καύτρες μπορούν να πέσουν σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο μιας φωτιάς, προκαλώντας έτσι νέες εστίες.

Εκτίμηση της ευφλεκτότητας (με βάση πραγματικές μετεωρολογικές παρατηρήσεις) και πρόγνωση της περιεχόμενης υγρασίας της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης αποτελούν υπηρεσίες που υλοποιεί επιχειρησιακά, σε καθημερινή βάση, η μονάδα Flame/Meteo του ΕΑΑ.

«Από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ ξεκίνησε η πυρκαγιά» λέει ο δήμος Γλυφάδας

Ο δήμος Γλυφάδας, σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η φωτιά «ξεκίνησε στη 1 μ.μ. από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στο τέρμα της οδού Μετσόβου, λόγω υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων και γρήγορα πέρασε την κορυφογραμμή του Υμηττού και κατευθύνθηκε προς Βούλα».

Ο δήμος μάλιστα δημοσίευσε και φωτογραφίες που δείχνουν το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς. «Δυστυχώς ο αέρας είναι πολύ δυνατός και η μάχη συνεχίζεται τώρα στην κορυφογραμμή και στην πλευρά του Υμηττού προς Βούλα με τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής, τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς για την ασταμάτητη προσπάθεια. Παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή στην πλευρά της Γλυφάδας και ήδη στείλαμε δυνάμεις - υδροφόρες και οχήματα - στην πλευρά της Βούλας», δήλωσε νωρίτερα ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος συντόνισε διά ζώσης την επιχείρηση κατάσβεσης.

{https://www.facebook.com/MunicipalityofGlyfada/posts/357776569786318}

 Στυλιανίδης: Ήταν μια δύσκολη δοκιμασία, περιμένουμε σκληρό καλοκαίρι

«Ήταν μια πολύ δύσκολη δοκιμασία», ανέφεραν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς στην ενημέρωσή τους για τη φωτιά που ξέσπασε χθες στη Γλυφάδα και επεκτάθηκε στη Βούλα.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε αρχικά: «Ο στόχος μας ως υπουργείο είναι να μετριάσουμε όλα αυτά τα φαινόμενα. Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό γιατί όλες οι προγνώσεις αναφέρουν ότι στην Ανατολική Μεσόγειο δυστυχώς τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, χθες κατορθώσαμε λόγω συντονισμένων προσπαθειών να περιοριστεί η δύσκολη πυρκαγιά μέσα σε 7 ώρες. Από πλευράς μου, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι πάλεψαν για να προστατεύσουν συνανθρώπους και τις περιουσίες τους.

Όλοι μαζί έδωσαν μια πολύ δύσκολη μάχη με εκκενώσεις και οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού μέχρι την κατάσβεση της φωτιάς».

Από τη μεριά του, ο Ευάγγελος Τουρνάς δήλωσε κατά την ενημέρωση: «Αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη φωτιά που έφτασε πολύ κοντά σε σπίτια. Προέκυψαν περιορισμένες ζημιές σε κατοικίες. Αποφύγαμε τραυματισμούς σε μια περιοχή κοντά στον αστικό ιστό».

Προσέθεσε σχετικά με την φωτιά: «Η πυρκαγιά ξεκίνησε στην Άνω Γλυφάδα όπου έπνεαν άνεμοι 8 μποφόρ και οι φλόγες επεκτάθηκαν στην Άνω Βούλα και ακολούθησαν φωτιές σε Βάρη και Κουβαρά. Η αποστολή μας ήταν πολύ δύσκολη.

Χθες, σε όλη τη χώρα είχαμε 61 δασικές πυρκαγιές. Έγινε τεράστια προσπάθεια που διήρκησε όλο το βράδυ για να περιοριστούν μικρές εστίες και να αποφευχθούν αναζωπυρώσεις. Ισχυρές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή. Ήταν μια δύσκολη δοκιμασία για όλους. Θα συνεχίσουμε για να αντιμετωπίσουμε το δύσκολο καλοκαίρι που βρίσκεται μπροστά μας».

Όσον αφορά στην ετοιμότητα των Δυνάμεων, ο κ. Τουρνάς ανέφερε ότι σε οκτώ λεπτά από την αναφορά της φωτιάς έφτασαν τα πρώτα πυροσβεστικά και στα 20 λεπτά απογειώθηκαν τα εναέρια μέσα για να συμβάλουν στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς.

Τέλος, σχετικά με την τωρινή εικόνα του μετώπου, δήλωσε ότι «Οι δυνάμεις έχουν οριοθετήσει την πυρκαγιά και παραμένουν εκεί. Οι τοπικοί διοικητές θα μας ενημερώσουν πότε θα ελεγχθεί πλήρως. Οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει στις οικίες τους και οι Πυροσβεστικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τη δουλειά τους για όσο χρειαστεί».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos