Μητσοτάκης στη Βουλή: Από 1 Ιανουαρίου 2023 καταργείται η εισφοράς αλληλεγγύης

06 Ιουλίου 2022 12:58

Σε προεκλογικό ρυθμό κινήθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.

Μιλώντας στη Βουλή αναφέρε πως αύριο (07.07.2022) συμπληρώνονται 3 χρόνια από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. Εξαπέλυσε πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ, με αναφορές στο δημοψήφισμα και τις κλειστές τράπεζες. Πολλές φορές είπε ότι «έπρεπε να έρθει κεντροδεξιά κυβέρνηση για να το κάνει αυτό» (απαριθμώντας τι έχει κάνει η κυβέρνησή του), απευθυνόμενος τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στον Δημήτρη Κουτσούμπα.

 Προτεραιότητα όπως τόνισε της κυβέρνησης είναι να αναταχθεί γρήγορα η οικονομία με επενδύσεις, για καλύτερους μισθούς και πολλές νέες δουλειές. «Προηγήθηκε μια 4ετία ψεύδους και ψευδαισθήσεων με κλειστές τράπεζες και δημοψήφισμα, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πριν από τον γκρεμό σαν χθες πριν από 7 χρόνια», είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

«Αφήσατε ένα ανεξόφλητο γραμμάτιο 100 δισ. από το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που εσείς προκαλέσατε και υπογράψατε. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια άλλη χώρα, με την μεγαλύτερη ανάπτυξη και μείωση ανεργίας», υπογράμμισε.

Η Ελλάδα, είπε, είναι από τις χώρες με τις μεγαλύτερες μειώσεις των φόρων και αποπλήρωσε νωρίτερα το δάνειό της στο ΔΝΤ και τον Αύγουστο απελευθερώνεται από την ενισχυμένη εποπτεία. Το χαρακτήρισε εθνική επιτυχία λέγοντας ότι όσα είπε δεν ήταν αυτονόητα και εύκολα και δεν επιτεύχθηκαν σε ομαλές συνθήκες. «Εδώ και 36 μήνες η χώρα προχωρά ξεπερνώντας αλλεπάλληλες κρίσεις από την εισβολή στον Έβρο, την πανδημία τις απειλές της Τουρκίας και την ενεργειακή κρίση».

Κομβική τομή είναι η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού στην χώρα. Τον παραλάβαμε στα 650 και είναι σήμερα στα 713 ευρώ και αν συνυπολογίσουμε την κατάργηση εισφορών το συνολικό ετήσιο όφελος είναι 1.000 ευρώ. Αυτό, δίνει σήμερα στην πατρίδα μας την 9η θέση στην ΕΕ πάνω από την Πορτογαλία και η αύξηση αυτή συνεπάγεται αύξηση στις τριετίες και τα επιδόματα. Το είπαμε και το κάναμε. Δεν είναι μόνο συνέπεια στις δεσμεύσεις αλλά και χρήσιμο ανάχωμα στις δυσκολίες της συγκυρίας. Μπορεί να μην αντισταθμίζει τις ανάγκες της ακρίβειας αλλά σε συνδυασμό με την μείωση του ΕΝΦΙΑ αθροιστικά κατά 35% αυτή η αύξηση προσφέρει ασπίδα στους χαμηλότερα αμειβόμενους απέναντι στις ανατιμήσεις και δείχνει για ποιους ενδιαφέρεται πρωτίστως η κυβέρνηση.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας, άρχισε να εφαρμόζεται για 120.000 απασχολούμενους σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ. Ήταν διαχρονικό αίτημα της ΓΣΕΕ και είναι ένα πρόσθετο εργαλείο κατά της μαύρης εργασίας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας, είπε. Σύντομα θα επεκταθεί στην βιομηχανία στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και του χρόνου σε τουρισμό και εστίαση. Ο εργαζόμενος δεν θα δουλεύει ούτε μια ώρα χωρίς να πληρωθεί γι’ αυτήν. Το σύνολο των πολιτών δεν θα καλείται να πληρώσει τα σπασμένα όσων επιτήδειων εισφοροδιαφεύγουν. Εδώ, κύριε Κουτσούμπα είναι ο νόμος του εργάτη.

Με το νέο νόμο αυτό αποτελούσε πάγιο αίτημά σας οι εργατοτεχνίτες απέκτησαν τα ίδια δικαιώματα με τους υπαλλήλους έπρεπε να έρθει κεντροδεξιά κυβέρνηση για να το κάνει κύριε Κουτσούμπα. Το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας άλλοι το έχουν άλλοι το διαλαλούν και άλλοι το εφαρμόζουν. Καθιερώθηκε η γονική άδεια για τον πατέρα, κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να φτιάξουν παιδικούς σταθμούς στους χώρους τους. Γιατί δεν το κάνατε 4 χρόνια, δεν προφτάσατε; Το νέο περιβάλλον ρυθμίζει όλα τα δεδομένα που ισχύουν στην απασχόληση. Η χώρα επίσης προστατεύει τους εργαζόμενους στα ντελίβερι. Επρεπε να έρθει κεντροδεξιά κυβέρνηση για να το κάνει κι αυτό. Ήσασταν απασχολημένοι να βγάλετε την χώρα από τα μνημόνια. Το νέο περιβάλλον ρυθμίζει επίσης την τηλεργασία και το δικαίωμα αποσύνδεσης του εργαζόμενου και έχει ρήτρες για την παρενόκληση και την ισότητα ανδρών και γυναικών στην εργασία.

Αναφερόμενος στους συνταξιούχους ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Τέτοιες μέρες το 2015 ο κόσμος συνωστιζόταν στις τράπεζες για να σηκώσει τα λίγα ευρώ που μπορούσε. Θυμίζω τις εικόνες ηλικιωμένων να κλαίνε στα πεζοδρόμια. Ευτυχώς εκείνες οι σκηνές είναι πλέον μνημές, κι όχι αναμνήσεις, γιατί οι δεύτερες είναι παθητικές και ανώδυνες, οι πρώτες πιο ζωντανές».

Συνέχισε: «Τώρα ο κ. Τσακαλώτος ζητά από τον κ. Βαρουφάκη να επιστρέψουν στο προσκηνιο, ενώ εσείς είχατε στοχοποιήσεις τους συνταξιούχους.

Αναφερόμενος στον ΕΦΚΑ και στην απονομή συντάξεων, είπε: «Η κυβέρνηση βάζει τέλος στην απαράδεκτη ομηρία των συνταξιούχων, ήταν μια ντροπή δεκαετιών, δεν νοείται να περιμένει κανείς χρόνια για να βγει η σύνταξή του. Επιτέλους, αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να το λύσει».

Τις επόμενες εβδομάδες όσοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ θα ενταχθούν στο ευνοϊκότερο καθεστώς περισσότερων δόσεων
εξορθολίζεται η διαδικασία παραγραφής, στη δεκαρτία και ργότερα στην πενταετία
σήμερα αυτή η κυβέρνηση την 1η Ιοναουρία 2023 θα καταργήσει εισφοράς αλληλεγγύης για όλους
Ξεπάγωμα συντάξεων ξεν μετά από 12 χρόνια

dikaiologitika.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos