Κορονοϊός: Πότε αναμένονται να έρθουν τα νέα εμβόλια στην Ελλάδα

29 Αυγούστου 2022 01:30

Κρίσιμος μήνας για την εξάπλωση της νέας παραλλαγής του κορονοϊού «Κένταυρος» θα είναι ο Σεπτέμβριος, ειδικά μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασής τους στις 23 Αυγούστου, συμφώνησαν ότι θεωρείται πολύ πιθανό τον Οκτώβριο να υπάρξει και νέο κύμα της επιδημίας της COVID-19.

Οπότε επεσήμαναν τη σημασία της σωστής και έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών και κατάρτισαν τα βασικά σημεία του οδικού χάρτη για τους εμβολιασμούς του φθινοπώρου, χωρίς όμως περιοριστικά μέτρα. Τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια πάντως φαίνεται να αργούν.

Το πιο αισιόδοξο σενάριο έλεγε πως τα πολυαναμενόμενα νέα εμβόλια θα τα είχαμε τον Σεπτέμβριο, αλλά πλέον οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα τα έχουμε πιο αργά και αυτό γιατί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), αποφάσισε να περιμένει, προκειμένου να έχει και κλινικά δεδομένα, πριν προχωρήσει στην έγκριση του νέου εμβολίου.

Στο μεσοδιάστημα, πάντως, αναμένεται να εγκρίνει το λεγόμενο δισθενές εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας Moderna, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα, που πριν από λίγες ημέρες ενέκρινε το συγκεκριμένο εμβόλιο, το οποίο αποφασίστηκε πως θα χορηγείται σε ενήλικες ως αναμνηστική δόση και που εμπεριέχει το αρχικό στέλεχος της Γιουχάν και τα στελέχη Δέλτα και Όμικρον 2, 4 και 5.

Εκτός από τη Moderna και οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και BioNTech δοκιμάζουν παραλλαγές του mRNA εμβολίου τους, που, μάλιστα, έχει τροποποιηθεί, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει, τις παραλλαγές Όμικρον.

Στην Ελλάδα όπως τονίζουν οι ειδικοί τα εμβόλια θα πρέπει να προστατεύουν από νόσηση και βάρια νόσηση αλλά και από τη μόλυνση, σύμφωνα με την ενημέρωση και την εκτίμηση των φαρμακευτικών εταιρειών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη η χώρα μας έχει μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των παραγγελιών της προς το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, από το φθινόπωρο και μετά, καθώς όπως τόνισε ο υπουργός «τότε θα χρειαστούμε περισσότερα εμβόλια και πιο επικαιροποιημένα».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos