Στραβά δόντια: Η θεραπεία που χαρίζει υγιές χαμόγελο χωρίς σιδεράκια

28 Αυγούστου 2022 16:34

Ο Ορθοδοντικός Δρ Κωνσταντίνος Τζαμάλας εξηγεί στο ygeiamou.gr πως με την Γλωσσική Ορθοδοντική μπορούν τα παιδιά να αποκτήσουν ίσια δόντια χωρίς να χρειαστούν τα «αντιαισθητικά» κλασσικά σιδεράκια

Τα απαραίτητα αλλά «αντιαισθητικά» σιδεράκια στα δόντια, που ταλαιπωρούσαν χιλιάδες παιδιά αλλά και μεγαλύτερους θα είναι σύντομα παρελθόν, για τις περισσότερες περιπτώσεις των ασθενών. Η Ορθοδοντική εξελίσσεται και οι ειδικοί επιχειρούν να μειώσουν τις αισθητικές συνέπειες, στη διάρκεια της θεραπείας στα δόντια.

Έτσι, στη ζωή μας μπαίνουν πλέον τα γλωσσικά σιδεράκια. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή θεραπεία, στην οποία τα σιδεράκια τοποθετούνται στη μη ορατή επιφάνεια των δοντιών για να τα ισιώσουν.

Η νέα μέθοδος, ονομάζεται Γλωσσική Ορθοδοντική, και κερδίζει έδαφος διαρκώς σε ολόκληρο τον κόσμο. Η κατασκευή και τοποθέτηση τους, χρειάζεται δύο επισκέψεις. Στην πρώτη επίσκεψη γίνεται λήψη ακτινογραφιών, φωτογραφιών και ενδοστοματικών αποτυπωμάτων, με την χρήση ψηφιακού σαρωτή (digital scanner). Ακολουθεί η κατασκευή των γλωσσικών συσκευών, ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού.

Σε δεύτερο στάδιο, πραγματοποιείται η συγκόλληση των γλωσσικών αγκυλίων (σιδεράκια) και συρμάτων στην εσωτερική, γλωσσική επιφάνεια των δοντιών, με τρόπο που δεν διαφέρει ιδιαίτερα, από εκείνον στα κλασικά σιδεράκια. Η όλη διαδικασία είναι υψηλής ακρίβειας λόγω του ψηφιακού σχεδιασμού που έχει προηγηθεί.

Η τοποθέτηση είναι εντελώς ανώδυνη. Τα σιδεράκια είναι μικρού μήκους και εξατομικευμένα για κάθε δόντι, ώστε να ταιριάζουν απόλυτα στην εσωτερική επιφάνεια του δοντιού. Μετά από λίγες μέρες ξεκινά η οδοντική μετακίνηση, κατά τη διάρκεια της οποίας, το άτομο μπορεί να νιώσει μια μικρή πίεση και δυσφορία, η οποία σύντομα παρέρχεται.

Η Γλωσσική Ορθοδοντική είναι κατάλληλη κυρίως για μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους, με κάθε είδους ορθοδοντικό πρόβλημα. Φυσικά αποτελεί την απόλυτη επιλογή για τους ενήλικες, οι οποίοι δεν χρειάζεται να αλλάξουν τις κοινωνικές και επαγγελματικές συνήθειές τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας, καθώς τα σιδεράκια είναι πραγματικά αόρατα.

Πέρα από το αισθητικό κομμάτι, η νέα μέθοδος έχει το πλεονέκτημα ότι ενισχύει τη στοματική υγιεινή, από τη συνεχή παρουσία σιέλου στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών. Με αυτό τον τρόπο, υπάρχει ένας φυσικός αυτοκαθαρισμός κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Τα εξατομικευμένα σιδεράκια είναι εξαιρετικά μικρού μεγέθους για να εξυπηρετούν τη συγκόλληση στην εσωτερική επιφάνεια του δοντιού, γεγονός που συνεπάγεται την απουσία πόνου, κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

*Ο Δρ Κωνσταντίνος Τζαμάλας είναι Ορθοδοντικός, επιστημονικός συνεργάτης στο Guy’s Hospital του Λονδίνου και πιστοποιημένος πάροχος στα συστήματα Incognito (Γλωσσική Ορθοδοντική) και Invisalign (Αόρατοι Ορθοδοντικοί νάρθηκες).

ygeiamou.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos