Γιατί το Search Engine Optimization για κάποιους δεν θα πεθάνει ποτέ

26 Ιουλίου 2022 13:09

«Το SEO πέθανε!»,«Δεν υπάρχει πλέον το ‘SearchEngineOptimization’», «Το τέλος της βελτιστοποίησης ιστότοπων πλησιάζει…»

Αυτοί και άλλοι παρόμοιοι βαρύγδουμποι τίτλοι κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και αναστατώνουν δίχως ουσιαστικό λόγο τους ιδιοκτήτες websites, αλλά και όλους όσους ασχολούνται με το ψηφιακό περιβάλλον. Τι ισχύει τελικά; Αληθεύουν όλα τα παραπάνω ή ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας ορισμένων ατόμων; Συνεχίστε την ανάγνωση του κειμένου,για να κατανοήσετε τους λόγους που το SEO δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Τι είναι το SEO για το οποίο μιλούν όλοι;

Οι λιγότερο έμπειροι αναγνώστες μας, ίσως δεν γνωρίζουν ακριβώς τι είναι το SEO. Ίσως το φαντάζονται σαν έναν άνθρωπο που «βολτάρει» στον Ιστό μέχρι την στιγμή που θα πεθάνει. Ή σαν ένα τρόφιμο που διατηρείται για λίγο χρονικό διάστημα εντός του Ιστού και μετά λήγει. Προτού η φαντασία μας, μάς παρασύρει πολύ, ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε με απλά λόγια τι είναι το SearchEngineOptimization” (SEO).

Στις μέρες μας, το διαδίκτυο είναι μία αστείρευτη πηγή πληροφοριών. Σε αυτό, αναζητούμε τα πάντα: από το «πόση ώρα χρειάζεται για να βράσει ένα αυγό» μέχρι και το «πότε ανακαλύφθηκε το ηλεκτρικό ρεύμα». Πληκτρολογούμε τις απορίες μας στην Googleκαι άμεσα εμφανίζονται όσοι ιστότοποι σχετίζονται με αυτές, χάρη στο SEO.

To SEO ή αλλιώς ‘Search Engine Optimization’ είναι οι ενέργειες που πραγματοποιούνται σε μία ιστοσελίδα προκειμένου αυτή να καταταχθεί στις πρώτες θέσεις μιας μηχανής αναζήτησης και να είναι εύκολα προσβάσιμη στους χρήστες που ψάχνουν πληροφορίες. Υπάρχουν πολλές αξιόπιστες SEO εταιρείες με αποτελέσματα που ικανοποιούν τον κάτοχο ενός siteπου επιθυμεί να το βελτιστοποιήσει και να προβληθεί στα πρώτα αποτελέσματα της Google.

Θα πεθάνει το ‘SEΟ’ μέσα στα επόμενα χρόνια;

Η πιο σύντομη απάντηση που μπορεί να δοθεί στο ερώτημα περί θανάτου του ‘SEO’ τα επόμενα χρόνια είναι ένα ηχηρό ‘ΌΧΙ’. Θα υπάρχει και στο μέλλον και οι λόγοι ύπαρξης του μπορούν να εξηγηθούν αναλυτικά. Ο πρώτος και σημαντικότερος λόγος συνέχισης του SEO τα επόμενα χρόνιαείναι για να διευκολύνει τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν το ίντερνετ για την ενημέρωση τους. Κάθε ώρα δημοσιεύονται χιλιάδες sites και μια μηχανή αναζήτησης είναι απαραίτητη για να βοηθά τους χρήστες που αναζητούν κάτι συγκεκριμένο. Παράλληλα, οι μηχανές αναζήτησης για να καταλάβουν τα δισεκατομμύρια sites που υπάρχουν, πρέπει να χρησιμοποιήσουν αλγόριθμους και λογισμικό για να τα σαρώσουν και να εξετάσουν το περιεχόμενό τους. Το SEO είναι αναγκαίο γιατί ενώνει τις βελτιστοποιημένες ιστοσελίδες με τις μηχανές αναζήτησης και τους αναζητητές πληροφοριών.

Οι ενέργειες του SEO στις ιστοσελίδες ωφελούν σε μεγάλο βαθμό τους χρήστες που τις επισκέπτονται. Το κείμενο που διαβάζουν σε αυτές, παρέχει χρήσιμες και αξιόλογες πληροφορίες, είναι δομημένο σωστά, δίχως ορθογραφικά λάθη. Επιπλέον, η πλοήγησή τους είναι εύκολη, το siteπου επισκέπτονται, φορτώνεται γρήγορα, είτε εισέρχονται από σταθερό Η/Υ είτε από κινητή συσκευή.

Ακόμη, το SEO δεν διεξάγεται μόνο σε ιστοσελίδες αλλά και σε ηλεκτρονικά καταστήματα. Τα βελτιστοποιημένα e-shops θεωρούνται αξιόπιστα από τους χρήστες του ίντερνετ, τα επισκέπτονται και πολύ συχνά προβαίνουν σε αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών που αυτά προσφέρουν. Η βελτιστοποίηση και η προώθηση ενός website στις μηχανές αναζήτησης αποτελεί μέρος του διαδικτυακού μάρκετινγκ και είναι εντελώς δωρεάν. Είναι δυνατόν να εξαλειφθούν οι διαφημιστικές ενέργειες; Άρα, ούτε το SEO δεν μπορεί να αφανιστεί.

Το Search Engine Optimization δεν είναι δυνατόν να έχει ημερομηνία λήξης, γιατί δεν έχουν ούτε και οι μηχανές αναζήτησης που διαρκώς μεταβάλλονται. Μαζί με τις αλλαγές της Googleή και των άλλων μηχανών αναζήτησης, αλλάζουν και οι τεχνικές του SEO προκειμένου τα sitesνα παραμείνουν στην κορυφή των αποτελεσμάτων.

Τεχνικές SEO που έχουν εκλείψει

Λόγου χάρη, υπάρχουν αρκετές τεχνικές του SEOπου λειτουργούσαν με απόλυτη επιτυχία παλαιότερα, μα πλέον έχουν χάσει την αποτελεσματικότητα τους. Κάποιες από αυτές είναι οι ακόλουθες:

  • Υπερφόρτωση λέξεων-κλειδιών: Με αυτή την τακτική, τοποθετούνταν υπερβολικά πολλές λέξεις-κλειδιά σε όλο το site, στο τίτλο, στην περιγραφή μεταδεδομένων μα και στα κείμενα. Τα κείμενα δεν γράφονταν για να προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες στους χρήστες, αλλά μόνο για να γίνουν ορατά από τις μηχανές αναζήτησης.
  • Συγγραφή πολύ μικρών ή πολύ μεγάλων κειμένων,
  • Αγορά εξωτερικών συνδέσμων κλπ.

Ανακεφαλαιώνοντας, το SEO δεν πρόκειται να πεθάνει, όσο πραγματοποιούνται αναζητήσεις στο ίντερνετ. Αλλά θα συνεχίσει να μεταβάλλεται. Επιτυχημένες τεχνικές του σήμερα, είναι πιθανόν το 2023 να θεωρούνται ξεπερασμένες. Μα και τότε θα υπάρξουν νέες που θα αντικαταστήσουν τις σημερινές.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos