Κινέζικος πύραυλος: Όλα καλά για την Ελλάδα που δεν κινδυνεύει – Που και πότε θα πέσει

30 Ιουλίου 2022 20:35

 Κινέζικος πύραυλος: Σε επιφυλακή οι αρχές σε όλη την Ευρώπη για την επικείμενη συντριβή τμήματος του κινεζικού πυραύλου το οποίο κινείται ανεξέλεγκτα σε φθίνουσα τροχιά μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του.

Τα κομμάτια του πυραύλου αναμένεται να πέσουν στη Γη από το βράδυ του Σαββάτου ως το βράδυ της Κυριακής.

Ο Σπύρος Βασιλάκος, διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου ανέφερε, μεταφέροντας πρώτα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 τις νεότερες εκτιμήσεις, πως δεν υπάρχει κίνδυνος κατάπτωσης στην Ευρώπη “πριν λίγη ώρα ενημερωθήκαμε επίσημα πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τη χώρα μας και την Ευρώπη καθώς κατά 85% τα συντρίμμια του κινεζικού πυραύλου θα πέσουν στον Ειρηνικό Ωκεανό”.

Όπως εξήγησε στον ΑΝΤ1 “αυτοί οι πύραυλοι χρησιμοποιούνται για την προώθηση των διαστημόπλοιων εκτός γης και συνήθως έχουν συστήματα για ελεγχόμενη επανείσοδο των συντριμμιών στη Γη, σύστημα που δεν έχει ο συγκεκριμένος πύραυλος”.

“Το μέγεθος του πυραύλου είναι 17- 22 τόνοι” όμως όπως τόνισε δεν υπάρχει λόγος πανικού για την Ελλάδα.

Κινέζικος πύραυλος: Ανεξέλεγκτη πορεία του πυραύλου
O πύραυλος Long March 5 είχε εκτοξευτεί στις 24 Ιουλίου για να μεταφέρει σε τροχιά μια εργαστηριακή υπομονάδα για τον διαστημικό σταθμό Tiangong που συναρμολογεί η Κίνα.

Το πρώτο στάδιο του πυραύλου είναι και το μεγαλύτερο τμήμα του και εγκυμονεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο σε περίπτωση ανεξέλεγκτης πτώσεις.

Στις περισσότερες εκτοξεύσεις, το πρώτο στάδιο δεν εισέρχεται σε τροχιά και καταπέφτει στον ωκεανό σε μια προϋπολογισμένη πορεία. Αν όμως φτάσει σε τροχιά, πυροδοτεί τους κινητήρες του ώστε να εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα και να καταπέσει στον ωκεανό.

Η περίπτωση του Long March 5B διαφέρει, αφού το πρώτο στάδιο δεν μπορεί να ενεργοποιήσει ξανά τους κινητήρες του από τη στιγμή που θα σβήσουν. Το αντικείμενο πετά έτσι σε φθίνουσα τροχιά μέχρι να επιβραδυνθεί αρκετά από την ατμόσφαιρα ώστε να καταπέσει.

Google Maps: Αυτές είναι οι νέες λειτουργίες που θα σας «λύσουν» τα χέρια
Είναι η τρίτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια που κινεζικός πύραυλος πέφτει ανεξέλεγκτα στη Γη. Στο δεύτερο περιστατικό, τον Μάιο του 2021, τα συντρίμμια έπεσαν στον Ινδικό Ωκεανό. Την πρώτη όμως φορά, τον Μάιο του 2020, μεταλλικά θραύσματα έπεσαν σε χωριά της Ακτής του Ελεφαντοστού, όπου αναφέρθηκαν μάλιστα υλικές ζημιές.

Ασαφές παραμένει τι θα έχει απομείνει από το πρώτο στάδιο μέχρι να φτάσει μέχρι την επιφάνεια. Σύμφωνα με την Aerospace Corporation, περίπου 5 με 9 τόνοι συντριμμιών θα πέσουν με μεγάλη ταχύτητα στο νερό ή το έδαφος.

 Δεδομένου ότι το 70% του πλανήτη καλύπτεται από νερό, η πιθανότητα συντριβής σε κατοικημένες περιοχές είναι μικρή, και σύμφωνα με την Aerospace Corporation η πιθανότητα τραυματισμών κυμαίνεται από 1 στις 230 έως 1 στις 1.000.

Σύμφωνα με τις πρακτικές που εφαρμόζει η αμερικανική κυβέρνηση, το αποδεκτό επίπεδο κινδύνου για ανεξέλεγκτη επανείσοδο αντικειμένων είναι πολύ μικρότερο, 1 στις 10.000.

Παρά τον χαμηλό κίνδυνο για κατοικημένες περιοχές, η απόφαση της Κίνας να χρησιμοποιήσει πυραύλους χωρίς δυνατότητα ελεγχόμενης επανεισόδου προκάλεσε επικρίσεις από τις ΗΠΑ.

«Είναι σαφές ότι η Κίνα απέτυχε να συμμορφωθεί με τα υπεύθυνα στάνταρτ σχετικά με τα διαστημικά σκουπίδια της» είχε γράψει ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον μετά το αντίστοιχο περιστατικό του 2021.

/eleftherostypos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos