Ξεχάστε τις γύρες και βρείτε πάρκινγκ με ένα κλικ - Ψηφιακό γκάζι Πιερρακάκη σε 17 πόλεις

19 Ιουνίου 2022 18:38

 Εύρεση θέσης πάρκινγκ με λίγα… κλικ, παρακολούθηση των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών σε real time και έκδοση εισιτηρίων από το κινητό τους τηλέφωνο είναι μερικές από τις δυνατότητες που θα έχουν σύντομα περίπου 3 εκατ. πολίτες σε 17 δήμους της χώρας με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Smart Cities» («Εξυπνες Πόλεις»).

Το πρόγραμμα αποτελεί το πρώτο κομμάτι ενός μεγάλου πακέτου ύψους 320 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που έχει να κάνει με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από την πλευρά τους, οι δήμοι, για να διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών και βελτιστοποιήσουν τις υπηρεσίες τους, θα υλοποιήσουν ψηφιακά «εργαλεία», τα οποία, εκτός των άλλων, θα έχουν και περιβαλλοντικό πρόσημο, όπως είναι οι έξυπνοι κάδοι, που θα «στέλνουν σήμα» στις αρμόδιες Αρχές όταν γεμίζουν για να τους αδειάσουν, αλλά και καινοτόμες εφαρμογές για την ανίχνευση των πυρκαγιών.

Διαδικασία

Ηδη οι περισσότεροι δήμοι έχουν καταθέσει τα τεχνικά τους δελτία με την υποβολή των επενδυτικών σχεδίων, ώστε να λάβουν τους αναγκαίους πόρους συνολικού ύψους 90 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και να δημιουργήσουν τις ψηφιακές υποδομές που απαιτούνται. Στη συνέχεια, η Κοινωνία της Πληροφορίας, που «τρέχει» το πρόγραμμα υπό την επίβλεψη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα προχωρήσει στον έλεγχο συμβατότητας και συνάφειας των υποβαλλόμενων στρατηγικών πλάνων σε σχέση με τους γενικούς στόχους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, καθώς και στην υποστήριξη των δικαιούχων καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου.

Το παρόν πρόγραμμα, το οποίο τρέχει η Κοινωνία της Πληροφορίας υπό την επίβλεψη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αφορά στους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Ηρακλείου, Πειραιώς, Λάρισας, Βόλου, Περιστερίου, Ρόδου, Ιωαννίνων, Χανίων, Αχαρνών, Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Χαλκιδέων, Κορδελιού- Ευόσμου, Καλλιθέας και τον ήδη «smart» Δήμο Τρικκαίων.

 Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, οι περισσότερες προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τους δήμους αφορούν στις μετακινήσεις των πολιτών, όπως έξυπνο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, έξυπνες στάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, έξυπνο σύστημα διασφάλισης προσβασιμότητας ατόμων με κινητικά προβλήματα, έξυπνες διαβάσεις πεζών και φιλικές προς ΑμεΑ, καθώς και συστήματα ενημέρωσης για την κυκλοφορία.

Ενδεικτικά, για την εύρεση πάρκινγκ στους παραπάνω δήμους θα δημιουργηθούν ψηφιακές πλατφόρμες και εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, στις οποίες θα περιλαμβάνονται όλες οι οδοί, όπου επιτρέπεται η στάθμευση. Ετσι, οι οδηγοί θα μπορούν να βλέπουν από το κινητό τους τηλέφωνο πού υπάρχουν «ελεύθερες» θέσεις για να παρκάρουν, ενώ θα έχουν και τη δυνατότητα να πληρώνουν online αν απαιτείται «κάρτα στάθμευσης». Μάλιστα, σε δεύτερη φάση δεν αποκλείεται να εγκατασταθούν και ηλεκτρονικές πινακίδες ενημέρωσης των ελεύθερων θέσεων στάθμευσης σε κάθε οδό. Παράλληλα, οι εν λόγω εφαρμογές θα παρέχουν για τις συνθήκες κίνησης και κυκλοφορίας της πόλης, ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών.

 Ψηφιοποίηση

Ενα ακόμα στοίχημα για τους δήμους αποτελεί και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που παρέχουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μέσω εφαρμογής που θα είναι διαθέσιμη για smartphones, οι δημότες θα μπορούν να παρακολουθούν σε live χρόνο τα δρομολόγια και τις διαδρομές, αλλά και να εκδώσουν εισιτήριο σε άυλη μορφή πληρώνοντας από τη συσκευή τους.

Αντίστοιχα, θα δημιουργηθούν και έξυπνες στάσεις, οι οποίες θα διαθέτουν ηλεκτρονικές πινακίδες που θα αναγράφουν σε πόση ώρα θα γίνει το επόμενο δρομολόγιο, τον «αριθμό» του μέσου, αλλά και την ώρα άφιξης του επόμενου.

eleftherostypos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos