300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

deyap new 252

calypso new 256

Κορωνοϊός: Η θερινή στρατηγική χρήσης της μάσκας

05 Ιουνίου 2022 17:20
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
Κορωνοϊός: Η θερινή στρατηγική χρήσης της μάσκας

test2

test2

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν να φορούν μάσκες σε κλειστούς χώρους και αεροπλάνα, να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα υγιεινής των χεριών, να επισκεφθούν πολυσύχναστους εξωτερικούς χώρους όπως τα σοκάκια των κυκλαδίτικων νησιών τις «ήσυχες» ώρες της ημέρας αλλά και να πάνε σε πανηγύρια δηλώνουν γι’ αυτό το καλοκαίρι οι ειδικοί γιατροί, με μία προϋπόθεση: έχοντας μαζί τους προς χρήση τη μάσκα.

Σε μια περίοδο κατά την οποία οι υποχρεωτικοί περιορισμοί για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, έχουν αρθεί, τέσσερις γιατροί περιγράφουν στην «Κ» πώς θα περάσουν οι ίδιοι το καλοκαίρι και με ποιον τρόπο θα προστατευθούν από την COVID-19, η οποία συνεχίζει να απειλεί την καθημερινότητά μας.

Οι «παγίδες» στα σοκάκια

Ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ, στην Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στο Ιπποκράτειο, Κωνσταντίνος Τούτουζας, την προηγούμενη εβδομάδα συμμετείχε σε συνέδριο στο Παρίσι με 8.000 συνέδρους. «Δεν υπήρχαν υποχρεωτικά μέτρα. Μπορούσε ο καθένας να μη φοράει μάσκα. Εγώ προσωπικά όταν έμπαινα στις αίθουσες του συνεδρίου, στα μεγάλα αμφιθέατρα ή στο μετρό έβαζα τη μάσκα», επισημαίνει ο κ. Τούτουζας. Περιγράφοντας την καθημερινότητά του σημειώνει ότι «προφανώς στο νοσοκομείο φοράω μάσκα, όπως και στο ιατρείο μου. Είναι ένα μέτρο που θα κρατήσω για αρκετό καιρό, είτε είναι υποχρεωτική είτε όχι». Ο κ. Τούτουζας στο αεροπλάνο θα συνεχίσει να φοράει τη μάσκα.

«Στο πλοίο σε εξωτερικό χώρο δεν θα τη βάλω, εκτός εάν επικρατεί συνωστισμός», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι γενικά σε εξωτερικούς χώρους δύσκολα θα φορέσει μάσκα. «Τώρα στα πολύ στενά σοκάκια των Κυκλάδων με τον μεγάλο συγχρωτισμό, εκεί, να σας πω την αλήθεια, θα το σκεφτόμουν. Αλλά θα αποφύγω γενικά να πάω σε έναν τέτοιο χώρο σε ώρες αιχμής. Θα προσπαθήσω να απολαύσω μια ωραία βόλτα στα σοκάκια κάποια στιγμή που δεν θα είναι πηγμένα από κόσμο. Καλύτερα να πάω νωρίς το πρωί να κάνω τη βόλτα μου και να πιω τον καφέ μου, παρά να πάω στις 10 το βράδυ».

Ο κ. Τούτουζας δεν θα αποφύγει φέτος το καλοκαίρι κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμους, βαφτίσεις και γιορτές. «Θα προσπαθήσω να προσεγγίσω την προ COVID κοινωνική μου συμπεριφορά σε στενό και ευρύτερο φιλικό περιβάλλον», σημειώνει.

«Ενας συνετός άνθρωπος θα πρέπει να τηρεί τουλάχιστον το μέτρο της μάσκας και της υγιεινής των χεριών και να είναι πολύ προσεκτικός, ειδικά εάν ανήκει σε ευπαθή ομάδα».

Προστασία και από ιώσεις

«Πιστεύω ότι το να χρησιμοποιούμε τη μάσκα σε κλειστούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι πολύ σημαντικό. Μας έχει προστατεύσει όχι μόνο από τον κορωνοϊό αλλά και από άλλες ιώσεις», σημειώνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας στην Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ στον Ευαγγελισμό, Παρασκευή Κατσαούνου, η οποία θα συνεχίσει να φοράει μάσκα μέσα στο αεροπλάνο, σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους με πολυκοσμία, τουλάχιστον όσο το επιτρέπει ο καιρός και δεν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Επειτα από ένα ταξίδι ή ύστερα από διακοπές, η κ. Κατσαούνου θα προσέχει τις επαφές της με συγγενείς της μεγαλύτερης ηλικίας ή όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

«Δεν θα πάω να δω τους γονείς μου την αμέσως επόμενη ημέρα της επιστροφής μου ή, εάν πάω, θα φορέσω μάσκα. Επίσης τώρα που τα παιδιά μου θα δώσουν εξετάσεις προσέχω ιδιαίτερα γυρίζοντας από το νοσοκομείο, γιατί δεν θέλω στην περίπτωση που μεταφέρω κορωνοϊό να κολλήσουν και να στερηθούν τις εξετάσεις», σημειώνει. Η καθηγήτρια εστιάζει και στην υγιεινή των χεριών. «Εγώ προσωπικά τις χειραψίες τις αποφεύγω πλέον. Εάν κάποια στιγμή χρειαστεί να χαιρετίσω κάποιον με χειραψία, φροντίζω μετά να μην πιάνω με τα χέρια μου το πρόσωπο έως ότου χρησιμοποιήσω αντισηπτικό ή τα πλύνω. Η υγιεινή των χεριών έχει γίνει συνήθεια και πιστεύω ότι είναι ένα μέτρο που θα πρέπει να διατηρήσουμε και μετά την πανδημία».

Οι παρανοήσεις
«Ο κόσμος έχει πλέον πάψει να προσέχει σε μεγάλο ποσοστό. Ακουσε με μεγάλη ανακούφιση ότι καταργούνται οι μάσκες, όμως παρεξήγησε το γεγονός και θεωρεί λανθασμένα ότι η πανδημία πηγαίνει προς το τέλος της», σημειώνει στην «Κ» ο παιδίατρος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κώστας Νταλούκας και προσθέτει: «Πιστεύω ότι ένας συνετός άνθρωπος θα πρέπει να τηρεί τουλάχιστον το μέτρο της μάσκας και της υγιεινής των χεριών, και θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός ειδικά εάν ανήκει σε ευπαθή ομάδα του πληθυσμού».

Περιγράφοντας το δικό του καλοκαίρι ο κ. Νταλούκας σημειώνει ότι «τουλάχιστον στις διακοπές δεν θα μπω σε κλειστούς χώρους. Οσο γίνεται θα μένω σε ανοιχτούς χώρους και θα προσπαθήσω να φοράω μάσκα όταν έχει συνωστισμό, όσο κι αν με παρασύρει το γενικότερο κλίμα της χαλάρωσης. Θα καθίσω με φίλους και γνωστούς που ξέρω ότι δεν έχουν COVID-19 γιατί έχουν κάνει τεστ. Και θα προσέξω πολύ τις επαφές μου. Δεν θα ανοίξω πολύ τον κύκλο μου. Δεν θα πάω σε ένα μπαρ με πολυκοσμία, να αρχίσω να μιλάω με όλους και να μη φοράω και μάσκα. Σήμερα θα ταξιδέψω οδικώς για επαγγελματικούς λόγους στην Πάτρα μαζί με άλλους ανθρώπους που δεν είναι στον δικό μου κοινωνικό κύκλο. Αναγκαστικά θα είμαστε 2,5 ώρες στο αυτοκίνητο με μάσκα. Δεν θεωρώ ότι γίνεται υποχόνδριος κάποιος που ακολουθεί αυτή την τακτική. Προστατεύει τον εαυτό του».

Συνωστισμός και πανηγύρια
«Ως γιατρός ξέρω ότι ο ιός είναι εδώ. Δεν έχει φύγει. Επομένως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Το ευχάριστο είναι ότι τώρα το καλοκαίρι κινούμαστε σε εξωτερικούς χώρους, οπότε δεν θα υπάρχει υψηλός κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τελείωσε η πανδημία», τονίζει στην «Κ» η συντονίστρια διευθύντρια της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» και πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη. Οπως σημειώνει, «στο νοσοκομείο φυσικά θα συνεχίσω να φοράω τη μάσκα, όπως όλοι θα πρέπει να τη φορούν όταν μπαίνουν σε μονάδες Υγείας. Το ίδιο στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Θέλω να προφυλάξω τον εαυτό μου όπως έκανα έως τώρα. Το οφείλω και σε εμένα και στην οικογένειά μου. Το ότι είμαστε ελεύθεροι δεν σημαίνει ότι δεν προσέχουμε. Μετά 2,5 χρόνια ο καθένας μας έχει την εμπειρία να ξέρει πού πρέπει να βάλει τη μάσκα και πού πρέπει να βγάλει τη μάσκα». Η κ. Παγώνη θα κάνει διακοπές στο εξοχικό της στη Λήμνο με φίλους και όπως σημειώνει «δεν ξέχασα τι έχουμε περάσει δυόμισι χρόνια τώρα. Οπως πρόσεχα μέχρι τώρα, θα συνεχίσω να προσέχω και μετά. Σε όποιο μέρος πηγαίνω και υπάρχει συνωστισμός, ανεξαρτήτως εάν είναι εσωτερικός ή εξωτερικός χώρος, εγώ θα φοράω τη μάσκα. Για να το πω απλά, άμα πάω σε πανηγύρι θα βάλω τη μάσκα».

kathimerini.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Επιστήμονες χρησιμοποιούν ανθρώπινα ούρα για να κατασκευάσουν οδοντικά και οστικά εμφυτεύματα
  • Γιάννης Αντετοκούνμπο: Απολαμβάνει τις διακοπές του στην Ελλάδα
  • Σημαντικές αλλαγές στη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα - Τι ισχύει πλέον
  • Riviera Tower: Εντυπωσιακά πλάνα από τον ουρανοξύστη που έφτασε ήδη τα 113 μέτρα ύψος
  • Θεσσαλονίκη: Επανέφεραν 4χρονο αγοράκι που έπαθε καρδιακή ανακοπή στην παραλία των Νέων Βρασνών
  • Συνεχείς πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν από το πρωί στο Ισραήλ - Όσα είπε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ στο ΟΡΕΝ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Κοινωνικός τουρισμός: Ποιοι κα...
Στις φλόγες πολυτελής θαλαμηγό... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

SEAJETS Απογευματινό δρομολόγιο banner 300x250

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

kdepap xristougenna 2020

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

react pasxa 25
sigi ixthios

chora banner 300x250

cavo doro 22

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Σεπτέμβριος 2020 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Logo leuko

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος – Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Όσα πρέπει να γνωρίζουν κάτοικοι και τουρίστες

Πάρος – Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφο...

16 Ιουνίου 2025
Πάρος: Ζητούνται από γνωστή επιχείρηση άτομα για άμεση πρόσληψη

Πάρος: Ζητούνται από γνωστή επιχείρ...

17 Ιουνίου 2025
Πάρος: Αντίδραση της Ισραηλιτικής και Εβραϊκής κοινότητας του νησιού – Δείτε τι την προκάλεσε (Βίντεο)

Πάρος: Αντίδραση της Ισραηλιτικής κ...

19 Ιουνίου 2025

Τελευταία Νέα

Πάρος: Το νησί είναι η «καρδιά» του story νέας διαφήμισης πασίγνωστης ακτοπλοϊκής εταιρείας

Πάρος: Το νησί είναι η «καρδιά» του...

22 Ιουνίου 2025
Το «κρυμμένο διαμάντι» των Κυκλάδων που λατρεύει η Μόνικα Μπελούτσι κι άλλοι σταρ (βίντεο)

Το «κρυμμένο διαμάντι» των Κυκλάδων...

22 Ιουνίου 2025
Ios Masters: Οι δηλώσεις των Τριανταφυλλίδη και Μαναβή (βίντεο)

Ios Masters: Οι δηλώσεις των Τριαντ...

22 Ιουνίου 2025

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διακριτικός Τίτλος: Asknet
Τίτλος:  Psts.gr (Parianostypos.gr)
Έδρα: Ναρκίσσων 9, Ν. Ηράκλειο
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Ν. Ιωνίας
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2025  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ